Guest

Cisco: Βελτίωση αλλά και χάσμα στην ποιότητα της Ευρυζωνικότητας, δείχνει παγκόσμια μελέτη

Cisco: Βελτίωση αλλά και χάσμα στην ποιότητα της Ευρυζωνικότητας, δείχνει παγκόσμια μελέτη
Η ποιότητα της ευρυζωνικότητας βελτιώνεται σε όλο τον κόσμο, παρά την οικονομική ύφεση Στην 39η θέση της παγκόσμιας κατάταξης η Ελλάδα, στην 28η θέση η Κύπρος


Μαρούσι, 5 Οκτωβρίου 2009. H Cisco ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της δεύτερης ετήσιας παγκόσμιας μελέτης για την ποιότητα των ευρυζωνικών συνδέσεων, σύμφωνα με την οποία οι 62 από τις 66 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσιάζουν βελτίωση της ποιότητας των ευρυζωνικών υπηρεσιών που παρέχονται σε οικιακούς καταναλωτές σε σχέση με πέρυσι. Παρ' όλα αυτά, νέα δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη τονίζουν το μέγεθος του χάσματος στην ψηφιακή ποιότητα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών και για πρώτη φορά συγκρίνουν την ποιότητα των σταθερών και των κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών.
Η πρώτη πρωτοποριακή Μελέτη Ποιότητας Ευρυζωνικότητας δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 και παρουσίαζε την ικανότητα κάθε χώρας να επωφελείται από εφαρμογές και υπηρεσίες διαδικτύου επόμενης γενιάς. Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: Ότι η ποιότητα της ευρυζωνικότητας είναι συνυφασμένη με την πρόοδο μίας χώρας ως οικονομίας της γνώσης, και ότι οι χώρες που έχουν την ευρυζωνικότητα ψηλά στην ατζέντα τους εμφανίζουν την υψηλότερη ποιότητα. Η φετινή έρευνα καλύπτει 24 χώρες επιπλέον και περιλαμβάνει νέα ανάλυση όσον αφορά στην ποιότητα της ευρυζωνικότητας σε περισσότερες από 240 πόλεις.
Η έρευνα του 2009 κάνει μία επισκόπηση στις κορυφαίες χώρες ως προς την ευρυζωνικότητα σε όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας τα δεδομένα για την ευρυζωνική διείσδυση κάθε χώρας με τη μέτρηση της ποιότητας των ευρυζωνικών υπηρεσιών, όπως αυτή καταγράφεται από τους πολίτες της. Η μελέτη διεξήχθη από μία ομάδα φοιτητών MBA της Said Business School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Τμήματος Εφηρμοσμένης Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Οβιέδο, και χρηματοδοτείται από τη Cisco.


Σημαντικά στοιχεία:

Η συνολική μέση ποιότητα ευρυζωνικότητας παρουσιάζει αύξηση σε όλο τον κόσμο:

 • Η μέση ταχύτητα λήψης δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα αυξήθηκε κατά 49% στα 4,75 Mbps.
 • Η μέση ταχύτητα αποστολής δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα αυξήθηκε κατά 69% στα 1,3 Mbps.
 • Η μέση καθυστέρηση (latency) σε παγκόσμια κλίμακα μειώθηκε κατά 21% στα 170 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
 • Η Νότιος Κορέα είναι η πρώτη χώρα στον πίνακα με τις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως για το 2009 όσον αφορά στην ευρυζωνικότητα.

 

 

Ευρυζωνική Διείσδυση
(% νοικοκυριά)

Βαθμός Ευρυζωνικής Ποιότητας 2009 (στρογγυλοποιημένος)

