Guest

Der mangler en million it-sikkerhedsfolk i 2014

Den overordnede it-trussel er på sit højeste, og hackere udnytter i stigende grad folks tillid til apps, sociale netværk og virksomheder. Det betyder, at virksomheder verden over vil få brug for omkring en million it-sikkerhedsfolk i løbet af 2014. Samtidig rammes Android-smartphones og Java oftest, hhv. 99 pct. og 91 pct. af alle mobil- og web-angreb er rettet mod disse to platforme. Det viser den årlige sikkerhedsrapport fra it-virksomheden Cisco.

It-kriminalitet er vokset så voldsomt, at der er brug for godt en million it-sikkerhedsfolk på verdensplan. De fleste virksomheder har hverken de fornødne ansatte eller systemer, der kan kontrollere og sikre deres it-netværk. Samtidig har hackerne i høj grad haft held med at angribe Android-smartphones og Java. Det fremgår af en ny sikkerhedsrapport fra Cisco.

»Hackerne har i dag klare forretningsmål og driver deres forretning som enhver anden business. De bekymrer sig eksempelvis lige så meget om priser og branding som alle andre virksomheder. De kan endda komme i kontakt med kundeservice, hvis de har problemer med en installering. Vi har derfor behov for langt flere it-sikkerhedsfolk, hvis vi skal kunne modstå dem,« udtaler Henrik Stær, der er teknisk chef hos Cisco.

Ifølge Cisco udnytter de it-kriminelle folks tillid til apps, sociale netværk og virksomheder, de ofte kommunikerer med. Bl.a. ved at placere ondsindet malware på hjemmesider, som man ofte besøger eller på mobile apps med malware, som man downloader.

Hackerne går efter Android og Java

Ifølge sikkerhedsrapporten er 99 pct. af alt mobil-malware rettet mod Android, mens styresystemer som Windows Phone og iOS altså ikke har tiltrukket sig de kriminelles opmærksomhed i samme grad. Tilsvarende er 91 pct. af alle web-angreb rettet mod programmeringssproget Java.

»Når man downloader en mobil-app, tilføjer man faktisk et lille program, men det er de færreste, der tænker på sikkerhed og stiller spørgsmålstegn ved, om app'en sender informationer til nogen. Dette udnytter hackerne ved at kopiere lovlige apps og distribuere dem via ikke-officielle markedspladser,« fortsætter Henrik Stær.

Modningen af mobile platforme og den stigende brug af apps ser ud til at give hackerne en fordel ifølge undersøgelsen. Til gengæld udgør mobil-malware kun 1,2 pct. af alle web-angreb i 2013.

Ingen kan føle sig sikker

I undersøgelsen kiggede man nærmere på 30 af verdens største Fortune 500-virksomheder, og det viste sig, at alle berøres af ondsindet trafik. Det betyder, at it-kriminelle forsøger at bryde igennem de digitale sikkerhedsmure og angiveligt har opereret i det skjulte over en længere periode.

»På trods af mange gode forsøg på at holde diverse netværk ude af risikozonen, har hver eneste virksomhed, som vi har undersøgt, været berørt af ondsindet trafik. Hvis man vil forsvare sig mod alle disse angreb, skal man kende hackerne, deres motiver og metoder – før, under og efter et angreb. Det er i særdeleshed vigtigt at have en beredskabsplan klar, hvis uheldet er ude, og man bliver angrebet,« udtaler Henrik Stær.

Malware-angreb har ofte været en kendt torn i øjet hos medicinal-, kemi-, produktions- og elektronikindustrien. Men i 2013 har Cisco kunnet identificere en bemærkelsesværdig vækst af malware i landbrug- og mineindustrien.

Om malware

Malware er en sammentrækning af de engelske ord 'malicious software'. Det er en fællesbetegnelse for en række kategorier af computerprogrammer, som kan udgøre en trussel for virksomheder og brugere.

Om undersøgelsen

Analysen er baseret på data, som blev indsamlet fra en række globale kilder. Datamaterialet er Ciscos perspektiv på trusselslandskabet og repræsenterer Ciscos forsøg på at analysere globale trends og mønstre på baggrund af datamaterialet på det givne tidspunkt.

Lad os hjælpe dig