Guest

Új alkalmazásközpontú hálózati infrastruktúrát mutatott be a Cisco

Az üzleti folyamatok ma már elsősorban alkalmazásokon alapulnak

LinkedInGoogle+
Megosztás:

A Cisco új alkalmazásközpontú infrastruktúrát (Application Centric Infrastructure – ACI) és nyílt partneri ökoszisztémát jelentett be. Az ACI az első olyan adatközpont- és felhőalapú megoldás, amely az üzleti alkalmazásokhoz szükséges fizikai és virtuális hálózati erőforrások teljes átláthatóságát és integrált kezelését biztosítja. Az ACI megoldás fő alkotóelemei az Application Policy Infrastructure Controller (APIC), a Nexus 9000 portfolió, és az NX-OS operációs rendszer továbbfejlesztett verziója.

Az internet új szakaszában, a „Minden a hálón” („Internet of Everything”) trend elterjedésével az alkalmazások gyors és konzisztens működése a korábbiaknál is nagyobb jelentőséggel bír. A felhasználókat, alkalmazásokat és adatközpontokat összekötő egységes hálózatok szerepe ezért kiemelten fontossá válik a nagyteljesítményű alkalmazások kiszolgálásában.
Manapság az informatika összetettsége és rugalmatlansága nagyrészt abból adódik, hogy a jelenlegi technológiák nem támogatják a közös architektúrát, és az alkalmazások teljesítményét befolyásoló technológiai elemek nem átláthatók. Az ACI bevezetésének célja az informatikai terület minden komponensének – hálózat, adattárolás, számítás, hálózati szolgáltatások, alkalmazások, biztonság – kompromisszumok nélküli egységes kezelése. Az ACI egyesíti a szoftverek, hardverek, rendszerek és az ASIC-ek innovációját egy dinamikus, alkalmazásalapú hálózati stratégiával, így az alkalmazások bevezetésének ideje hónapokról percekre csökken. Az ACI mindezt a fizikai és virtuális hálózatok egységesítésével, illetve rendszer- és alkalmazásszintű biztonsággal, szabályozással és átláthatósággal valósítja meg. A Cisco ACI adatközpont-kapcsolási innovációival az alkalmazásfejlesztő csoportok azonnali visszajelzést kapnak és a bekerülési és üzemeltetési költségek akár 75 százaléka is megtakarítható.

A Cisco ACI megoldás hardveres alkotóelemei a Nexus 9000 portfólió és az Application Policy Infrastructure Controller (APIC). A Nexus 9000 az iparágban szabadon hozzáférhető és a saját fejlesztésű ASIC alkalmazásával a legkedvezőbb ár/teljesítmény arányt nyújtja, és biztosítja az 1/10G és 10/40G, illetve a későbbi 100G adatátvitelhez szükséges portsűrűséget is. A Nexus 9000 portfoliót a legújabb rendszerinnovációk jellemzik, mint például az első belső backplane nélküli moduláris kapcsoló, amely egyszerűbb felépítésű, megfelelő védelmet, hatékony energiafelhasználást és hűtést biztosít, így a meghibásodások közötti átlagos időszak megduplázódik.

Az iparági szabványokon alapuló Cisco ACI megoldással az alkalmazások jobban skálázhatók és az informatikai erőforrások is átcsoportosíthatók, ha bizonyos alkalmazásokra már nincs szükség.

  • Az iparágban szabadon hozzáférhető ASIC alapú kapcsolókhoz és a szoftveralapú hálózati virtualizációs megoldásokhoz képest a bekerülési és üzemeltetési költségek akár 75%-a is megtakarítható, a backplane nélküli moduláris adatközponti kapcsoló pedig 15%-kal csökkenti az energiafogyasztást és a hűtési költségeket.
  • Az alkalmazások bevezetésének ideje percekre rövidül, amely a központi irányítással, az alkalmazáshálózati profilokkal, az L4-7 hálózatszolgáltatási automatizációval és a nyílt alkalmazásprogramozási felületek (API) alkalmazásával növeli az üzleti rugalmasságot.
  • A vezérlés központosításával egyszerűsíti a működést. Az egész rendszerre kiterjedő központi menedzsment további együttműködési lehetőségeket nyit az alkalmazásokkal, a hálózattal, a biztonsággal, a virtualizációval és az adattárolással foglalkozó informatikai csoportok között.
  • A nyílt protokollok, API-k és szabványok segítségével hatékonyabban használhatók a meglévő hálózati, biztonsági, adattárolási, illetve a fizikai és virtuális számítási eszközök.

Az ACI ökoszisztéma

A Cisco egyben bejelentett egy iparágvezető vállalatokból álló ökoszisztémát is. A bejelentést támogató vezető technológiai vállalatok: BMC, CA Technologies, Citrix, EMC, Embrane, Emulex, F5, IBM, Microsoft, NetApp, OpsCode, Panduit, Puppet Labs, NIKSUN, Red Hat, SAP, Splunk, Symantec, VCE, és VMware.

Az Insieme akvizíciója

A fentiek mellett a Cisco bejelentette az amerikai San Jose-ban bejegyzett Insieme Networks fennmaradó tulajdonrészének megvásárlását is. A Cisco 2012 áprilisában jelentette be, hogy 100 millió dollárt fektetett az Insieme Networks-be, majd 2012 novemberében további 35 millió dollárnyi befektetést vállalt bizonyos feltételek teljesülése esetén. Az ügylet lezárásakor az Insieme a Cisco teljes tulajdonú leányvállalatává válik. Az akvizíció potenciális összköltsége 863 millió dollár, aminek fő forrása az Insieme termékeinek értékesítéséből származó bevétel lesz.

További információk

A Cisco alkalmazásközpontú infrastruktúrája (ACI)
A Cisco vezető iparági vállalatokból álló ACI ökoszisztémája
John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatójának blogbejegyzése
A Cisco biztonsági megoldása
A Cisco szolgáltatásai
A Cisco adatközpont-megoldásai
A Cisco adatközpontokkal foglalkozó blogja


A Cisco Systemsről

A Cisco (NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információk a weben a http://www.cisco.com illetve a http://newsroom.cisco.com oldalon olvashatók.

További információ:

Sinkó Judit
Cisco Magyarország, PR manager
Tel.: 225 4650
Mobil: +3630/949 3405
E-mail: jsinko@cisco.com

Kérdése van? Válaszolunk!