Prema Cisco-vom istraživanju Visual Networking Index broj povezanih uređaja će biti duplo veći nego broj ljudi; u jednoj sekundi će se prenositi million minuta Internet video sadržaja!


Beograd, 6.jun, 2011 - Cisco predviđa da će do 2015.godine na svetu postojati više od 15 milijardi povezanih uređaja - dva puta više od broja ljudi koji će naseljavati planetu. U petoj godišnjoj studiji Cisco® Visual Networking Index (VNI) Forecast (2010-2015) objavljenoj danas, kompanija predviđa i da će se količina globalnog Internet saobraćaja učetvorostručiti do 2015. i dostići 966 heksabajta godišnje.

Projektovani rast Internet saobraćaja samo između 2014. i 2015. godine biće 200 heksabajta, što je više nego ukupni IP saobraćaj za celu 2010.godinu.Na korak od jednog zetabajta, što je jednako sekstilionu bajtova, ili trillionu gigabajta , Cisco smatra da će do 2015. godine na globalni rast IP saobraćaja najviše uticati 4 primarna faktora, i to:

 • Sve veći broj uređaja: Sve popularniji tableti, pametni telefoni, povezani uređaji i ostale pametne mašine povećavaju potrebu za konektivnošću. Do 2015.godine biće skoro 15 milijardi mrežnih konekcija preko uređaja i više od dve konekcije po osobi.
 • Više korisnika Interneta: Do 2015. postojaće skoro 3 milijarde Internet korisnika - više od 40 odsto projektovane populacije na zemlji
 • Brža širokopojasna veza: Očekuje se da se prosečna fiksna širokopojasna brzina poveća četiri puta, od 7 Mb/s u 2010. do 28 Mb/s u 2015.godini. Prosečna brzina širokopojasnog interneta se već povećala dvaput u prošloj godini, i to sa 3,5 Mb/s na 7 Mb/s.
 • Još videa: Do 2015, 1 milion video minuta - ekvivalent za 674 dana - proticaće Internetom svake sekunde.

Pregled

 • Godišnje Cisco VNI istraživanje razvijeno je kako bi se predvideo rast IP saobraćaja i trendovi za budućnost. Istraživanje koje koristi veliki broj servis provajdera, regulatornih tela i uticajnih igrača iz industrije, Cisco VNI prognoza zasnovana je na detaljnoj analizi saobraćaja, podacima o uređajima i njihovoj upotrebi u nezavisnim prognozama. Cisco potkrepljuje tačnost ove prognoze podacima o stvarnom saobraćaju koje dobrovoljno dele kako servis provajderi, tako i korisnici.
 • Kako bi pomogla korisnicima da saznaju više o IP saobraćaju i o trendovima rasta, Cisco VNI prognoza pruža prilagođene prikaze u skladu sa potrebama korisnika.

Još zanimljivosti iz studije

Ukupni globalni IP saobraćaj izražen u "bajtovima"

 • Očekuje se da će do 2015. godine ukupni svetski saobraćaj dostići 80,5 Heksabajta, sa 20,2 Heksabajta mesečno u 2010.godini.
 • Prosečna količina svetskog IP saobraćaja u 2015. će dostići 245 Terabajta u sekundi (poređenja radi - to je kao da 200 miliona korisnika pušta HD film (1,2 Mbps) istovremeno svakog dana).

Trendovi u regionu

 • Do 2015. godine y 2015, azijsko-pacifička regija će generisati najviše IP saobraćaja (24,1 Heksabajta mesečno), prevazilazeći prošlogodišnjeg lidera, Severnu Ameriku (22,3 Heksabajta mesečno).
 • Regija koja najbrže raste kad je u pitanju IP saobraćaj za period između 2010. i 2015. godine je Bliski Istok i Afrika (sa 52 odsto ukupnog godišnjeg rasta – osmostruki rast za navedeni period), time ostavljajući za sobom Latinsku Ameriku (48 odsto CAGR, sedmostruki rast za ovaj period).

