Guest

Cisco Big Data kutatás: az informatikai vezetők 68%-a szerint a Big Data a következő öt évben stratégiai prioritás lesz cégüknél

LinkedInGoogle+
Megosztás:

A hagyományos forrásokból származó adattömeg mellett az okostelefonok, érzékelok, videokamerák, intelligens méroeszközök és egyéb hálózati eszközök is hatalmas adatmennyiséget állítanak elo nap mint nap. Ez az adatözön potenciális információs aranybánya. A Cisco megbízásából készült tanulmány ugyanakkor rámutat, hogy az informatikusok és a vállalatok számára egyelore kihívást jelent az adatok stratégiai hasznosítása.

A Cisco® Connected World Technology Report (CCWTR) felmérés 18 ország informatikai szakembereinek körében vizsgálta a Big Data-projektek megvalósításával kapcsolatos informatikai felkészültséget, kihívásokat, technológiai hiányosságokat és stratégiai értéket.

Bár a legtöbb vállalat aktívan gyujti, tárolja és elemzi az adatokat, a jelentés rávilágít arra, hogy sokuk számára a Big Data üzleti és informatikai vetületei egyaránt kihívást jelentenek. Miközben a válaszadók 60 százaléka egyetért azzal, hogy a Big Data a jövoben segíteni fogja a döntéshozatalt és hozzájárul a versenyképesség javításához, csupán 28 százalékuk számolt be arról, hogy az adatok már jelenleg is stratégiai értéket hoznak a cég számára.

A Cisco Connected World Technology Report (CCWTR) legfontosabb megállapításai a Big Data kapcsán

Big Data: nagy lehetoség, fontos prioritás

 • Az informatikai vezetok több mint kétharmada gondolja úgy, hogy a Big Data stratégiai jelentoségu téma lesz vállalata számára 2013-ban, valamint a következo öt évben. A legtöbben Argentínában (89 százalék), Kínában (86 százalék), Indiában (83 százalék), Mexikóban és Lengyelországban (egyaránt 78 százalék) voltak ezen az állásponton.
 • A válaszadók több mint harmada (38 százaléka) számolt be arról, hogy bár rendelkezik Big Data-megoldással, megfelelo stratégiai tervre lenne szüksége annak hasznosítására.

A Big Data kibovíti az IT szerepkörét

A Big Data-projektek lehetoséget nyújtanak arra, hogy az IT divízió stratégiai partnerré váljon a szervezeten belül.

 • A válaszadók 73 százaléka gondolja úgy, hogy a Big Data-stratégia kialakításában az informatikai részleg fogja a legjelentosebb szerepet vállalni. Azonban a válaszadók egy része szerint más üzleti egységek is csatlakoznak majd ehhez a munkához, például a pénzügy (24 százalék szerint), a kutatás-fejlesztés (20 százalék), az üzemeltetés (20 százalék), a mérnökség (19 százalék), a marketing (15 százalék), illetve az értékesítés (14 százalék).

A Big Data és az informatikai munkaero

Számos vállalat jut arra a következtetésre, hogy a Big Data-projektek több üzleti egység bevonását, és ennek következtében új típusú együttmuködést igényelnek. Bár a Big Data szempontjából a technológia is igen fontos, nagy szükség van olyan speciális gyakorlati képességekkel rendelkezo kreatív munkatársakra, akik elképzelik és realizálják az adatokban rejlo lehetoségeket. Egyre nagyobb az igény az olyan informatikai szakemberek képzésére, akik jártasak ezen a speciális területen – például „adattudósokra”, akik képesek az adatokat sokatmondó információvá alakítani, kreatív és látványos módon szemléltetni az eredményeket, és feltárni azok lehetséges üzleti hatásait.

 • Az informatikai vezetok több mint fele (56 százalék) gondolja úgy, hogy a Big Data-projektek hatással lesznek az informatikai munkaero-felvételre, 22 százalékuk szerint pedig ez a hatás jelentos lesz.

A Big Data hatása az IT beruházásokra

 • A válaszadók több mint fele gondolja úgy, hogy a Big Data a technológiai, létszám- és szaktudásbeli követelmények miatt rövid és hosszú távon egyaránt növelni fogja a szervezet informatikai költségvetését.
 • A megkérdezettek 81 százaléka volt azon a véleményen, hogy a Big Data-projektekhez felhoalapú számítási képességekre is szükség lesz.
 • Az IT-vezetok közel fele (48 százaléka) úgy becsülte, hogy a hálózati terhelés az elkövetkezo két évben megduplázódik, 23 százalék várakozásai szerint a hálózati terhelés a következo két évben megháromszorozódik.
 • A válaszadók 40 százaléka vélte úgy, hogy vállalata felkészült a hálózati forgalom jelentos növekedésére.
 • A felmérésben résztvevok 27 százaléka gondolta úgy, hogy megfelelobb informatikai irányelvekre és biztonsági intézkedésekre lesz szükség. 21 százalék említette, hogy nagyobb sávszélességre lesz szükségük.

Kihívások, akadályozó tényezok

Az IT-vezetok több területen is kihívásokról számolnak be a Big Data-megoldások bevezetése kapcsán: ezek közül elso a biztonság, amelyet a rendelkezésre álló költségvetés és a szakértelem követ.

