Guest

Mobildata bliver 11-doblet frem mod 2018

I 2018 vil den årlige datatrafik på verdens mobilnetværk være næsten 11-doblet og udgøre svimlende 190 exabytes, svarende til 4.000 mia. Youtube-klip. Det viser seneste udgave af Ciscos undersøgelse Visual Networking Index (VNI), som analyserer udviklingen i verdens mobile datatrafik fra 2013 frem mod 2018.

190 exabytes, 190 mia. gigabytes eller 4.000 mia. Youtube-klip. Så store datamængder vil passere gennem verdens mobilnetværk i år 2018. Der er næsten tale om en 11-dobling fra 2013, hvor datamængden var 18 exabytes årligt. Samtidig vil der i 2018 være over 10 mia. mobile enheder, som kan gå nettet, svarende til at hver indbygger på jorden tegner sig for 1,4 mobil internetforbindelse. Det viser seneste udgave af Ciscos undersøgelse Visual Networking Index, som analyserer udviklingen i verdens mobile datatrafik frem mod 2018.

Vi vil alle opleve, at vores mobildata-forbrug ændrer sig markant de kommende år, viser VNI-undersøgelsen. Hvor den gennemsnitlige, globale mobilbruger i 2013 generede 356 MB mobildata om måneden, vil dette tal i 2018 være steget til 3 GB. Det skyldes bl.a., at vi i højere grad forbruger video og musik på mobilen. Den typiske mobilbruger vil således gå fra et forbrug på 2 timers mobilvideo om måneden i 2013 til et forbrug på 20 timers månedlig mobilvideo i 2018. Blandt andet derfor stiger andelen af mobil videotrafik fra 53 pct. i 2013 til 69 pct. ud af den samlede mængde mobildata i 2018.

Vi vil ikke længere nøjes med at se korte Youtube-klip på mobilen. Når vi fx sidder i S-toget eller i bussen på vej hjem fra arbejde, ser vi stigende grad længere indhold som fx House of Cards eller andre serier. Samme trend gør sig gældende med musik. Vi vil have adgang til alle typer indhold over alt, og tjenester som Netflix og Spotify booster i høj grad denne udvikling, siger Michael Nielsen, Teknisk Chef, Service Providers, Cisco Danmark.

Der findes allerede en særlig gruppe af superbrugere, som driver udviklingen fremad. I 2013 brugte en gruppe på ti pct. af brugerne næsten lige så mange data som de resterende 90 pct., og Michael Nielsen forventer, at disse superbrugere vil påvirke de øvrige brugere og indholdsleverandører i retning af højere forbrug og bedre services. Det gælder også udviklingen af mere kraftfulde mobilenheder. I 2013 udgjorde smartphones, tablets og hybrider 21 pct. af det samlede antal enheder, og dette tal vil i 2018 være steget til en andel på 54 pct., der samtidig vil genere 96 pct. af den mobile datatrafik.

Internettet bliver indbygget i alt

Vi kender allerede smart watches og smart glasses, og disse teknologier vil i de kommende år vokse i antal fra 21,7 mio. i 2013 til 176.9 mio. i 2018, men det er kun begyndelsen på en mere gennemgribende udvikling af internettet og vores samfund.

Internettet bliver integreret i alt omkring os. Biler, veje, bygninger, tøj osv. Cisco definerer udviklingen som Internet of Everything, en betegnelse for et samfund, hvor alt er forbundet. Personer, processer, fysiske objekter og data. Derfor forventer jeg, at vi allerede i næste års mobil-udgave af Visual Networking Index vil se en klar indikation af trafikmængderne fra fx mikroskopiske sensorer med indbygget internet, siger Michael Nielsen.

Udover potentiale til at skabe en mere bekvem hverdag med mindre trængsel på vejene, bedre luftkvalitet og forbedret kollektiv trafik, rummer Internet of Everything ifølge Michael Nielsen en række interessante perspektiver for virksomheder og organisationer, der får nye muligheder for hurtigere at omstille sig forbrugernes ønsker og adfærd.

Om undersøgelsen

Analysen er baseret på data, som blev indsamlet fra en række globale kilder, både konkrete studier af dataforbrug samt input fra uafhængige analytikere. Læs mere her.

Lad os hjælpe dig