Guest

"Supertaskeren" bliver den foretrukne medarbejder i 2020

Seks ud af ti HR-ansvarlige forventer, at "supertaskere" er den fortrukne form for medarbejder i 2020. Selvom HR-branchen jubler og regner med øget produktivitet, er der også bekymringer over tendensen, og hver tredje frygter en øget risiko for at begå fejl. Det viser en ny global undersøgelse fra Cisco.


At have mange bolde i luften er ikke længere nok for fremtidens arbejdsstyrke – de skal være såkaldte supertaskere. Sådan lyder det fra HR-professionelle, hvor 62 pct. forventer, at supertaskere bliver den mest efterspurgte form for medarbejder i 2020, frem for medarbejdere med fokus på én aktivitet ad gangen. De fleste supertaskere er mellem 18-30, og de er stærkt afhængige af deres digitale enheder.

”Den unge generation tager deres digitale viden med sig ind på arbejdsmarkedet, og de nye teknologier gennemstrømmer alle aktiviteter, de udfører i både deres arbejds- og privatliv,” udtaler Carsten Videcrantz, Salgsdirektør Enterprise hos Cisco Danmark.

HR-ekspert: Supertaskere er en ledelsesudfordring

Hverdagen med flere mobile enheder stiller ikke kun krav til den enkelte medarbejder, men også til de HR-ansvarlige rundt om i virksomhederne.

“Undersøgelsen peger på en stor HR- og ledelsesudfordring. Hjernen og kroppen er ikke politisk korrekte. Både hjernen og kroppen har brug for at være ’off’, for at det enkelte menneske kan præstere uden at gå ned med stress,“ siger Helle Rosdahl Lund, der er direktør ved Center for balance mellem Arbejdsliv og Familieliv, og fortsætter:

”Ledelse af integrationen og balancen mellem arbejde og privatliv er nødvendig for at få gavn af de teknologiske værktøjer, der muliggør både en bedre balance for den enkelte og bedre produktivitet for virksomheden. Undersøgelsen fra Cisco giver os mulighed for at være på forkant og klar til at lede Supertaskere til succes ved at klæde ledelse og HR på til udfordringen.”

Herunder er en oversigt med resultater fra undersøgelsen:

Supertaskere er det nye i 2020

Multitasking er at gøre mange ting på én gang. At supertaske er at gøre dem godt! 62 pct. af HR-professionelle anser supertaskere som den mest efterspurgte medarbejdertype i 2020. Undtagelsen er i Tyskland, hvor 76 pct. stadig ønsker medarbejdere med fokus på én aktivitet ad gangen, hvilket er markant højere tal end i andre lande.

Konsekvensen af supertasking

Fuldtidsbeskæftigede mellem 18 og 30 år er delte mht. konsekvensen af supertasking. Mens 55 pct. mener, at de bliver mere produktive, mener 45 pct., at det forøger risikoen for fejl. Samtidig mener 62 pct. af HR-professionelle, at supertaskere øger deres virksomheds produktivitet, mens 39 pct. mener, at supertaskere bliver udbrændt tidligere end andre, og 27 pct. mener, de er mere tilbøjelige til at begå fejl.

Supertaskere foretrækker smartphones 43 pct. af supertaskerne foretrækker smartphonen som digitalt arbejdsredskab. Blandt europæiske supertaskere er smartphonen endnu vigtigere for de 18-30 årige i bl.a. Tyskland (55 pct.), Storbritannien (51 pct.) og Holland (45 pct.)

Robotter på jorden og medarbejdere på Mars

Syv ud af ti vidensarbejdere tror, at robotter vil overtage mange jobs i 2030, fx teknisk support. Og i forlængelse af de futuristiske tanker svarer 27 pct., at de gerne ville arbejde på Mars, hvis deres arbejdsplads åbnede en afdeling.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen ”Connected World Technology Report” er gennemført på vegne af Cisco i foråret 2014 blandt tre grupper: HR-ansvarlige (n=827), 18-30 årige (n=1.388) samt 31-50 årige (n=1.524). Alle respondenter arbejder til daglig med minimum en laptop, smartphone eller anden digital enhed. De er fra følgende lande: USA, Canada, Mexico, Brasilien, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Holland, Polen, Rusland, Indien, Kina, Japan, Sydkorea og Australien.

Lad os hjælpe dig