Imate li račun?

 •   Personalizirani sadržaj
 •   Proizvodi i podrška

Treba vam račun?

Kreiraj račun

Online Izjava o privatnosti kompanije Cisco - u očekivanju

Sljedeća Izjava o povjerljivosti kompanije Cisco će biti objavljena 12. august 2016.

Kompanija Cisco Systems, Inc. i njene podružnice (kolektivno "Cisco") posvećene su zaštiti vaše privatnosti i osiguravanju vašeg pozitivnog iskustva na našim internetskim stranicama te prilikom korištenja naših proizvoda i usluga ("rješenje" ili "rješenja"). Ova Izjava o privatnosti se primjenjuje na internetske stranice kompanije Cisco koje su povezane s ovom Izjavom i opisuje način na koji upravljamo ličnim podacima. Dodatne informacije o našim postupcima s ličnim podacima mogu biti navedene u dodacima s desne strane ili u obavjestima navedenim u vrijeme sakupljanja podataka. Određene internetske stranice kompanije Cisco imaju vlastite izjave o privatnosti koje opisuju na koji način upravljamo ličnim podacima samo na tim internetskim stranicama. U slučaju da je obavijest navedena u vrijeme sakupljanja ili izjava o privatnosti specifična za internetsku stranicu u sukobu s ovom Izjavom o privatnosti, takva obavijest ili izjava o privatnosti će imati prednost.

Sakupljanje vaših ličnih podataka

Možemo sakupljati informacije o vama, uključujući lične podatke, dok koristite naše internetske stranice i tokom vaših interakcija s nama. "Lični podaci" su sve informacije koje se mogu upotrijebiti da bi vas se identificiralo kao pojedinca te mogu uključivati ime i prezime, adresu, adresu e-pošte, broj telefona, informacije o računu na društvenim mrežama ili broj platne kartice. Ako druge podatke povežemo s vašim ličnim podacima, te ćemo povezane podatke tretirati kao lične podatke. Također sakupljamo lične podatke od pouzdanih izvore treće strane i angažiramo pomoć trećih strana za sakupljanje ličnih podataka.

Lične podatke sakupljamo radi različitih razloga, kao što su:

 • obrada vaše narudžbe.
 • dostavljanje letka na koji ste se pretplatili.
 • slanje marketinških obavijesti.
 • kreiranje računa.
 • omogućavanje upotrebe određenih svojstava naših rješenja.
 • personalizacija iskustva.
 • pružanje službe za klijente.
 • upravljanje prijavom za posao.
 • sakupljanje informacija tokom procesa testiranja pristupa kada vam se dostavlja test certifikacije na temelju računara.

Mi i treće strane koje angažiramo možemo kombinirati informacije koje sakupimo od vas tokom vremena i širom naših internetskih stranica s informacijama pribavljenim iz drugih izvora. To nam pomaže da poboljšamo ukupnu tačnost i potpunost informacija te da bolje uskladimo našu interakciju s vama.

Ako kompaniji Cisco pružite lične podatke o trećoj strani (kao što su ime i prezime, e-pošta i broj telefona), potvrđujete da za to imate dopuštenje treće strane. Primjeri uključuju prosljeđivanje referentnog materijala prijatelju ili upućivanje na oglas za posao.

U nekim slučajevima, kompanija Cisco može automatski sakupljati podatke putem kolačića, prijavljivanja na internet, internetskih pratilica i drugih sličnih aplikacija. Ove informacije se koriste da bismo bolje razumjeli i poboljšali upotrebu, izvedbu i učinkovitost internetske stranice te kao pomoć u usklađivanju sadržaja i ponuda za vas. Za više informacija pročitajte odjeljak "Kolačići i druge tehnologije" u nastavku.

nazad na vrh

Upotrebe vaših ličnih podataka

Vaše lične podatke možemo koristiti za svrhe provođenja naše poslovne djelatnosti, dostave, poboljšanja i prilagođavanja naših rješenja, slanja marketinških i drugih obavijesti povezanih s našom poslovnom djelatnosti te za druge zakonite svrhe koju su dopuštene primjenjivim zakonom. Neki od načina na koje možemo koristiti vaše lične podatke uključuju:

 • dostavu rješenja koje ste zatražili.
 • podržavanje i poboljšavanje naših rješenja i vašeg online iskustva.
 • personalizaciju internetskih stranica, letaka i drugih obavijesti.
 • primjenu i obradu vaših testiranja certifikacije.
 • slanje obavijesti vama, uključujući za marketinške i svrhe zadovoljavanja potreba klijenata, bilo direktno od kompanije Cisco ili naših partnera.