 • Világszerte a válaszadók több mint negyede (27 százalék) állította azt, hogy az adatbiztonság és a kockázatkezelés komoly problémát jelent. A Big Data-projektekkel kapcsolatos legfontosabb adatbiztonsági kérdések között az adatok hatalmas mennyiségét, a különbözo adatelérési lehetoségek számát, illetve a biztonsági költségvetés szukösségét említették.
 • A biztonsági kérdések leginkább Kínában (45 százalék), Indiában (41 százalék), az Egyesült Államokban (36 százalék) és Brazíliában (33 százalék) meghatározóak.
 • Összességében a válaszadók közel negyede tekintette lényeges kérdésnek az informatikai részleg alacsony létszámát (13 százalék), illetve a Big Datával kapcsolatos szakértelem hiányát (10 százalék.

Adatok mozgásban: az új adatforrások új lehetoségeket teremtenek

Létezik egy igen fontos, és nagyrészt kihasználatlan adattípus, mégpedig az eszközök, érzékelok és videokamerák által valós idoben eloállított adatok, amelyek valós ideju felhasználás esetén a legértékesebbek. A Cisco ezeket mozgásban lévo adatoknak (Data in Motion) nevezi. A hálózat képes összefüggést teremteni az ilyen valós ideju adatok között, például összekapcsolni egy adott személy vagy eszköz helyét, identitását és jelenléti állapotát (tehát hogy elérheto-e vagy sem), amelynek alapján az alkalmazások azonnal döntéseket hozhatnak vagy muveleteket végezhetnek, sot, akár jövobeli események elorejelzésére is képesek lehetnek. A gépek egymás közötti, automatizálási célú kommunikációja jó példa arra, hogy a valós ideju adatok rendkívül értékesek lehetnek például a termelési folyamatok optimalizálása során. A Cisco Visual Networking Index globális mobil-adatforgalomra vonatkozó 2012–2017-es elorejelzése szerint 2017-re több mint 1,7 milliárdot tesz majd ki a gép-gép (M2M) kapcsolatok száma.

 • A válaszadók 73 százaléka tervezi a digitális érzékelokbol, intelligens méroeszközökbol, videókból és más, nem hagyományos „okos” hálózati eszközökbol származó adatok felhasználását Big Data-projektek keretében.
 • Az elfogadottság még korai szakaszban jár: világszerte csak a felmérésben résztvevok 33 százaléka rendelkezik konkrét tervvel az új adatforrások kihasználását illetoen.
 • Kivétel ez alól Kína (64 százalék), India (59 százalék) és Argentína (50 százalék), ahol az IT-vezetok jelentos része számolt be arról, hogy vállalatuknál már folyamatban van az új adatforrások hasznosítása.

Honnan származik az adatáradat?

A vállalatok már jelenleg is számos különbözo típusú információt gyujtenek és/vagy használnak, köztük strukturált és strukturálatlan adatokat.

 • A felmérésben résztvevo vállalatok körében a következo adatforrások a leggyakoribbak:
  • 74 százalék gyujt aktuális adatokat.
  • 55 százalék gyujt múltbeli adatokat.
  • 48 százalék gyujt felügyeleti rendszerekbol és érzékelokbol származó adatokat.
  • 40 százalék hasznosít olyan valós ideju adatokat, amelyeket használat után töröl. A valós ideju adatok felhasználása az átlagosnál jóval magasabb volt Indiában (62 százalék), az Egyesült Államokban (60 százalék) és Argentínában (58 százalék).
  • 32 százalék gyujt nem strukturált adatokat, például videoanyagokat.

A kutatásról

A sorozatban harmadik Cisco Connected World Technology Report jelentést az egyesült államokbeli InsightExpress független piackutató cég készítette a Cisco megbízásából. A globális kutatás két részbol áll: az egyik a 18–30 éves, felsooktatásban tanuló diákokra és fiatal munkavállalókra, a második pedig az informatikai szakemberekre irányult. A felmérésekben 100-100 válaszadó vett részt a következo 18 országból: Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Brazília, Argentína, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Hollandia, Oroszország, Lengyelország, Törökország, Dél-Afrika, India, Kína, Japán, Dél-Korea és Ausztrália.

Az Y generáció körében végzett felmérés

A Cisco Connected World Technology Report (CCWTR) jelentés decemberben kiadott fejezete szerint világszerte az „Y” generáció tagjainak 90%-a gyakran már felkelés elott megnézi okostelefonját, hogy érkezett-e új üzenete e-mailben, SMS-ben vagy a közösségi webhelyeken. A felmérés elsosorban két területet vizsgált: az Y generáció internet- és mobileszköz-használati szokásait, valamint az okostelefonok, érzékelok, videokamerák, felügyeleti rendszerek és más hálózati eszközök által eloállított hatalmas adatmennyiséget.

Kapcsolódó háttéranyagok


A Cisco Systemsről

A Cisco (NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információk a weben a http://www.cisco.com illetve a http://newsroom.cisco.com oldalon olvashatók.

További információ:

Sinkó Judit
Cisco Magyarország, PR manager
Tel.: 225 4650
Mobil: +3630/949 3405
E-mail: jsinko@cisco.com