Doel

De radio is de fysieke component van het draadloze access point (WAP) dat een draadloos netwerk maakt. De radio-instellingen op de WAP en de draadloze router bepalen het gedrag van de radio en bepalen de signalen die het apparaat overbrengt. Terwijl Wi-Fi-netwerken handig zijn, kan het kwetsbaar worden voor draadloze clients die de bandbreedte opgebruiken, en de veiligheidsrisico's vergroten wanneer het niet goed is beveiligd. Aanbevolen wordt om de volgende instellingen te hebben voor extra beveiliging:

Dit artikel heeft als doel tips te geven die nuttig zouden zijn bij het beveiligen van uw draadloze netwerk.

Toepasselijke apparaten

Vergroot uw draadloze netwerk

Gegevensversleuteling inschakelen

Draadloze netwerkapparaten ondersteunen doorgaans een bepaald type codering om veilig verbinding te kunnen maken met een draadloos netwerk. Gebruik indien mogelijk Wi-Fi Protected Access (WPA) of Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2) omdat deze betere beveiliging bieden met de coderingsmethode Advanced Encryption Standard (AES). De stappen in het inschakelen van de gegevenscodering verschillen per apparaat enigszins. Voor een gids om draadloze veiligheid op een draadloze router toe te laten, klik hier. Klik hier voor een handleiding om draadloze beveiliging van een toegangspunt mogelijk te maken.

Laat alleen bekende apparaten toe met MAC-filtering

Met MAC-adresfiltering kunt u de MAC-adressen van de draadloze clients die met uw netwerk zijn verbonden, opsommen en zo effectief een lijst maken van alleen bekende apparaten. U kunt de apparaten dan toegang tot het netwerk verlenen of ontzeggen afhankelijk van uw vereiste. MAC-adressen die niet in de lijst staan, worden automatisch uitgesloten van de voorwaarde. Stappen in het inschakelen van MAC-adresfiltering verschillen enigszins per apparaat. Voor een gids om het filteren van MAC op een draadloze router toe te laten, klik hier. Klik hier voor een handleiding voor het inschakelen van MAC-filtering op een draadloos access point.

Het wachtwoord voor het draadloze netwerk regelmatig wijzigen

Een draadloos netwerkwachtwoord instellen is de eenvoudigste manier om een draadloos netwerk te beveiligen. Ze moeten vaak worden gesynchroniseerd met andere draadloze access points in het netwerk, voor een naadloze draadloze verbinding. De wachtwoorden voor draadloze netwerken moeten doorgaans regelmatig worden gewijzigd om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde apparaten op het netwerk worden aangesloten. De stappen in het instellen van een draadloos netwerkwachtwoord verschillen per apparaat enigszins. Klik hier voor een handleiding over het configureren van de draadloze instellingen van een router. Klik hier voor een richtlijn over het wijzigen van het wachtwoord van een toegangspunt.

Ingebouwde firewalls inschakelen

Veel draadloze routers, zoals de RV130W Wireless-N VPN-router, hebben ingebouwde firewalls die voorkomen dat kwaadaardig verkeer uw netwerk binnenkomt. De stappen in het inschakelen van de firewall verschillen per apparaat enigszins. Klik hier voor een handleiding over het inschakelen van de firewall op een router.

De SSID verbergen

Het uitschakelen van de uitzending van SSID maakt uw netwerk onzichtbaar voor een apparaat wanneer het zoekt naar een draadloos netwerk. Net als het instellen van een draadloos wachtwoord, maakt het verbergen van de SSID het verbinden met uw draadloze netwerk moeilijker, omdat de verbinding handmatig moet worden geconfigureerd op het apparaat. De stappen in het onbruikbaar maken van de uitzending van SSID verschillen lichtjes per apparaat. Klik hier voor een handleiding over het uitschakelen van een uitzending van SSID op een toegangspunt. Voor een gids in het onbruikbaar maken van de uitzending van SSID op een draadloze router, klik hier.