Guest

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΟ 2005 ΜΕ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ CISCO SYSTEMS

31 Μαΐου 2005 - Το αεροδρόμιο δημιουργεί νέες υπηρεσίες για τους πελάτες του και μειώνει τις λειτουργικές δαπάνες μέσω της λύσης Cisco Intelligent Airport

H βράβευση του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών (ΔΑΑ) ως Αεροδρόμιο της Ευρώπης για το Έτος 2004 από το Ινστιτούτο Διευθέτησης Κυκλοφορίας (Institute of Transport Management - ITM), η δέσμευση του στην προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στους πελάτες του, καθώς και οι καινοτόμες εγκαταστάσεις του, έχουν καταστήσει το Δ.Α.Α αεροδρόμιο πρότυπο για τα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Μέρος της επιτυχίας του αεροδρομίου προέρχεται από τη συνεχή επένδυση πρωτοποριακών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής του. Σε συνεργασία με τη Cisco Systems, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία δικτύωσης για το Internet, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει υλοποιήσει τη λύση Cisco Intelligent Airport, προσφέροντας στο αεροδρόμιο μία μοναδική υποδομή για υπηρεσίες φωνής, δεδομένων και βίντεο. Παράλληλα του δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξει - με οικονομικό τρόπο - ένα πλήθος νέων εφαρμογών που προσφέρονται στους επιβάτες και το προσωπικό του. Βασιζόμενο στα ανοικτά πρότυπα του Internet Protocol (IP), το πλαίσιο αυτό είναι η τέλεια βάση για το δίκτυο του αεροδρομίου, καθώς επιτρέπει στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να προσφέρει μία πλήρη γκάμα υπηρεσιών, όπως ασύρματα σημεία δημόσιας πρόσβασης (wireless hotspots) και τηλέφωνα IP μέσω μίας καλά προσδιορισμένης υποδομής.

Ο Δ.Α.Α. που λειτουργεί σε μία βάση συνεταιριστικού σχήματος Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα , είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα εξυπηρετώντας περισσότερους από 13 εκατομύρια επιβάτες ετησίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα λήξης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, ο Δ.Α.Α εξυπηρέτησε τον αριθμό ρεκόρ των 69000 επιβατών. Η συνεργασία με τη Cisco Systems είχε στόχο τη συγχώνευση διαφορετικών δικτύων σε ένα, καθώς και ένα πιο ασφαλές και ευέλικτο πλαίσιο, το οποίο βοήθησε το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να διαχειριστεί υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας και να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των πελατών, προσφέροντας μία ευρεία γκάμα από λειτουργικά οφέλη όπως:

 • Βελτιωμένη ασφάλεια για τους επιβάτες, τις αποσκευές τους καθώς και όσους εργάζονται στο αεροδρόμιο.
 • Αυξημένη χωρητικότητα και παραγωγικότητα, διαμορφώνοντας έτσι καλύτερα τη ροή των επιβατών
 • Νέες εφαρμογές και υπηρεσίες σε χαμηλό κόστος,  μείωση των δαπανών για τη συντήρηση του δικτύου και για εκπαίδευση.
 • Ασφάλεια δικτύου, ευελιξία και ικανότητα απόκρισης: προστασία από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές αλλά και από προβλήματα και διακοπές της υποδομής διακίνησης δεδομένων.

"Το τμήμα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του Δ.Α.Α επιθυμούσε να διαθέτει τις πλέον εξελιγμένες υπηρεσίες σε όλους τους εμπλεκόμενους με το αεροδρόμιο, τις αεροπορικές εταιρίες, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις συνεργαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις, τους handlers, τους επιβάτες καθώς και τους επισκέπτες. Η συνεργασία μας με τη Cisco μας βοήθησε να βελτιώσουμε τις λειτουργίες και τις διαδικασίες μέσω ενός κοινού εταιρικού δικτύου προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες σε καλή σχέση τιμής - απόδοσης. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι τώρα σε θέση να διασφαλίζει την επιχειρηματική συνέχεια και να προσφέρει υπηρεσίες 24 ώρες το 24ωρο σε περίπου 300 εταιρείες μέσα στην κοινότητα του αεροδρομίου" δήλωσε ο Φώτης Καρώνης, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Σήμερα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει πάνω από 100 σημεία ασύρματης πρόσβασης (access points) σε όλους τους τερματικούς σταθμούς,  επιτρέποντας στους πελάτες του να έχουν πρόσβαση στο Internet μέσω των φορητών υπολογιστών ή των PDA τους οπουδήποτε μέσα στον κύριο τερματικό σταθμό, καθιστώντας το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ένα από τα πρώτα διεθνή αεροδρόμια που είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Προσφέρει επίσης στο προσωπικό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών την ευχέρεια της πρόσβασης στο Internet και στο Ιntranet μέσω των κινητών τους συσκευών. Το προσωπικό του ΔΑΑ χρησιμοποιούν τα PDAs τους για να έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες εφαρμογές από όποιο μέρος του αερολιμένα βρίσκονται. Η επόμενη φάση της WLAN υλοποίησησης περιλαμβάνει πλήρη κάλυψη και του εξωτερικού χώρου.  Παράλληλα,  έχει τελειώσει την πιλοτική εφαρμογή και εκτίμηση της λύσης για την IP τηλεφωνία σε προκαθορισμένα σημεία, ώστε να προσφέρει στους εν κινήσει υπαλλήλους του αεροδρομίου επικοινωνία, μειώνοντας ταυτόχρονα τις λειτουργικές δαπάνες. Η εγκατάσταση IP τηλεφώνων σε προκαθορισμένα σημεία στο αεροδρόμιο, όπου δεν είναι δυνατή ή κοστίζει πολύ η εγκατάσταση PCs, συμπεριλαμβανομένων των πυλών ελέγχου (στην περίμετρο του αεροδρομίου), αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα της υλοποίησης αυτής.

