Rendelkezik fiókkal?

  •   Személyre szabott tartalom
  •   Az Ön termékei és támogatásuk

Szüksége van fiókra?

Fiók létrehozása

Egy évig a világ vezető együttműködési platformját tesztelhetik a magyar informatikai szakképzésben

A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum és tagintézményei, valamint a HTTP Alapítvány megállapodása keretében az Alapítvány 3 db Cisco Webex Board eszközt bocsát a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum rendelkezésére. A megállapodás egy évre szól, ez alatt az idő alatt lehetőség nyílik megvizsgálni, hogy a hazai szakképzésben hogyan lehet alkalmazni az együttműködéses technológiákat és a világ egyik legmodernebb együttműködési platformját.

A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum érintett tagintézményei a Bláthy Ottó Títusz Informatikai Szakgimnázium, a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnázium, és az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola.

Az egyéves teszt-periódus során a szakképzés modernizálása jegyében tervezik közös foglalkozások szervezését, az órarendek összehangolásával. Így a szakmai előadásokra távoli iskolákból, tantermekből is becsatlakozhatnak a tanulók. Az eszköz komoly fejlődést hozhat az oktatáson belüli kommunikációban, hiszen a digitális platform lehetőséget ad a valós idejű kommunikációra úgy a diákok, mint a tanárok és a diákok között is, például chat formájában. A tanulók kipróbálhatják, a digitális tananyagfejlesztést, készíthetnek videókat, amelyeket megoszthatnak egymással. Kiemelt szerephez juthat a csapatmunka. A projekt alapon szerveződő tanulói csoportok a legmodernebb kommunikációs formák segítségével dolgozhatnak: üzenetküldés, hang- és videohívás és a whiteboard funkció segítségével minden résztvevő egyidőben hozzáférhet és szerkeszthet anyagokat. Tervezik továbbá, hogy az iskolák versenyt is kiírnak a diákok számára, hogy különböző alkalmazásokat fejlesszenek a Cisco Webex Board-ra.

A Cisco Webex felhőalapú platformja a világ egyik legnépszerűbb üzleti kommunikációs megoldása. Havonta több mint 30 millió online konferenciát szerveznek a Webex segítségével, ahol havonta 6 milliárd percet töltenek el a felhasználók. A platform fejlesztői szerint a meetingek közötti történések gyakran nagyobb jelentőséggel bírnak, mint ami a megbeszéléseken elhangzik. Ezért a Cisco a megbeszélésekhez a Webex Meetings alkalmazást, a folyamatos csoportmunkához pedig a Webex Teams platformot biztosítja.

A hazai szakképzés fejlesztése azért is nagyon fontos, mert digitalizáció terjedését elősegítő hálózatok és a kapcsolódó informatikai infrastruktúra üzemeltetéséhez képzett szakemberek szükségesek, akikre hatalmas igény mutatkozik szerte a világon, így Magyarországon is. A felmérések szerint Európában legalább egymillió, Magyarországon pedig jóval több mint húszezer új informatikai szakemberre lenne szükség.

Ennek jegyében vezették be 2017-ben a szakmai informatikai érettségit is, amelynek lebonyolításában a HTTP Alapítvány és a Cisco is fontos szerepet vállalt. A Cisco Hálózati Akadémia képviselői 2016 októberében jelentették be, hogy az akadémiai programhoz kifejlesztett Cisco Packet Tracer szoftver fontos szerepet kap a 2017-ben első alkalommal lebonyolításra kerülő szakmai informatika érettségin. A megmérettetésen a szoftver jól teljesített: a program segítségével 3500 diák vizsgázott le eredményesen.

A HTTP Alapítványról:

A magyarországi Cisco Hálózati Akadémia rendszer központjaként működő HTTP Alapítvány célja a piacképes informatikai szaktudás minél szélesebb körben történő elterjesztése. A „Premier Plus” minősítéssel rendelkező HTTP Alapítvány a világ 20 legjobb akadémiai támogatóközpontja közé tartozik, diákjai jelentős sikereket értek el informatikai világversenyeken.

A Cisco 1997-ben hozta létre világméretű eLearning programját, amelyben jelenleg több mint 170 ország oktatási intézményei és non-profit szervezetei vesznek részt. Évi egymillió hallgatójával a Cisco Hálózati Akadémia a világ legnagyobb virtuális osztályterme. Magyarországra az elsők között, a nemzetközi indulás után mindössze egy évvel jutott el a Cisco Hálózati Akadémia, sőt a magyar volt a harmadik idegen nyelv, amelyre a tananyagot lefordították. Az utóbbi években a hazai résztvevők száma 10-30 százalékkal növekedett évente, jelenleg közel 150 oktatási intézmény több mint 14 ezer diákja tanul az Akadémia képzésein. Az indulás óta összesen közel 40 000 ezer diák vett részt a programban, amelynek tartalmi lokalizációja folyamatos, és a tananyag az ipar igényeihez igazodva 3-4 évente teljesen megújul.


A Cisco-ról

A Cisco (NASDAQ: CSCO) a világ egyik vezető technológiai vállalata, amely 1984 óta biztosítja az internet működését. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információk a newsroom.cisco.com oldalon olvashatók, valamint @Cisco néven a Twitteren is megtalál minket.

További információ:

HTTP Alapítvány weboldala
Cisco Hálózati Akadémia weboldala