Κατάταξη ευρυζωνικότητας 2009

1

Νότια Κορέα

97%

99

139

2

Ιαπωνία

64%

96

115

3

Hong Kong

99%

50

111

4

Σουηδία

69%

85

110

5

Ελβετία

90%

60

108

6

Ολλανδία

83%

68

108

7

Σιγκαπούρη

96%

48

107

8

Λουξεμβούργο

99%

40

107

9

Δανία

82%

67

106

10

Νορβηγία

84%

58

102


Η Νότια Κορέα στατιστικά κατατάσσεται μαζί με την Ιαπωνία στην ευρυζωνική ποιότητα, παρουσιάζοντας 72% βελτίωση στον Βαθμό Ευρυζωνικής Ποιότητας (BQS). Η εν λόγω βελτίωση είναι αποτέλεσμα των συνεχών προσπαθειών της κυβέρνησης να ενισχύσει τη θέση της χώρας ως μίας από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο σε τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορικής. Σε συνδυασμό με την υψηλότερη ευρυζωνική διείσδυση, η Νότια Κορέα έρχεται μπροστά από την Ιαπωνία στην παγκόσμια κατάταξη ευρυζωνικότητας.
Η Ιαπωνία ξεχωρίζει, καθώς έχει τις πόλεις με τον υψηλότερο Βαθμό Ευρυζωνικής Ποιότητας στον κόσμο, με τη Γιοκοχάμα και τη Ναγκόγια να έρχονται πρώτες σε βαθμό ευρυζωνικής ποιότητας, και την πόλη Sapporo να ακολουθεί.
Η Σουηδία έχει την υψηλότερη ποιότητα ευρυζωνικότητας στην Ευρώπη. Προσεγγίζει με ταχύτατους ρυθμούς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, καθώς ο Βαθμός Ευρυζωνικής Ποιότητας παρουσιάζει βελτίωση της τάξης του 38% από το 2008. Η Σουηδία είναι η πιο επιτυχημένη χώρα όσον αφορά στο κλείσιμο του χάσματος ευρυζωνικής ποιότητας, με τους κατοίκους έξω από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα από τους κατοίκους στις πόλεις.
Η Λιθουανία, η Βουλγαρία και η Λετονία έρχονται μετά τη Σουηδία σε ποιότητα, στην οποία έδωσαν ώθηση η πρόσφατη εγκατάσταση οπτικών ινών στις πόλεις και η βελτίωση της καλωδίωσης. Όμως η χαμηλή ευρυζωνική διείσδυση σημαίνει ότι οι χώρες αυτές έχουν χρόνο μέχρι να ενταχθούν στην κατηγορία των κορυφαίων χωρών όσον αφορά στην ευρυζωνικότητα.
39 χώρες έχουν Βαθμό Ευρυζωνικής Ποιότητας πάνω από το όριο που απαιτείται ώστε να υπάρχει σταθερή ποιότητα για τις πιο κοινές εφαρμογές διαδικτύου, όπως τα κοινωνικά δίκτυα, η ροή βίντεο χαμηλής ευκρίνειας, οι επικοινωνίες διαδικτύου και ο διαμοιρασμός μικρών αρχείων όπως φωτογραφίες και μουσική.
Εννέα χώρες (Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Σουηδία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Λετονία, Ολλανδία, Δανία και Ρουμανία), έχουν την ευρυζωνική ποιότητα που απαιτείται για μελλοντικές εφαρμογές διαδικτύου, όπως η παρακολούθηση Internet TV υψηλής ευκρίνειας και οι υψηλής ποιότητας επικοινωνίες βίντεο (όπως το home telepresence) που θα γίνουν η γενική τάση σε 3 με 5 χρόνια. Το 2008 μόνο η Ιαπωνία πέρασε το όριο αυτό.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση και η Κύπρος στην 48η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.


Η έρευνα συγκρίνει χώρες με βάση το επίπεδο της οικονομικής τους ανάπτυξης:

 • Μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών, στις οικονομίες των οποίων δίνει ώθηση η καινοτομία, η Νότια Κορέα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση ποιότητας της ευρυζωνικότητας μέσα στο προηγούμενο έτος, με αύξηση 73% του Βαθμού Ποιότητας Ευρυζωνικότητας. Η Σουηδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τσεχία παρουσιάζουν επίσης σημαντική βελτίωση άνω του μέσου όρου.
 • Μεταξύ των οικονομιών στις οποίες δίνει ώθηση η αποδοτικότητα, η Βουλγαρία κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας με τις πλέον βελτιωμένες, με 57% αύξηση σε Βαθμό Ποιότητας Ευρυζωνικότητας από το 2009. Η Λιθουανία, Ρουμανία και Λετονία πέτυχαν επίσης βελτίωση άνω του μέσου όρου.
 • Μεταξύ των οικονομιών στις οποίες παίζουν ρόλο άλλοι παράγοντες, η Κένυα τριπλασίασε τον βαθμό ποιότητας της ευρυζωνικότητας, όμως ο συνολικός βαθμός για την Κένυα παραμένει πολύ κάτω από το όριο που απαιτούν οι σύγχρονες εφαρμογές. Το Βιετνάμ και το Κατάρ ακολουθούν την Κένυα, καθώς έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο σε ποιότητα ευρυζωνικότητας για χώρες που βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης.

