Guest

Megtakarításokat és növekvő bevételeket hozhat a közszférának a „Minden a hálón” jelenség

LinkedInGoogle+
Megosztás:

A "Minden a hálón" (Internet of Everything – IoE) trend a megtakarítások, a javuló hatékonyság és a bevételnövekedés révén 4,6 billió dollár értéket hozhat a közszféra számára a következő évtized során – derült ki a Cisco új tanulmányából.

Az IoE az eszközök, adatok, folyamatok és emberek összekapcsolására, illetve az ezen kapcsolódások által létrehozott exponenciális értékre épül. Az IoE megvalósulásában számos technológiai trend, köztük az Internet of Things, a mobilitás, a felhő és a big data is fontos szerepet játszik.

Az IoE alapú városüzemeltetési megoldások használatára számos példát találunk Barcelonában. A város Európában az elsők között vezette be a Virtual Citizen Services megoldást, amelynek segítségével a polgárok videós és más együttműködési technológiák használatával léphetnek kapcsolatba az önkormányzat munkatársaival, anélkül, hogy személyesen meg kellene jelenniük a hivatalban. A világ egyik vezető Smart+Connnected közösségeként Barcelona az IoE megoldásait használja a vízgazdálkodás, az okos parkolás, a hulladékkezelés és a hálózatba kapcsolt buszok esetében is. Ezek a megoldások jelentős megtakarításokat eredményeznek és növelik a lakosságnak nyújtott szolgáltatások színvonalát.

A Cisco tanulmánya szerint az IoE a városok számára világszerte 1,9 billió dollárnyi értéket teremthet a következő évtized során, többek között az alábbi megoldások révén:

  • Az okos épületek mintegy 100 milliárd dollárt takaríthatnak meg a HVAC (fűtés, szellőzés, légkondicionálás) és hasonló rendszerek integrációja és az így csökkenthető energiafelhasználás nyomán.
  • A gázfelhasználás monitorozása 69 milliárd dollárt eredményezhet a leolvasási költségek csökkentése és a pontosabb mérés révén. Hasonlóképpen IP hálózatba köthetők a vízmérők és a villanyórák is.
  • Az okos parkolás bevezetése 41 milliárd dollárt hozhat a városszerte elérhető szabad parkolóhelyek valós idejű megjelenítésével. Az autósok online lefoglalhatják a legközelebb eső szabad parkolóhelyet, az önkormányzatok pedig bevezethetik az igény alapú árképzést.
  • Az útdíjrendszerek használata 18 milliárd dolláros bevételt jelenthet.  Az automatikus fizetési megoldások telepítésével a bevételek növekedése mellett a forgalmi helyzet is javul.

A tanulmány szerint a városok mellett a közszféra szinte minden területe profitálhat az IoE előnyeiből, legyen szó hidak karbantartásáról, erdőtüzek oltásáról, krónikus betegségek kezeléséről, távoktatásról, katasztrófa- vagy honvédelemről.

A tanulmány a Cisco 2013-ban készült IoE kutatásának alapján került összeállításra. A tanulmány tavaly publikált első része az üzleti szektort térképezi fel, és ott 14,4 billió dolláros potenciális értékkel számol az elkövetkezendő évtizedben. A közszféra 4,6 billiós potenciális értékével számolva az IoE 19 billió dolláros lehetőséget jelent az elkövetkezendő tíz év során.

A tanulmányt (“Internet of Everything: A $4.6 Trillion Public-Sector Opportunity”), a kapcsolódó gyakori kérdéseket és a legfontosabb tényeket megtalálhatja az www.internetofeverything.com oldalon.

További információ:
Infografika a “Minden a hálón” trendről:
http://internetofeverything.cisco.com/vas-public-sector-infographic/
Internet of Everything 10 legfontosabb megállapítás:
http://internetofeverything.cisco.com/sites/default/files/docs/en/ioe_vas_public_sector_top_10%20insights_121313final.pdf
A Cisco teljes „Minden a hálón” tanulmánya
http://internetofeverything.cisco.com/sites/default/files/docs/en/ioe_public_sector_vas_white%20paper_121913final.pdf
Gyakori kérdések:
http://internetofeverything.cisco.com/sites/default/files/docs/en/ioe_value_at_stake_public_sector%20_analysis_faq_121913final.pdf<


A Cisco Systemsről

A Cisco (NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információk a weben a http://www.cisco.com illetve a http://newsroom.cisco.com oldalon olvashatók.

További információ:

Sinkó Judit
Cisco Magyarország, PR manager
Tel.: 225 4650
Mobil: +3630/949 3405
E-mail: jsinko@cisco.com

Kérdése van? Válaszolunk!