Trendovi u centralnoj i istočnoj Evropi:

 • U centralnoj i istočnoj Evropi, IP saobraćaj će rasti petostruko do 2015. godine, što je ukupni rast od 39 odsto. U 2015.godini će saobraćaja po količini ekvivalentna svim filmovima ikada snimljenim proticati preko IP mreže u regionu na svaka 2 sata.
 • U ovoj regiji, Internet video saobraćaj će iznositi 42 odsto od ukupnog Internet saobraćaja svih korisnika u 2015.godini, što je porast u odnosu na 25 odsto iz 2010.godine.
 • Mobilni saobraćaj u regiji će porasti 42 puta do 2015.godine, a ukupni procenat godišnjeg rasta iznosiće 111 odsto. Očekuje se da će mobilni saobraćaj rasti tri puta brže u odnosu na fiksni IP saobraćaj između 2010. i 2015. godine.
 • U centralnoj i istočnoj Evropi, saobraćaj od poslovnog IP video konferensinga porašće dva puta do 2015.godine, što predstavlja< ukupni godišnji rast od 11 odsto.

Primarni pokretač rasta: korisnički video

 • Globalna online zajednica povećaće se za otprilike 500 miliona korisnika do 2015.godine, u odnosu prema milijardi Internet video korisnika u 2010.godini.

Sve više uređaja

 • U 2010. godini, računari su generisali 97 odsto korisničkog Internet saobraćaja. Ovaj procenat pašće na 87 do 2015.godini, time pokazujući koliki uticaj imaju uređaji poput tableta, pametnih telefona i povezanih televizora na to kako korisnici pristupaju i koriste Internet.
 • Pristupanje Internetu sa televizora nastaviće se kao trend do 2015.godine, 10 odsto globalnog korisničkog Internet saobraćaja i 18 odsto Internet video saobraćaja biće preko TV-a.

3DTV i HD (Advanced Video)

 • Globalni saobraćaj naprednog videa, uključujući trodimenzionalnu (3D) i televiziju visoke definicije (HDTV) očekuje se da će se povećati za 14 puta do 2015. godine.

Mobilni broadband

 • Mobilni Internet saobraćaj će se na svetskom nivou povećati 26 puta između 2010. i 2015.godine, na 6,3 Heksabajta mesečno (ili 75 Heksabajta godišnje)

Globalni File Sharing

 • Do 2015.godine, P2P saobraćaj će činiti 16 odsto globalnog Internet saobraćaja, što će biti pad za 40 odsto u odnosu na 2010.godinu.

Globalni poslovni IP saobraćaj

 • Predviđa se da će biznis IP video konferensing rasti šestostruko u predviđenom periodu, i to dvaput brže od ukupnog biznis IP saobraćaka, sa 41 odsto CAGR od 2010. do 2015.godine.
 • Suraj Shetty, vice president of worldwide service provider marketing, Cisco
  "Eksplozivan rast IP saobraćaja, naročito video saobraćaja, stvara mogućnost optimizacije i monetizacije iskustva  vizuelnog, virtuelnog i mobilnog Interneta u narednim godinama. Kao arhitekta Interneta sledeće generacije, Cisco je spreman da pomogne svojim korisnicima ne samo da se prilagode ovoj brzoj ekspanziji aktovnosti na Internetu kroz evoluciju mreže ali i da im pomogne da napreduju kao rezultat toga“, kaže Suraj Shetty, VP globalnog SP marketinga u Cisco-u

 • Pogledajte video na zahtev: Trendovi budućnosti prema godišnjoj Cisco VNI prognozi

 •  

Dodatni izvori:

Cisco dozvoljava medijima, analitičarima, blogerima, servis provajderima, regulatornim telima i ostalim zainteresovanim licima da koriste ovo istraživanje uz adekvatnu napomenu, kao što je: „izvor: Cisco VNI".

Tagovi

Cisco, IP saobraćaj, Visual Networking, VNI, VNI Forecast, širokopojasna veza, Video, IP Video, HD Video, 3D Video, Video Networking, servis provajder, P2P, Suraj Shetty

RSS Feed za Cisco: http://newsroom.cisco.com/dlls/rss.html