Pet studenata iz Meksika izabrani su od 3000 prijavljenih za „Life Account" ideju koja smanjuje jaz između virtualnog i fizičkog sveta


Beograd, 9.jul -  Kompanija Cisco objavila je ime pobednika drugog po redu otvorenog svetskog takmičenja I-Prize, koje je razvijeno kako bi se podstakla kolaboracija među preduzetnicima i identifikovale potencijalne nove poslovne ideje vredne milijarde dolara za Cisco. Tim sastavljen od pet studenata iz Meksika dao je pobedničku ideju  „Life Account" za prikupljanje informacija o korisnicima preko povezanih uređaja u fizičkom svetu i podataka dostupnih u virtualnom svetu. Pobednici će dobiti novčanu nagradu od 250 000 američkih dolara.

Takmičenje Cisco I-Prize lansirano je u januaru ove godine sa pozivom preduzetnicima iz celog sveta da prijave nove poslovne ideje iz četiri kategorije: budućnost poslovanja, povezani život, novi načini učenja i budućnost zabave. Danas, pola godine nakon objavljivanja konkursa, Džon Čejmbers, Izvršni direktor, i Viši potpredsednik poslovne grupe novih tehnologija Martin de Beer, objavili su naziv pobedničkog tima putem Cisco TelePresence uživo na bini na Cisco Live! u Las Vegasu.

O takmičenju:

  • Vođa projekta bio je Dariuš Lau iz Tehnološkog instituta i visoke škole Monterej (Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey - ITESM), sa kojim su na projektu radili Lizet Mikel Galegos, Klaudija Aleksandra Vargas Prieto, Giljermo Antonio Ariaza Tores i Huan Rodrigo Huerta Maning.
  • Pobednički koncept prijavljen je u kategoriji Povezani život i predstavlja kombinaciju društvenog umrežavanja sa 'stvarima na Internetu' kako bi se premostile aktivnosti korisnika u fizičkom i virtualnom svetu i kreirao pregled „života" korisnika.
  • Na drugom konkursu Cisco I-Prize, učesnicima je omogućen pristup Cisco tehnologijama za kolaboraciju, kao što su Cisco Pulse, Cisco Show and Share, Cisco WebEx, Flip Video kamere i Cisco TelePresence kako bi pospešili kolaboraciju između timova.
  • Cisco I-Prize takmičenje prikupilo je više od 800 ideja i privuklo blizu 3000 učesnika iz 156 zemalja sa šest kontinenata. Čak su i najmanje nacije na svetu – Andora i Monako - imale svoje predstavnike.
  • Rukovodioci Cisco-a i lideri u industriji su pregledali i procenili prijavljene poslovne planove,
  • Cisco je koristio novi „Tržište ideja" Spigit servisa pomoću kog su učesnici takmičenja mogli da „investiraju" u ideju za koju su smatrali da najviše zaslužuje nagradu od četvrt miliona dolara. Tržište ideja je koristila cela Cisco I-Prize zajednica koja je dobila IP poene da „investira" u ideje, predviđajući na osnovu broja investiranih poena koje ideje su najviše zaslužile nagradu.

" I-Prize je iskustvo koje menja život. Kad smo saznali za takmičenje, formirali smo tim i počeli da razmišljamo o načinima za spajanje fizičkog sveta sa našim virtualnim svetovima. Napredno gledanje u budućnost i vizija koju ima Cisco da podrži tako otvoreno, kolaborativno okruženje za inovaciju, pružilo je neverovatne mogućnosti za naš tim, kaže Dariuš Lau, vođa pobedničkog tima. Cisco I-Prize platforma pomogla je našem timu da sakupi potrebna znanja i sprovede ideju u delo, ali nam je takođe omogućila da predstavimo svoj pobednički koncept u najboljem svetlu uz pomoć video kolaboracije i bolje artikulišemo naše ideje. Zaista cenimo tu priliku."

"Cisco I-Prize takmičenje osmišljeno je da pomogne da se uvedu inovacije i pronađu preduzetnici sa globalnom platformom da pokažu svoje talente, koji proističu iz početne ideje do potencijalnih novih poslovnih mogućnosti", smatra Martin De Beer, viši potpredsednik poslovne grupe novih tehnologija, Cisco.  „Kroz upotrebu raznih Cisco tehnologija za kolaboraciju i učestvovanje u „Tržištu ideja" ljudi iz celog sveta imali su mogućnost da razmenjuju ideje i uče o novim tehnologijama i inicijativama."

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE
Osoba za kontakt:
Tijana Marjanović
Cisco®
tmarjano@cisco.com