Cisco predstavlja MOVE rešenja za servis provajdere, kako bi povećali zaradu i optimizovali mobilni video prenos


Beograd, 14.mart - Na GSMA Mobile World Congress-u 2011. u Barseloni, Cisco je predstavio Cisco® MOVE , strateški okvir koji usklađuje nova rešenja kako bi servis provajderi bolje upravljali, unapredili i stekli finansijsku prednost u svetu konstantno rastućeg prenosa podataka i mobilnih video zapisa. Nova Cisco MOVE (Monetization, Optimization, Videoscape Experience) rešenja uključuju Cisco Mobile Videoscape™, Cisco Service Provider Wi-Fi i Cisco Adaptive Intelligent Routing (AIR). Cisco MOVE rešenja predstavljaju sledeću fazu u strategiji Cisco Service Provider Mobility, koja omogućava servis provajderima da bolje iskoriste i optimizuju svoje mreže, dok istovremeno omogućavaju i personalizovanu uslugu mobilne telefonije, bilo žične ili bežične mreže.

Nova Cisco MOVE rešenja spajaju mrežu mobilne telefonije - od klijenta do cloud-a - i projektovana su tako da usmere povećanje obima prenosa podataka- naročito video zapisa. Prema nedavno objavljenoj studiji Cisco Visual Networking Index (VNI) Global Mobile Data Traffic Forecast for 2010 to 2015, dve trećine od ukupnog prenosa podataka preko mobilnih telefona do 2015.god. će biti video prenosi. To znači da će se u periodu između 2010. i 2015.god. prenos video zapisa više nego udvostručiti svake godine.

Činjenice

 • U inovativne tehnologije koje su deo Cisco MOVE okvira spadaju:
  • Cisco Mobile Videoscape, koji omogućava mobilnim operaterima da prenesu poboljšan kvalitet video zapisa putem nove tehnologije na Cisco ASR 5000 i Cisco Unified Computing SystemTM platformama. Ove platforme povezuju mrežu mobilne tehnologije sa većim distributerom mreže video zapisa, a koje je omogućeno preko  Cisco Content Delivery Network mogućnosti i Cisco Videoscape. Rešenje takođe koristi mogućnosti novog Cisco Videoscape Media Suite -a kako bi se ponudilo efikasno i priuštivo upravljanje sadržajima preko više ekrana.
  • Cisco Service Provider Wi-Fi rešenja  su od početka do kraja postepeno prenosno rešenje koje omogućava servis provajderima da efikasno koriste Wi-Fi za offload podataka preko mobilnih telefona. Ovo inteligentno rešenje zajedno sa Cisco Next Generation Hotspot tehnologijom stvara platformu sa  standardizovanom i besprekorno zaštićenom autorizacijom, omogućavajući tako roming i hosting novih servisa i noviteta iz polja mobilne tehnologije. U sklopu rešenja nalazi se i novi Cisco Aironet 1550 Series Outdoor Wireless Access Point sa Cisco CleanAir tehnologijom, a omogućavaju servis provajderima jeftiniju, a opet veoma sigurnu pokrivenost u oblastima kao što su  sportska dešavanja na otvorenom dok se offload-uje velika količina mobilnog saobraćaja.
  • Cisco Adaptive Intelligent Routing (AIR), koji smanjuje troškove mobilnog saobraćaja tako što pruža inteligentnu podršku kroz celu mrežu. Proširenja preko Cisco ASR 1000, Cisco ASR 5000 i Cisco ASR 9000 platformi, Cisco AIR distribuira i deli mrežu i customer intelligence u potpunosti u cilju interakcije i komunikacije preko individualnih tipova saobraćajnog prenosa, kao i zbog optimizacije rutiranja saobraćaja, opet u isto vreme omogućavajući najbolji mogući doživljaj po najnižoj ceni. Cisco AIR omogućava donošenje inteligentnih odluka u okviru mreže, kada i kuda usmeriti saobraćaj.

