Imate li račun?

 •   Personalizirani sadržaj
 •   Proizvodi i podrška

Treba vam račun?

Kreiraj račun

Alati automatskog sakupljanja podataka (kolačići, itd.)

Kako da koristite kolačiće i druge tehnologije praćenja u uslugama kompanije Cisco

Naše usluge (uključujući internetsku stranicu, mobilnu aplikaciju i komunikaciju putem e-pošte, zajedno „Usluge“) koriste kolačiće i druge tehnologije identifikacije uređaja („kolačići“) u svrhu pružanja naših usluga, razumijevanja kako se one koriste te u svrhe oglašavanja. Više o vrstama kolačića koje koristimo, zašto ih koristimo i kako možete odabrati kolačiće možete pročitati u nastavaku.

Naša internetska stranica uključuje interaktivne male programe, widgete, koji su pokrenuti na našoj stranici kako bi omogućili specifične usluge od druge kompanije (kao što je prikaz vijesti, mišljenja, muzike i drugo). Lične informacije, kao što su adresa e-pošte, mogu se prikupljati putem widgeta. Widgeti također mogu postaviti kolačiće u svrhu ispravnog funkcioniranja. Infomacije koje ovaj widget sakupi podliježu politici privatnosti kompanije koja ga je kreirala. Naš widget može imati važna svojstva kontaktiranja da bi vam pomogao da šaljete e-poštu svojim kontaktima. Na vaš zahtjev, pretražit ćemo adresar vaše e-pošte da bismo vam pomogli da uvezete svoje kontakte na našu internetsku stranicu.

Šta su kolačići?

Koristimo pojam kolačić da bismo označili sve tehnologije koje pohranjuju i pristupaju informacijama na uređaju koji koristite da biste pristupili našim uslugama, kao što je vaš računar, tablet ili mobilni telefon. Na primjer, koristimo HTTP kolačiće koji su male podatkovne datoteke (tipično se sastoje od brojeva i slova) koje se preuzimaju kada pristupite našim uslugama i koje nam omogućuju da prepoznamo vaš uređaj. Također koristimo tehnologiju kao što su „pikselske oznake“ i softverski kompleti, koji su ugrađeni u naše aplikacije (više informacija).

Postoje različite vrste kolačića, na primjer:

 • kolačići koje postavlja direktno kompanija Cisco („kolačići prve strane“) i kolačići koje drugi postavljaju u naše ime, na primjer oglašivači i kompanije koje vrše analizu podataka („kolačići treće strane“)
 • kolačići s različitim trajanjem, uključujući one koji traju dok je vaš pretraživač otvoren (nazivaju se „kolačići sesije“); oni se automatski brišu kada zatvorite pretraživač. Ostali kolačiči su „trajni kolačići“, što znači da ostaju aktivni nakon što zatvorite pretraživač. Na primjer, oni prepoznaju vaš uređaj kada otvorite pretraživač i ponovo pretražujete internet.

Koje kolačiće koristimo i zašto ih koristimo?

U sljedećoj tabeli nalaze se različite kategorije kolačića koje koriste naše usluge i razlozi zašto ih koristimo.

Vrsta kolačića Zašto koristimo ove kolačiće Ko ih isporučuje i gdje možete dobiti više informacija?
Kolačići za autentikaciju Ovi kolačići (uključujući lokalnu pohranu i slične tehnologije) nam govore kada ste prijavljeni da bismo vam mogli pokazati primjereno iskustvo i svojstva, kao što su informacije o vašem računu, historija vašeg puta, da biste mogli uređivati postavke svog računa. Cisco
Kolačići za sigurnost i cjelovitost stranice Ove kolačiće koristimo da bismo pružili podršku ili omogućili sigurnosna svojstva da bi Cisco ostao siguran i zaštićen. Na primjer, oni nam omogućuju da zapamtimo kad ste prijavljeni u sigurno područje usluga te pomažu u zaštiti vašeg računa kako mu ne bi pristupila nijedna druga osoba osim vas. Cisco
Oglašavanje Stvari kao što su kolačići i pikseli koristimo za razumijevanje i dostavljanje oglasa, da bismo ih učinili relevantnijima za vas te da bismo pratili učinkovitost oglašivačkih kampanja mobilnih aplikacija.
Na primjer, možemo pročitati kolačić da bismo vam dostavili oglase koji vas mogu interesirati na drugim stranicama. Ove informacije također koristimo da bismo korisnicima dostavili relevantne oglase. Na sličan način, naši partneri mogu koristiti kolačiće, usluge pripisivanja ili druge slične tehnologije da bi utvrdili da li smo dostavili oglas i kako je izvršen ili da bi nam pružili informacije o vašoj interakciji s njima. To može uključivati pohranjivanje kolačića na vaš lokalni uređaj.