U svako vrijeme možete urediti svoje preferencije o obavijestima. Pogledajte odjeljke Vaši odabiri i Odaberite svoje preferencije o obavijestima u nastavku.

nazad na vrh

Pristup vašim ličnim podacima i njihova tačnost

Trebamo vašu pomoć da bismo vaše lične podatke održali tačnima i ažuriranima. Da biste ažurirali vaše lične podatke i preferencije o obavijestima, kontaktirajte nas. Uz to, možete imati mogućnost da pregledate ili uredite svoje lične podatke online, uključujući:

U dobroj vjeri se trudimo ispoštovati razumne zahtjeve za pristup ili ispravku vaših podataka ako su netačni. Na vaš zahtjev za pristup podacima ćemo odgovoriti u roku od 30 dana.

Neki subjekti kompanije Cisco mogu se smatrati kontrolama podataka s vremena na vrijeme. Kada subjekt tvrtke Cisco djeluje kao kontrola podataka, svoja prava na pristup možete ostvariti i zatražiti ispravke ili deaktivaciju prema primjenjivim zakonima o zaštiti podataka direktno s tim subjektom kompanije Cisco.

nazad na vrh

Vaši odabiri i Odabir preferencija o obavijestima

Imate mogućnost da primate razne informacije koje nadopunjuju naša rješenja. Svoje preferencije o obavijestima možete urediti putem sljedećih metoda:

 • slijedeći uputstva uključena u promotivnu e-poštu koju vam šaljemo da biste otkazali pretplatu na te obavijesti.
 • slanjem poruke putem e-pošte ili pošte na adresu: Cisco Systems, Inc., Privacy Legal Department, 170 West Tasman Dr., San Jose, CA 95134, SAD. Obavezno navedite svoje ime i prezime, adresu e-pošte i specifične relevantne informacije o materijalu koji više ne želite primati.

Ovi se izbori ne primjenjuju na obavezne usluge obavijesti koje se smatraju dijelom određenih rješenja, a koje možete primati periodično, osim ako otkažete rješenje u skladu s odredbama i uvjetima tog rješenja. Vaše lične podatke možemo podijeliti s poslovnim partnerima ili dobavljačima kompanije Cisco kako bi oni mogli dijeliti informacije o proizvodima ili uslugama koji vas mogu interesirati. Da biste otkazali ovo dijeljenje s trećim stranama u marketinške svrhe, kliknite ovdje.

Upotrebom naše internetske stranice ili pružanjem ličnih podataka nama, dajete saglasnost da s vama možemo elektronski komunicirati u pogledu sigurnosti, privatnosti i administrativnih pitanja koja se odnose na vašu upotrebu internetskih stranica. Ako saznamo za kršenje sistema sigurnosti, možemo pokušati da vas elektronski obavijestimo postavljanjem obavijesti na naše internetske stranice ili slanjem e-pošte vama. Možete imati zakonsko pravo da ovu obavijest primite u pisanoj formi. Da biste povukli svoju saglasnost za primanje elektronske obavijesti o kršenju sigurnosti, molimo da nas obavijestite.

nazad na vrh

Dijeljenje vaših ličnih podataka

Vaše lične podatke možemo dijeliti za svrhe provođenja naše poslovne djelatnosti, dostave, poboljšanja i prilagođavanja naših rješenja, slanja marketinških i drugih obavijesti povezanih s našom poslovnom djelatnosti te za druge zakonite svrhe koju su dopuštene primjenjivim zakonom. Vaše lične podatke možemo dijeliti na sljedeće načine:

 • Unutar kompanije Cisco ili s bilo kojom podružnicom širom svijeta za svrhe obrade podataka ili pohrane.
 • S poslovnim partnerima ili dobavljačima kompanije Cisco da bi oni mogli dijeliti informacije o svojim proizvodima ili uslugama s vama. Da biste otkazali dijeljenje podataka kompanije Cisco s trećim stranama u marketinške svrhe, kliknite ovdje.
 • S poslovnim partnerima, dobavljačima usluga, ovlaštenim zastupnicima treće strane ili ugovornim stranama da bi pružili zatraženu uslugu ili transakciju. Primjeri uključuju, ali nisu ograničeni na: obradu narudžbi i transakcija kreditnim karticama, pružatelja usluge internetske stranice, pružatelja usluga za registraciju seminara, pomoć pri naporima povezanim uz prodaju ili postprodajnu podršku te pružanje pomoći klijentima.
 • U vezi sa ili tokom pregovora o spajanju, prodaji imovine kompanije, konsolidaciji ili restrukturiranju, finansiranju ili akviziciji cijelog ili dijela naše poslovne djelatnosti od strane druge kompanije.
 • Kao odgovor na zahtjev za podacima od strane nadležnog tijela, ako vjerujemo da je otkrivanje u skladu s primjenjivim zakonom, odredbom ili pravnim procesom ili se na drugi način njima zahtijeva.
 • S provedbenim tijelima, državnim tijelima ili trećim stranama, ako je to nužno za zaštitu prava, vlasništva ili sigurnosti kompanije Cisco, poslovne djelatnosti poslovnih partnera, vas ili drugih ili ako se na drugi način primjenjivim zakonima.
 • U objedinjenom i/ili anonimnom obliku koji se realno ne može koristiti da bi vas se identificiralo.
 • Ako vas na drugi način obavijestimo i vi pristanete na dijeljenje.

nazad na vrh

Sigurnost vaših ličnih podataka

Imamo namjeru zaštititi lične podatke koje ste nam povjerili te njima upravljati na siguran način u skladu s ovom Izjavom o privatnosti. Cisco primjenjuje fizičke, administrativne i tehničke mjere sigurnosti da bi zaštitio vaše lične podatke od neovlaštenog pristupa, upotrebe ili otkrivanja. Od svojim dobavljača također zahtijevamo da takve informacije štite od neovlaštenog pristupa, upotrebe i otkrivanja. Međutim, ne možemo garantirati da je internet 100% siguran i ne možemo osigurati ili garantirati sigurnost nikakvih ličnih podataka koje nam omogućite.

nazad na vrh

Zadržavanje ličnih podataka

Vaše lične podatke ćemo zadržati ako je potrebno radi izvršavanja svrhe za koju su sakupljeni. Vaše lične podatke ćemo zadržati i koristiti kako je to nužno da bismo izvršili naše pravne obaveze, riješili sporove i proveli naše ugovore.

Upotreba kolačića i druge internetske tehnologije

Kao i mnoge druge internetske stranice, Cisco koristi alate za automatsko sakupljanje podataka, kao što su kolačići, ugrađene internetske poveznice i internetske pratilice. Ovi alati sakupljaju određene standardne informacije koje vaš pretraživač šalje na našu stranicu kao što su vrsta pretraživača i adresa internetske stranice s koje ste stigli na našu stranicu. Također mogu sakupiti informacije o:

 • vašoj adresi internet protokola (IP). To je broj koji je automatski dodijeljen vašem računaru svaki put kada pretražujete internet. On omogućuje internetskim serverima da lociraju i identificiraju vaš računar, to je jedinstvena adresa koju pružatelj usluge interneta ili odjel informacijskih sistema dodjeljuje vašem PC-u na TCP/IP mreži.
 • podacima o klikovima. Na primjer, stranice koje gledate ili poveznice na koje ste kliknuli.