Σε συνεργασία με έναν ειδικό ανάπτυξης εφαρμογών XML (Extensible Markup Language) CPI, την Webopsis (www.webopsis.gr), τα τηλέφωνα IP τρέχουν έναν αριθμό εφαρμογών στις οποίες περιλαμβάνονται πλοήγηση στο Διαδίκτυο, έλεγχος ασφαλείας με τη ταυτοποίηση μέσω αποθηκευμένων φωτογραφιών της ταυτότητας των υπαλλήλων του ΔΑΑ, καθώς και παρουσίαση στατιστικών στοιχείων για την κυκλοφορία και την τροφοδότηση πληροφοριών από το σύστημα πληροφοριών για τις πτήσεις (FIDS). Τέλος, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σχεδιάζει να επεκτείνει τις υπηρεσίες IP τηλεφωνίας σε όλο το αεροδρόμιο.

«Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το αεροδρόμιο του μέλλοντος είναι εδώ», αναφέρει ο Νίκος Λαμπρογεώργος της Cisco Systems. «Η  ανοιχτών προτύπων διαλειτουργική φύση των τεχνολογιών της Cisco σημαίνει ότι ο ΔΑΑ μπορεί να υποστηρίζει μία γκάμα υπηρεσιών, έχοντας ως βασική μία κοινή πλατφόρμα, κάτι που αποτελεί σημαντικό κομμάτι  της επιχειρηματικής του στρατηγικής».

Επιπλέον πληροφορίες για τις λύσεις Cisco Intelligent Airport και τους πελάτες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Cisco Systems στη διεύθυνση www.cisco.com/en/US/strategy/transportation/airports.html.

Σχετικά με τις εταιρείες

 • Σχετικά με το Αεροδρόμιο Αθηνών:

  http://www.aia.gr/EN/business/airport_presentation/airport_profile.shtm

  http://www.aia.gr/EN/business/b2b/IT&T/department/body.shtm

 • Σχετικά με την Cisco Systems: Η Cisco Systems, Inc. (NASDAQ:CSCO), η παγκόσμια πρωτοπόρος στην ανάπτυξη δικτύων για το Internet, εορτάζει φέτος τα 20 χρόνια δέσμευσης στην τεχνολογική καινοτομία, στην πρωτοπορία στον τεχνολογικό κλάδο και στην εταιρική ευθύνη.  Πληροφορίες σχετικά με τη Cisco μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://www.cisco.com και http://www.cisco.gr. Για συνεχή ενημέρωση μεταβείτε στη διεύθυνση http://newsroom.cisco.com

Cisco, Cisco Systems και το Cisco logo είναι εμπορικά σήματα κατατεθέντα ή εμπορικά σήματα της Cisco Systems, Inc. και / ή των συνδεδεμένων εταιριών στις ΗΠΑ και ορισμένων άλλων χωρών. Τα υπόλοιπα εμπορικά σήματα που αναφέρονται στο παρόν έγγραφο είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων ιδιοκτητών. Η χρήση της λέξης συνεργάτης δεν συνεπάγεται σχέση συνεργασίας ανάμεσα στη Cisco και οποιαδήποτε άλλη εταιρία. Το παρόν έγγραφο είναι δημόσια πληροφόρηση της Cisco.

Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε

 • Εντοπίστε επαφές σε όλον τον κόσμο
 • Μπείτε σε ένα Φόρουμ Συζήτησης
 • Για Tεχνική Υποστήριξη
 • Βρείτε έναν Μεταπωλητή στην περιοχή σας
 • Διαχειριστείτε τις επιλογές του e-mail


Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε

 • e-mail
 • Εντοπίστε επαφές σε όλον τον κόσμο
 • Μπείτε σε ένα Φόρουμ Συζήτησης
 • Για Tεχνική Υποστήριξη 
 • Βρείτε έναν Μεταπωλητή στην περιοχή σας
 • Διαχειριστείτε τις επιλογές του e-mail

Μοιραστείτε το