Guest

Forbrugerne er hackernes nye yndlingsmål

Professionelle hackere angriber i stigende grad private frem for virksomheder, da forbrugerne er mere sløsede. I 2014 er antallet af spammails vokset med 250 pct. på globalt plan. Samtidig er hackerne blevet bedre til at omgå spamfiltre med nye, avancerede angreb. I dag er 90 pct. af alle Internet Explorer-browsere i risiko for angreb, og det truer både private og virksomheder. Det viser ny sikkerhedsrapport fra it-virksomheden Cisc


Hackerne er i stigende grad begyndt at fokusere på private forbrugere, når de angriber med henblik på fx at fremskaffe fortrolig information, da private sjældent tager de samme strenge it-forholdsregler som virksomheder. I 2014 skete en rivende udvikling inden for it-hacking og spam, hvor den globale mængde voksede med 250 pct. Men forskellen fra før er ikke bare mængden - det er også, at hackerne er mere avancerede end nogensinde før, og at de er blevet bedre til at udnytte vores svagheder.
”Vi ser en stigende tendens til, at hackerne begynder at gå direkte efter forbrugerne. Virksomheder og myndigheder er stadig udsatte, men forskellen er, at disse arbejder målrettet med it-sikkerheden, hvorimod mange forbrugere stadig ikke tager deres forholdsregler, når de er online og fx åbner vedhæftninger fra mails,” siger Henrik Stær, teknisk chef i Cisco Danmark.
Resultaterne stammer fra en ny, omfattende sikkerhedsrapport fra Cisco, der undersøger it-sikkerhedstruslen for private og virksomheder.
90 pct. af alle Microsoft-browsere er usikre
Det er ofte forbrugernes manglende browseropdatering, der er skyld i, at de bliver hacket. Fx er 90 pct. af alle analyserede Internet Explorer-browere ikke fuldt opdaterede, og det gør dem til et oplagt hacker-mål.
For Googles Chrome-browser er 64 pct. opdaterede, men det betyder stadigvæk, at 1/3 ikke er fuldt sikrede. Add-ons og plugins er ofte benyttede tilgange, fordi folk ikke tror, de er farlige - men de kan i værste tilfælde forårsage identitetstyveri. Samtidig har mange folk via passwords adgang til virksomheders netværk, der kan indeholde vigtige oplysninger af høj værdi på det sorte marked.

”Hackernes angrebsmetoder er blevet mere raffinerede. Hvor de før ofte angreb via Java, benytter de nu mere komplekse metoder og kombinerer Adobe Flash og Microsoft Silverlight, der er betydeligt sværere at identificere. Også med sproget er de nigerianske prinser og andre svindel-mails blevet betydeligt mere professionelle, og der er set eksempler i Danmark med falske mails fra SKAT, hvor logo, tekst og opsætning tilsyneladende fremstår som mails fra en offentlig myndighed,” siger Henrik Stær.
Forbrugernes adfærd truer virksomhederne
Idet mange forbrugere også downloader inficerede ting på jobbet og har arbejdscomputere derhjemme, øger det også risikoen for virksomheder. Ifølge Henrik Stær er virksomhederne ikke gode nok til at beskytte sig, og mindre end 50 pct. benytter patching, der svarer til ikke at bruge lappegrej, hvis man har en flad cykel.
”Det kan godt være, at hackerne går mere efter forbrugerne end virksomhedernes egne it-systemer. Men hvis hackerne først får adgang til fx password og brugernavn fra en medarbejder, så er det afgørende, at virksomhederne er i stand til at reparere skaden. Desværre viser tallene, at mindre end 50 pct. af virksomheder benytter patching, der er den mest udbredte løsning til at stoppe angreb.” 
Et angreb udgjorde 10 pct. af global spam-trafik
I 2014 kom en ny form for angreb i søgelyset: snesko-angreb. Det er angreb, hvor hackere benytter flere IP-adresser, så det er sværere at identificere. I 2014 stod et stort sneskoangreb for 10 pct. af den samlede globale spamtrafik i de tre timer, angrebet stod på. Det sker ofte med pdf-filer og enkelte stavefejl som fx ”invioce”. I Kina er spam-volumen steget med 25 pct. i 2014, men det mest spammende land er fortsat USA, der oplevede en vækst på 6 pct.
Om Cisco Annual Security Report
Ciscos Annual Security Report identificerer på baggrund af indsamlet data de nyeste internettrusler og tendenser i forhold til cybersikkerheden i 2015. Rapporten er udarbejdet af Ciscos sikkerhedseksperter og afdækker blandt andet, hvordan it-kriminelle konstant finder nye måder at slippe igennem digitale sikkerhedsmure på. Rapporten bygger også på Ciscos Security Capabilities Benchmark Study, der undersøger, hvordan virksomheder håndterer angreb på internettet.

Læs mere i Cisco Annual Security Report.
FAKTA: Sådan beskytter du dig mod hackerangreb

  • Opdater din browser: Sørg for, at din browser altid er opdateret til den nyeste version. Du vil for det meste modtage en påmindelse, når det er tid til at opdatere – lad være med at ignorere den!
  • Vær opmærksom, når du modtager mails fra banker, teleselskaber og offentlige myndigheder. Ser afsenderadressen underlig ud? Er der stavefejl i e-mailen? Bliver du bedt om at åbne en vedhæftet fil? Hvis du er i tvivl, så slet mailen og kontakt den pågældende virksomhed med det samme.
  • Skift password: Sørg for at skifte dit password ofte, og lad være med at bruge det samme  password til alle dine konti. Når du laver et password, så brug gerne både små og store bogstaver og tal.
  • Behandl virksomhedsinfo med respekt: Vær opmærksom på, om du bruger din private computer, smartphone eller tablet til arbejde. Undgå at have forretningskritisk information liggende lokalt og udvis generelt ekstra opmærksomhed.

Lad os hjælpe dig