Cisco [uključujući treće strane]

 • Adelphic
 • Adjust
 • AdRoll (Facebook)
 • AdSage
 • AOL
 • CareerCo
 • Digilant
 • Drawbridge
 • Facebook
 • Google
 • HasOffers (Tune)
 • Indeed
 • Kenshoo
 • Microsoft
 • Mixpanel
 • Quantcast
 • Recruitics
 • RocketFuel
 • Simplyhired
 • Twitter
 • Yahoo
 • YieldMo
 • Ziprecruiter

Za više informacija o oglasima koji se temelje na interesu ili da biste uklonili opciju upotrebe informacija o vašem pretraživanju interneta u svrhe prilagođavanja oglašavanja na temelju ponašanja pri pretraživanju, posjetite internetsku stranicu www.aboutads.info/choicesako se nalazite u Sjedinjenim Američkim Državama ili stranicuhttp://youronlinechoices.eu/ ako ste izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Lokalizacija Oni kompaniiji Cisco pomažu da omogući lokalizirano iskustvo. Na primjer, možemo pohraniti informacije u kolačić koji je postavljen na vaš pretraživač ili uređaj da biste stranicu pregledali na jeziku koji želite. Cisco
Svojstva stranice i usluge Ovi kolačići omogućuju funkcionalnost koja nam pomaže da dostavimo proizvode i usluge. Na primjer, kolačići vam pomažu da se prijavite putem prethodno popunjenih polja. Također možemo koristiti kolačiće i slične tehnologije kako bi nam pomogli da omogućimo vama i drugima društvene dodatke i druge prilagođene sadržaje i iskustva, kao što su prijedlozi.

Cisco [uključujući treće strane]

 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
Analize i istraživanja Njih koristimo da bismo razumjeli, poboljšali i istražili proizvode i usluge, uključujući vaš pristup internetskoj stranici kompanije Cisco i povezanim stranicama i aplikacijama s računara ili mobilnog uređaja. Na primjer, možemo koristiti kolačiće da bismo razumjeli kako koristite svojstva stranice te da bismo korisnike podijelili u grupe radi testiranja svojstava. Mi i naši partneri možemo koristiti ove tehnologije i informacije koje primimo da bismo poboljšali i razumjeli kako koristite internetske stranice, aplikacije, usluge i oglase. Informacije o ovim analizama možemo podijeliti s našim partnerima.

Cisco [uključujući treće strane]

 • Google
 • MixPanel
 • Optimizely

Sorry, no results matched your search criteria(s). Please try again.


Kako možete odabrati kolačiće?

Imate pravo ne prihvatiti kolačiće. Oni su važan sastavni dio sistema za pružanje naših usluga, zbog čega trebate imati na umu da odbijanje i uklanjanje kolačića može utjecati na dostupnost i funkcionalnost usluga koje nudimo na našim internetskim stranicama.

Većina internetskih pretraživača je zadano postavljena da prihvati kolačiće. Ako želite, obično možete odabrati da postavite svoj pretraživač da ukloni ili odbije kolačiće pretraživača. Za to slijedite upute u svom pretraživaču. Upute obično možete pronaći u izbornicima „Pomoć“, „Alati“ ili „Uređivanje“.

Neke treće strane također daju direktnu mogućnost odbijanja njihovih kolačića klikom na vezu za otkazivanje prihvatanja kolačića. Alternativno, oglašivačke aktivnosti možete otkazati i proaktivno.

Kako otkazati oglašavanje temeljeno na interesu:

 

Uklanjanje ili odbijanje kolačića pretraživača nužno ne utječe na kolačiće Flash (dijeljeni objekti) treće strane koji se koriste s našim uslugama. Potražite više informacija o tome kako možete izbrisati i onemogućiti flash kolačiće.

Također možete promijeniti postavke načina na koji ova internetska stranica koristi kolačiće.

Za više informacija

Za više informacija o kolačićima, uključujući informacije o tome kako možete provjeriti koji kolačići su postavljeni na vašem uređaju i kako možete njima upravljati i izbrisati ih, posjetite internetske stranice www.allaboutcookies.org i Your Online Choices (za stanovnike Evropske unije).

Funkcija „Nemoj pratiti“

Neki internetski pretraživači vam mogu dati mogućnost da omogućite svojstvo „nemoj pratiti“ koje na internetske stranice koje posjetite šalje signale koji ukazuju da ne želite da se vaše online aktivnosti prate. To se razlikuje od blokiranja ili brisanja kolačića, jer pretraživači s omogućenom opcijom „nemoj pratiti“ i dalje mogu prihvatati kolačiće. Trenutno ne postoje industrijski standardi o načinu na koji bi kompanije trebale odgovoriti na signale opcije „nemoj pratiti“ iako bi takvi standardi uskoro mogli biti razvijeni. Mi trenutno ne odgovaramo na signale „nemoj pratiti“. Ako u budućnosti budemo odgovarali na ove signale, u ovoj Izjavi o privatnosti ćemo to opisati. Saznajte više o opciji „nemoj pratiti“.

Kontaktirajte nas

Ako imate pitanja o našoj upotrebi kolačića, kontaktirajte nas putem sljedeće adrese: privacy@cisco.com.

Izjava o privatnosti