Ovi alati također olakšavaju vašu posjetu našoj stranici te je čine učinkovitijom i vrednijom pružajući vam prilagođeno iskustvo i prepoznavajući vas kada se vratite. Za više informacija o tome kako koristimo alate za automatsko sakupljanje podataka, kao što su kolačići i widgeti, i vašim izborima u pogledu ovih alata, pogledajte našu Politiku o kolačićima.

Naša internetska stranica uključuje interaktivne male programe, widgete, koji su pokrenuti na našoj stranici kako bi omogućili specifične usluge od druge kompanije (kao što je prikaz vijesti, mišljenja, muzike i drugo). Lične informacije, kao što su adresa e-pošte, mogu se prikupljati putem widgeta. Widgeti također mogu postaviti kolačiće u svrhu ispravnog funkcioniranja. Infomacije koje ovaj widget sakupi podliježu politici privatnosti kompanije koja ga je kreirala. Naš widget može imati važna svojstva kontaktiranja da bi vam pomogao da šaljete e-poštu svojim kontaktima. Na vaš zahtjev, pretražit ćemo adresar vaše e-pošte da bismo vam pomogli da uvezete vaše kontakte na našu internetsku stranicu.

Neki internetski pretraživači vam mogu dati mogućnost da omogućite svojstvo "nemoj pratiti" koje na internetske stranice koje posjetite šalje signale koji ukazuju da ne želite da se vaše online aktivnosti prate. To se razlikuje od blokiranja ili brisanja kolačića, jer pretraživači s omogućenom opcijom "nemoj pratiti" i dalje mogu prihvatati kolačiće. Trenutno ne postoje industrijski standardi o načinu na koji bi kompanije trebale odgovoriti na signale opcije "nemoj pratiti" iako bi takvi standardi uskoro mogli biti razvijeni. Mi trenutno ne odgovaramo na signale "nemoj pratiti". Ako u budućnosti budemo odgovarali na ove signale, u ovoj Izjavi o privatnosti ćemo to opisati. Saznajte više o opciji "nemoj pratiti".

nazad na vrh

Povezane internetske stranice

Možemo omogućiti poveznice za internetske stranice treće strane i usluge koje su izvan naše kontrole i koje nisu obuhvaćene ovom Izjavom o privatnosti. Preporučujemo vam da pregledate izjave o privatnosti koje su postavljene na te internetske stranice (i sve internetske stranice) koje posjetite.

nazad na vrh

Forumi i sobe za razgovore

Ako učestvujete u raspravama na forumima ili sobama za razgovore na internetskoj stranici kompanije Cisco, trebate biti svjesni da će informacije koje tu pružite biti dostupne širokoj javnosti te se mogu koristiti za kontaktiranje s vama, za slanje neželjenih poruka ili za svrhe koje ni Cisco ni vi ne možete kontrolirati. Također, imajte na umu da individualni forumi i sobe za razgovor mogu imati dodatna pravile i odredbe. Cisco nije odgovoran za lične podatke ili bilo kakve druge informacije koje podnesete na ovim forumima.

nazad na vrh

Privatnost djece

Cisco preporučuje roditeljima i skrbnicima da aktivno sudjeluju u online aktivnostima svoje djece. Cisco ne sakuplja svjesno lične podatke od djece bez primjerene saglasnosti roditelja ili skrbnika. Ako vjerujete da smo sakupili lične podatke od nekoga ko nije primjerene dobi da bi mogao dati dopuštenje za to bez saglasnosti roditelja ili skrbnika prema zakonima vaše zemlje, obavijestite nas o tome putem metoda opisanih u odjeljku Kontaktirajte nas i mi ćemo poduzeti primjerene mjere da hitno istražimo i riješimo to pitanje.

nazad na vrh

Saglasnost za prenos, obradu i pohranu ličnih podataka

Budući da je Cisco globalna organizacija, možemo prenijeti vaše lične podatke u kompaniju Cisco u Sjedinjenim Američkim Državama, u bilo koju podružnicu kompanije Cisco ili trećim stranama i poslovnim partnerima kako je gore opisano. Upotrebom naše internetske stranice i rješenja ili pružanjem bilo kojih ličnih podataka nama, dajete saglasnost za prenos, obradu i pohranu takvih podataka izvan države vašeg prebivališta gdje se standardi zaštite podataka mogu razlikovati.

