Guest

Cisco tutki: Mobiilivideo ja laitteiden väliset yhteydet räjäyttävät langattoman verkkoliikenteen

Mobiili dataliikenne kasvaa lähes 11-kertaiseksi ajanjaksolla 2013−2018

Mobiilivideon käytön lisääntyminen sekä erilaisten koneiden ja laitteiden väliset yhteydet kasvattavat vahvasti langatonta verkkoliikennettä. Ciscon jokavuotinen Cisco Visual Networking Index Global Mobile Data Traffic Forecast for 2013 to 2018 -tutkimus ennustaa mobiilin dataliikenteen määrän kasvavan maailmanlaajuisesti lähes 11-kertaiseksi 190 eksatavuun vuoteen 2018 mennessä. 190 eksatavua liikennettä on määrällisesti sama, jos jokainen maailman ihminen lataisi verkkoon 15 kuvaa joka päivä vuoden ajan.

"Video jyrää myös langattomissa verkoissa. Kuluttajat käyttävät tableteilla ja älypuhelimilla esimerkiksi internetin elokuvapalveluita, jotka kisaavat vahvasti jo TV-instituution kanssa. Yrityspuolella näköpuhelut ottavat paikkaansa. Kohta käsite 'puhelu' tarkoittaa sekä kuvaa että ääntä, ei enää pelkästään ääntä, mihin me vanhemman sukupolven edustajat olemme tottuneet", sanoo Ciscon Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Esa Korvenmaa.

Mobiililiikenteen ennustetaan kasvavan ajanjaksolla 2013−2018 kolme kertaa nopeammin kuin kiinteän verkon liikenteen. Mobiilin dataliikenteen kasvun päätekijöitä ovat:

  • Mobiilivideon käytön kasvu. Vuonna 2018 mobiilivideon ennustetaan olevan 69 prosenttia mobiilista dataliikenteestä, vuonna 2013 se oli 53 prosenttia.
  • Mobiililiittymien määrän kasvu. Vuonna 2018 maailmassa ennustetaan olevan yli 10 miljardia mobiililaitetta tai -liittymää koostuen 8 miljardista henkilökohtaisesta
  • Mobiilikäyttäjien määrän lisääntyminen. Vuonna 2018 maailmassa ennustetaan olevan 4,9 miljardia mobiilikäyttäjää, vuonna 2013 heitä oli 4,1 miljardia
  • Mobiiliverkkojen nopeuden kasvu. Vuoteen 2018 mennessä mobiiliverkkojen nopeudet lähes kaksinkertaistuvat. Globaali keskiarvo kasvaa 1,4 megabitin sekuntinopeudesta 2,5 megabitin sekuntinopeuteen.

"Mobiili internet voimistuu ja älylaitteet jylläävät. Koneiden välisten yhteyksien lisääntyminen on merkittävä asia. Etäluettavat sähkömittarit, erilaiset karttapalvelut ja myös puettavat älylaitteet ovat hyviä esimerkkejä koneiden välisen viestinnästä, joka hyödyttää jokapäiväistä elämää. Se on myös osoitus siitä, että ’kaiken internet’ tekee tuloaan ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia ihmisille, organisaatioille ja yrityksille", Korvenmaa jatkaa.

Cisco Visual Networking Index Global Mobile Data Traffic Forecast for 2013 to 2018 -tutkimuksen mukaan erilaiset kannettavat älykkäät laitteet ovat yhä suositumpia. Vuonna 2018 54 prosenttia mobiiliyhteyksistä ovat äly-yhteyksiä, vuonna 2013 osuus oli 21 prosenttia. Älypuhelinten, kannettavien tietokoneiden ja tablettien ennustetaan synnyttävän noin 94 prosenttia globaalista mobiililiikenteestä vuonna 2018. Koneiden välinen liikenne on noin 5 prosenttia mobiililiikenteestä, ja peruspuhelinten liikenne 1 prosentti. Puettavien älylaitteiden määrän ennustetaan kasvavan 21,7 miljoonasta (2013) 176,9 miljoonaan (2018).

Cisco VNI Global Mobile Data Traffic Forecast tutkii langatonta dataliikennettä mobiiliverkoissa, mukaan lukien 2G-, 3G- ja 4G-verkot sekä erilaiset radioverkot. Tutkimus julkaistaan vuosittain helmikuussa. Tutkimus kattaa peruspuhelimet, älypuhelimet, kannettavat tietokoneet, tabletit ja muut kannettavat langattomat laitteet (kuten kannettavat pelikonsolit), koneiden välisen viestintämodulit sekä puettavat älylaitteet. Globaalissa tutkimuksessa Pohjoismaista oli mukana Ruotsi.

Cisco VNI Global Mobile Data Traffic Forecast on osa koko internetin videoliikennettä luotaavaa Cisco VNI -tutkimusta, joka julkaistaan vuosittain kesäkuussa. VNI-tutkimus kattaa mobiiliverkkojen lisäksi myös kiinteät verkot.

Lisätietoa englanniksi:
Alkuperäinen englanninkielinen tiedote


Lisätietoja:

Cisco Systems Finland Oy,
puh. 0204 7061

Esa Korvenmaa, Ciscon Suomen ja Baltian toimitusjohtaja
esa.korvenmaa (at) cisco.com

Merja Kössi, Ciscon Suomen ja Baltian viestintä- ja markkinointijohtaja
merja.kossi (at) cisco.com

 

Cisco (NASDAQ: CSCO) on maailman johtava verkottamista ja verkottumista edistävien innovaatioiden, palveluiden ja ratkaisujen kehittäjä. Ciscon avulla organisaatiot voivat uusin tavoin yhdistää aiemmin tietoverkkojen ulkopuolella olleita ihmisiä, tietolähteitä ja prosesseja. Näin voidaan luoda kokonaan uusia toimintamalleja ja mahdollisuuksia. Lisätietoja löytyy osoitteesta http://thenetwork.cisco.com ja suomeksi www.cisco.fi.

Tarvitsetko apua?