 

Οι πόλεις με τον μεγαλύτερο βαθμό ποιότητας ευρυζωνικότητας απ' όλες τις χώρες ήσαν οι εξής:


Οι 10 πόλεις με την υψηλότερη ποιότητα ευρυζωνικότητας

Βαθμός Ευρυζωνικής Ποιότητας

Οι επόμενες 10 πόλεις

Βαθμός Ευρυζωνικής Ποιότητας

Γιοκοχάμα, Ιαπωνία

85

Ρόττερνταμ, Ολλανδία

55

Ναγκόγια, Ιαπωνία

82

Ρίγα, Λετονία

54

Kάουνας, Λιθουανία

79

Κοπεγχάγη, Δανία

53

Σαπόρο, Ιαπωνία

72

Βουκουρέστι, Ρουμανία

52

Σεούλ, Ν. Κορέα

68

Στοκχόλμη, Σουηδία

51

Μάλμοε, Σουηδία

67

Βίλνιους, Λιθουανία

50

Οσάκα, Ιαπωνία

65

Ζυρίχη, Ελβετία

49

Wuhan, Κίνα

60

Τόκυο, Ιαπωνία

49

Ουψάλα, Σουηδία

57

Γκέτεμποργκ, Σουηδία

49

Σοφία, Βουλγαρία

56

Κόζιτσε, Σλοβακία

48

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τη διαφορά ανάμεσα στον βαθμό ποιότητας ευρυζωνικότητας των πιο πυκνοκατοικημένων πόλεων με εκείνον της υπόλοιπης χώρας. Παρόλο που στην πλειοψηφία των χωρών παρατηρήθηκε χάσμα στην ψηφιακή ποιότητα, 13 χώρες παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στον Βαθμό Ευρυζωνικής Ποιότητας μεταξύ των σημαντικότερων πόλεων και της υπόλοιπης χώρας. Η Λιθουανία, η Ρωσία και η Λετονία εμφανίζουν το μεγαλύτερο χάσμα ψηφιακής ποιότητας, ενώ οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών στη Σουηδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ισλανδία απολαμβάνουν παρόμοια εάν όχι υψηλότερης ποιότητας ευρυζωνικές υπηρεσίες από τους κατοίκους των πόλεων.
Η μελέτη περιλαμβάνει για πρώτη φορά δεδομένα που αφορούν στην ποιότητα των φορητών ευρυζωνικών υπηρεσιών. Κατά μέσο όρο, οι φορητές υπηρεσίες που συνδέονται με υπηρεσίες WiFi ανταποκρίνονται στο όριο ευρυζωνικής ποιότητας που απαιτούν οι σύγχρονες εφαρμογές ασύρματου Internet. Ο μέσος βαθμός ευρυζωνικής ποιότητας των τεχνολογιών 3G και 3G+ δεν ανταποκρίνεται στο όριο αυτό, λόγω της χαμηλής ταχύτητας αποστολής δεδομένων.


Απόψεις:

Alastair Nicholson, Associate Fellow, Said Business School, University of Oxford: «Η Μελέτη Ποιότητας Ευρυζωνικότητας το 2008 οδήγησε στην καλύτερη κατανόηση των παραγόντων και του κοινωνικο-οικονομικού αντίκτυπου της ευρυζωνικής ποιότητας. Οι νέες εφαρμογές διαδικτύου θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη ζήτηση για βελτίωση σημαντικών παραμέτρων ταχύτητας και καθυστέρησης στη λήψη και αποστολή δεδομένων που χρησιμοποιούμε για να υπολογίσουμε την ευρυζωνική ποιότητα. Φέτος, συγκρίνοντας την ευρυζωνική ποιότητα των χωρών που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, έχουμε μία άποψη σχετικά με το ποιες χώρες παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις όσον αφορά στο επίπεδο ανάπτυξής τους. Είμαι ενθουσιασμένος που δύο από τους φοιτητές MBA μπόρεσαν να συμμετάσχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα και μας βοήθησαν να κατανοήσουμε την ποιότητα της ευρυζωνικότητας διεθνώς».

