Rendelkezik fiókkal?

  •   Személyre szabott tartalom
  •   Az Ön termékei és támogatásuk

Szüksége van fiókra?

Fiók létrehozása

Így dolgozik Henrik (56) biztonságosan otthonról VPN csatlakozás nélkül – egy okos megoldás által védve.

Jelenleg több svéd dolgozik otthonról, mint az elmúlt időkben valaha – és többen vannak azok, akiknek az otthoni wifi hálózata nem biztosít megfelelő védelmet, ezáltal jóval sebezhetőbbé válnak a munkáltató informatikai rendszerébe történő behatolással szemben. Ugyanakkor a szervezetek nagyrészének VPN csatornái nincsennek méretezve a megnövekedett forgalom kezelésére, amikor egyre több ember dolgozik otthonról. Viszont Henrik Bergqvistnek nem jelent problémát otthonról dolgozni VPN nélkül. Munkáltatója DNS-szintű biztonsági védelmet alkalmaz - ami jelentősen javítja a biztonságot a különböző típusú számítógépes fenyegetésekkel szemben.

Henrik Bergqvist biztonsági területvezető a Cisco Svédországnál. Ő is egyike azoknak, akik most otthonról dolgoznak. Észreveszi, milyen problémák merülnek fel, amikor a biztonságos VPN csatornán keresztül kapcsolatba lép munkáltatójával.

-Most, hogy otthonról dolgozom, privát dolgokra is használom a laptopom. Kicsit vegyesen. Például nézem a Svéd Közegészségügyi Ügynökség napi élő sajtótájékoztatóit, és rengeteg újságot olvasok, hogy a helyzettel kapcsolatban naprakész legyek - mondja.

Mivel a privát videó közvetítés szükségtelen sávszélességet lop el a vállalat központi internetkapcsolatától, ezért hajlamos kikapcsolni a VPN-t és közvetlenül felkeresni a kívánt oldalakat. A VPN kihagyásának másik oka az, hogy a hirdetések, reklámok és bizonyos szövegek más nyelveken jelennek meg, Henrik Bergqvist esetében hollandul, mert munkáltatójának VPN csatornája Hollandiában ér véget.

- Számomra erős mozgatórugója van annak, hogy lekapcsolódjak a VPN-ről. Részben lassabban megy, részben holland Netflixet kapok, amikor este egy filmmel szeretnék kikapcsolódni. Nagyon zavaró, mondja.

DNS szintű védelem

A biztonságos VPN csatorna elhagyása a munkagépen a kényelem érdekében és közvetlenül a kívánt helyre szörfözés olyasmi, amit sok informatikai biztonsági menedzser rémülten fogad, mivel a sebezhetőség radikálisan növekszik.

Henrik Bergqvist esetében ez nem probléma. Munkáltatója a Cisco úgy nevezett DNS szintű biztonsági védelmet alkalmaz. A Cisco Umbrella védelem akkor működik, ha otthon dolgozik VPN nélkül, vagy akár biztonságos irodai környezetben.

Az angol domain név rendszerből származó DNS az Internet egyik alappillére, összekapcsolja a domain neveket az IP címekkel. Minden alkalommal, amikor felkeres egy weboldalt, a kapcsolat kiépítése a DNS  rendszerektől kapott válaszok alapján történik.

Azonosítja a kérések mintáit

Nicholas Norsker az északi és a balti országok Cisco biztonsági üzemeltetési specialistája, az Umbrella szakembere. Elmondása szerint a Cisco Umbrella olyan bűncselekmények leállítására szolgál, mint az adathalászat, a rosszindulatú programok és a zsarolóvírus még a támadás előtt, és segíthet a megfertőzött eszközök korábbi azonosításában, valamint az adatlopás megakadályozásában is.

- Az Umbrella naponta több, mint 200 milliárd DNS kérést kezel a felhasználóktól. Saját szabadalmaztatott algoritmusok és gépi tanulás alapján azonosítja a mintákat, a rosszindulatú infrastruktúrákat felderíti és ezeket azonnal tudja blokkolni is - mondja.

Minden cím regisztrálva van az Umbrella rendszer adatbázisában és elérhető bárkinek, aki használja az Umbrellát.

Az Umbrella a háttérben dolgozik.

Az Umbrella kliensként is telepíthető a szervezet bármely távoli eszközére. Ez a helyzet Henrik Bergqvist munkahelyi számítógépével is. Maga a munkafolyamat azonban az Umbrella felhőiben zajlik. Ez megakadályozza, hogy az eszköz lelassuljon, miközben az Umbrella működik.

Ma már több szervezetnek is vannak felhőben futó alkalmazásai. Ezek elérése a VPN csatornán keresztül az IT rendszert még nagyobb terhelésnek teszik ki, ami lelassítja vagy akár leállítja a többi alkalmazott munkáját.

Ha például a Microsoft Office 365-öt használja és a szolgáltatások a felhőben vannak, akkor nem szükséges először VPN csatornán keresztül bejutni a biztonságos irodai környezetbe, majd ki az interneten át egészen a felhőig és a Microsoftig. Akkor jobb, ha egyenesen haladunk, de ez feltételezi, hogy biztonságos módon tehetjük meg. Ez megvalósítható abban az esetben, ha DNS szintű védelemmel rendelkezünk, mint például a Cisco Umbrella,  mondja Nicholas Norsker.

Kattintson ide, ha többet szeretne megtudni a Cisco Umbrelláról és tesztelje ingyen 14 napig.

A Ciscóról

A Cisco világelső az informatikai infrastruktúra és az informatikai biztonság területén, és büszkék vagyunk arra, hogy intelligens platformunk a társadalom javát szolgálhatja hálózatainkkal, adatközpontjainkkal, biztonsági és együttműködési megoldásainkkal, lehetővé téve az innovációt és a biztonságos digitalizálást.

További információ: cisco.hu