Cisco osigurava i omogućuje globalni prenos ličnih podataka na nekoliko načina. Cisco je prethodno certificiran prema okviru Sigurne luke između SAD-a i EU i prema okviru Sigurne luke između SAD-a i Švicarske kako je utvrdilo Ministarstvo trgovine SAD-a (U.S. Department of Commerce) u pogledu sakupljanja, upotrebe i zadržavanja ličnih podataka iz država članica Europske Unije i Švicarske, iako se ne oslanja na odredbe Sigurne luke da bi bila usklađena sa zakonima EU. Cisco potvrđuje da se pridržava principa privatnosti sigurne luke u pogledu obavijesti, izbora, daljnjeg prenosa, sigurnosti, cjelovitosti podataka, pristupa i provedbe. Da biste saznali više o programu Sigurne luke te da biste vidjeli certifikat kompanije Cisco, posjetite stranicu Sigurne luke, http://www.export.gov/safeharbor/. Nakon odluke Europskog suda pravde od 6. oktobra 2015. u pogledu valjanosti Sigurne luke te u svjetlu regulatornih okvira koji se razvijaju, Cisco može, s vremena na vrijeme, učestvovati u drugim okvirima koje su odobrila relevantna regulatorna tijela.

nazad na vrh

Vaša prava na privatnost u Kaliforniji

Stanovnici Države Kalifornije, prema građanskom zakoniku države Kalifornija (California Civil Code) § 1798.83, imaju pravo da zatraže od kompanije koja poslovno djeluje u Kalifoniji popis svih trećih strana kojima je kompanija otkrila lične podatke tokom prethodne godine radi direktnih marketinških svrha. Alternativno, zakon određuje da ako kompanija posjeduje politiku privatnosti prema kojoj je moguće dati ili povući saglasnost za upotrebu ličnih podataka od treće strane (kao što su oglašivači) za marketinške svrhe, kompanija može umjesto toga pružiti vam informacije o tome kako da iskoristite svoje opcije odabira u pogledu otkrivanja.

Cisco je kvalificiran za alternativnu opciju. Imamo iscrpnu izjavu o privatnosti i pružamo vam detalje o tome kako da date ili povučete saglasnost za upotrebu vaših ličnih podataka od treće strane radi direktnih marketinških svrha. Stoga se od nas ne zahtijeva da održavamo ili otkrivamo popis trećih strana koje su primile vaše lične podatke radi marketinških svrha tokom prethodne godine.

Ako ste stanovnik Kalifornije i želite informacije o tome kako da iskoristite svoje izbore u pogledu otkrivanja podataka trećoj strani, pošaljite nam svoj zahtjev e-poštom.

nazad na vrh

Kako da nas kontaktirate

Cijenimo vaša mišljenja. Ako imate bilo kakvih pitanja ili komentara u pogledu ove Izjave o privatnosti, pošaljite e-poštu našem timu za privatnost.

nazad na vrh

Ažuriranja Izjave o privatnosti kompanije Cisco

S vremena na vrijeme, možemo ažurirati ovu Izjavu o povjerljivosti. Ako izmijenimo našu Izjavu o povjerljivosti, ovdje ćemo objaviti revidiranu verziju s ažuriranim datumom revizije. Saglasni ste da ćete periodično posjećivati ove stranice da biste bili upoznati i pregledali bilo kakve revizije. Ako napravimo materijalne promjene Izjave o povjerljivosti, također vas možemo obavijestiti drugim putevima prije nego te promjene stupe na snagu, kao što je postavljanje obavijesti na naše stranice ili slanje obavijesti. Daljnjim korištenjem naše stranice nakon što takve revizije stupe na snagu, prihvatate i saglasni ste s revizijama te ćete ih se pridržavati.

Izjava i povjerljivost kompanije Cisco je revidirana i objavljena 31. marta 2016.

Klinite ovdje za prethodnu verziju izjave o privatnosti.