Maria Rosalia Vicente, Καθηγήτρια του University of Oviedo: «Η Μελέτη Ευρυζωνικής Ποιότητας μας δείχνει ποιες χώρες σημείωσαν βήματα προόδου προς το Internet του μέλλοντος. Επίσης καταδεικνύει το χάσμα ανάμεσα στην αστική και την αγροτική ποιότητα. Η πρόκληση για τις χώρες είναι να γεφυρώσουν το χάσμα αυτό. Το χάσμα της ποιότητας θα μπορούσε να αποδείξει με ποιον τρόπο οι διαφορές ποιότητας του μέλλοντος μπορούν να πάρουν σχήμα, καθώς η ευρυζωνικότητα καθορίζει την ικανότητα ατόμων, εταιρειών και κρατών να συμβάλουν στη μελλοντική ευημερία».

Fernando Gil de Bernabe, Senior Director της Cisco: «Από τη στιγμή που παρουσιάσαμε την πρώτη Μελέτη Ευρυζωνικής Ποιότητας, σε συνεργασία με σπουδαστές του MBA του SaidBusinessSchoolMBA και το Πανεπιστήμιο του Οβιέδ,ο περιμέναμε να δούμε τα αποτελέσματα της φετινής μελέτης. Σίγουρα, δεν απογοητευτήκαμε. Είναι πραγματικά συναρπαστικό να ανακαλύπτει κανείς ότι σχεδόν κάθε χώρα έχει γνωρίσει βελτίωση στην ποιότητα ευρυζωνικότητας, παρά την οικονομική ύφεση του προηγούμενου έτους. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να δούμε με ποιον τρόπο χώρες που έκαναν σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες οπτικών ινών και καλωδιακές, επόμενης γενιάς, όχι μόνο στην Κορέα, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωρίζουν πρόοδο όσον αφορά στην ποιότητα της ευρυζωνικότητας».

Robert Pepper, Αντιπρόεδρος, Global Policy and Government Affairs της Cisco: «Η μελέτη έθεσε την ποιότητα στην ατζέντα της ευρυζωνικότητας κάθε χώρας που φιλοδοξεί να αποκτήσει ηγετική θέση στον συγκεκριμένο τομέα. Τα δεδομένα που αφορούνσ την ποιότητα της ευρυζωνικότητας, σε συνδυασμό με κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες, βοηθούν τη Cisco να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συζήτησης με τις κυβερνήσεις, τους ειδικούς διαμόρφωσης πολιτικής και τους ρυθμιστές σε όλο τον κόσμο».

Σχετικοί Πόροι:


Διαγράμματα:

Broadband Leadership Matrix - Οι πρώτες 20 χώρες

image1

 

 

 

Broadband Leadership Matrix - οι επόμενες 20 χώρες

image2

 

 

 

Broadband Leadership Matrix - οι επόμενες 26 χώρες

image3

 

 

 

Broadband Quality Gap - διαφορά μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών
image4

 