Ključne prednosti

 • Za servis provajdere, Cisco MOVE rešenja:
  • Omogućavaju operaterima mobilne telefonije optimizaciju prenosa mobilnih video zapisa, umanjujući tako troškove pridružene radio pristupne mreže (RAN)  i do 27 odsto, navodi se u nedavno objavljenom članku ACG Istraživanja pod nazivom "Hiperkonektivnost i Video Izazov: da li Cisco MOVE može da pomogne operateru mobilne telefonije?"
  • Omogućava samo-oporavak i auto-optimizaciju visoke pouzdanosti i performanse.
  • Offload-uje prenos video zapisa i podataka na Wi-Fi mrežu istog kvaliteta prenosa, nudeći nove servise i smanjenje troškova.
  • Obezbeđuje optimalni kvalitet, unapređenu personalizaciju i prilagođavanje mobilnog video zapisa.
  • Obezbeđuje nove biznis modele preko network intelligence uz istovremeno smanjenje troškova.
  • Omogućava jednostavnu migraciju preko IPv6-capable infrastruktura.
 • Za potrošače, Cisco MOVE rešenja:
  • Daju prenos poboljšanog video zapisa kvalitetnije optimizovanog, veću pouzdanost, kao i poboljšanu personalizaciju i prilagođavanje korisniku.
  • Donose bolju Wi-Fi iskustvo visokih performansi i velike pouzdanosti, uz personalizovan doživljaj klijenta.
  • Omogućavaju prenos novih servisa koji su dostupni uz novi nivo kvaliteta, performansi i pouzdanosti.

Reči podrške

 • Prashant Gokarn, šef za 3G poslovanja, Reliance Communications, Ltd.

  "Kao vodeći alternativni operater u Indiji, Reliance Communications može da se pohvali sposobnošću da stalno odgovara na potrebe svojih klijenata nudeći im najnovije multimedijalne i video servisne usluge, preko obe njihove mreže-fiksne i bežične, sve to se realizuje brzo, kvalitetno, pouzdano i iskustveno. Cisco MOVE rešenje je ključni korak industrije za sledeću generaciju razvoja mobilne mreže, primenu i održavanje naprednijih video servisa efikasno i sa manjim troškovima."
 • Philippe Lucas, viši potpredsednik, standardizacija i razvoj ekosistema, Orange

  "Mi smo posvećeni usavršavnju iskustva naših klijanata u Wi-Fi-ju.Zato je Orange uključen u Cisco Next Generation Hotspot inicijativu sa ostalim važnim kompanijama iz industrije, kako bi se razvila neometana veza između 3G i Wi-Fi. Mi verujemo da će svaka SIM identifikacija uneti jednostavnost i povećanu bezbednost klijenata, naročito u romingu. Trenutno se oslanjamo na Cisco-vu mrežu kako bi omogućili upotrebu Orange Wi-Fi i pristup na takvim hot-spotovima, pokrivajući tako više od 2.000 javnih lokacija u Francuskoj."
 • Ash Dahod, viši potpredsednik i generalni direktor, Mobile Internet Technology Group, Cisco

  "MOVE je sledeća faza Cisco Service Provider Mobility strategije,koja je predstavljena na prošlogodišnjem Mobile World Congress-u, pošto je Cisco kupio Starent Networks. Kako se operateri mobilne telefonije trude da upravljaju i steknu prednost na plimskom talasu mobilnih video zapisa, jednako tako sa žarom su upućeni i na finansijsku isplativost i optimizaciju tehnike koja bi ih povukla nabolje i poboljšala doživljaj kod svojih klijenata. Obraćamo se sa našim Mobile Videoscape rešenjem, Adaptive Intelligent Routingom i Service Provider Wi-Fi rešenjima. Svako od ovih rešenja omogućava operaterima da pruže veoma kvalitetnan, jeftiniji i drugačiji od drugih doživljaj video zapisa"
 • Ray Smets, potpredsednik i general manager, Wireless Networking business unit, Cisco

  "Cisco proširuje mogućnosti Wi-Fi-ja i prevazileći i kompanije sa inovacijama, što omogućava servis provajderima da optimizuju i unovče svoje mreže. Cisco-va Next Generation Hotspot vizija podiže status Wi-Fi-ja na nivo pouzdane radio mreže u jednakosti sa mobilnom radio pristupnom mrežom, omogućavajući takoservis provajderima da optimizuju svoje mreže tako što će rasteretiti podatke na Wi-Fi, i time osigurati doživljaj korisnika transparentnom autentičnošću i romingom."

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE
Osoba za kontakt:
Ana Bajagić
Cisco®
anfilipo@cisco.com New Email