Σημείωση για τους Συντάκτες:
Χρησιμοποιώντας περισσότερα από 24 εκατομμύρια αρχεία με δοκιμές ευρυζωνικής ταχύτητας που έγιναν από χρήστες σε όλο τον κόσμο τον Μάιο του 2008 και από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 2009 μέσω της ιστοσελίδας www.speedtest.net, η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τους στατιστικούς μέσους όρους, για κάθε χώρα, πολλών σημαντικών παραμέτρων που χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν την ποιότητα της ευρυζωνικής σύνδεσης. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευρυζωνική εμπειρία επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από την ευρυζωνική ταχύτητα και προς τις δύο κατευθύνσεις, την καθυστέρηση, την υπερεπάρκεια συνδρομητών στο δίκτυο και την απώλεια πακέτων. Αυτές οι παράμετροι κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες: Ταχύτητα λήψης και αποστολής δεδομένων και καθυστέρηση. Ο Βαθμός Ευρυζωνικής Ποιότητας για κάθε χώρα καθορίζεται από έναν τύπο που μετράει κάθε κατηγορία με βάση τις απαιτήσεις ποιότητας μίας ομάδας διάσημων εφαρμογών, τώρα και στο μέλλον. Στις συνηθισμένες εφαρμογές περιλαμβάνονται η πλοήγηση στο Διαδίκτυο, η κοινωνική δικτύωση, το «κατέβασμα» μουσικής, το streaming video και η συζήτηση μέσω βίντεο (video chatting), το IPTV συμβατικής ευκρίνειας, και τα οικιακά γραφεία με επαγγελματικές υποδομές. Στις μελλοντικές εφαρμογές περιλαμβάνονται το TelePresence για οικιακούς χρήστες για χρήσεις όπως η επικοινωνία, η υγεία και η εκπαίδευση, ο υψηλής ποιότητας διαμοιρασμός αρχείων (file sharing) και το streaming video, η υψηλής ευκρίνειας IPTV, η ζωντανή μετάδοση εκδηλώσεων με κινηματογραφική ποιότητα και ο προηγμένος αυτοματισμός στον χώρο του σπιτιού.

Η ερευνητική ομάδα
Said Business School, University of Oxford
Weigang Fu, MBA student 2008-2009
Sudeep Jain, MBA student 2008-2009

Σχετικά με την Said Business School, University of Oxford
Ιδρύθηκε το 1996 και είναι μία από τις νεότερες και πιο σημαντικές επιχειρηματικές σχολές, φημισμένη για την πρωτοποριακή εκπαίδευση στον κλάδο των επιχειρήσεων. Τμήμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης η Σχολή ενσαρκώνει την ακαδημαϊκή αυστηρότητα και την προοδευτική σκέψη που έκαναν την Οξφόρδη ηγέτιδα στην εκπαίδευση. Η σχολή έχει καθιερωθεί στην έρευνα σε μία ευρεία γκάμα κλάδων, όπως τα οικονομικά και η λογιστική, η οργανωτική ανάλυση, το διεθνές management, η στρατηγική και η διαχείριση λειτουργιών. Στόχος της είναι η ανάπτυξη μίας νέας γενιάς κορυφαίων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών και η διεξαγωγή έρευνας όχι μόνο ως προς τη φύση της επιχείρησης, αλλά και ως προς τη σχέση της επιχείρησης με τον υπόλοιπο κόσμο. Κατατάσσεται στις 20 κορυφαίες επιχειρηματικές σχολές στην Ευρώπη (Δεκέμβριος 2008) και ανάμεσα στα 20 κορυφαία προγράμματα MBA στον κόσμο (Ιανουάριος 2009) από τους Financial Times. Επίσης στις 10 μεγαλύτερες επιχειρηματικές σχολές εκτός Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με το Business Week (Νοέμβριος 2008). Από την Wall Street Journal κατατάσσεται στις 25 μεγαλύτερες επιχειρηματικές σχολές παγκοσμίως (Νοέμβριος 2007). Στους πίνακες των βρετανικών πανεπιστημίων είναι πρώτο από τα πανεπιστήμια της Βρετανίας για πτυχιακές σπουδές τα τελευταία έξι χρόνια με βάση την The Guardian, καθώς και τα επτά από τα οχτώ τελευταία χρόνια με βάση τους Times. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση www.sbs.ox.ac.uk/.

 

Σχετικά με τη Cisco

Η Cisco είναι η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως που αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται, επικοινωνούν και συνεργάζονται. Πληροφορίες σχετικά με τη Cisco είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση www.cisco.com

 

Υπεύθυνη Τύπου
Σιλβάνα Θεοδωροπούλου
Τηλ: +30 2106381457, 6947656057
e-mail: stheodor@cisco.com

Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε

 • e-mail
 • Εντοπίστε επαφές σε όλον τον κόσμο
 • Μπείτε σε ένα Φόρουμ Συζήτησης
 • Για Tεχνική Υποστήριξη 
 • Βρείτε έναν Μεταπωλητή στην περιοχή σας
 • Διαχειριστείτε τις επιλογές του e-mail

Μοιραστείτε το