Polaznici NetAkademije iz 40 zemalja takmičili su se uživo za nagradu od 5 studijskih putovanja u SAD koja sponzoriše Cisco®


Beograd, 9.jul - Cisco®je danas objavio u Londonu imena pobednika međunarodnog takmičenja NetRiders, prestižnog takmičenja u veštinama umrežavanja, koje se održalo širom Evrope, Bliskog Istoka i Afrike, Rusije i Zajednice nezavisnih država (ZND). 117 polaznika Cisco® NetAkademije® koji su u proteklih godinu dana pohađali CCNA® kurs (Cisco®Certified Network Associate) učestvovali su simultano uživo, iz pet različitih vremenskih zona. Domaćin takmičenja kod nas bio je Računarski centar Univerziteta u Beogradu, gde su  se prisutni međusobno povezali putem WebEx®-a. Gordana Tanacković, inače profesorka informatike u jednoj beogradskoj srednjoj školi, kao žena koja je pokazala najbolje razultate će, zajedno sa ostalim pobednicima iz svake kategorije otići na besplatno studijsko putovanje u Silikonsku dolinu u Kaliforniji tokom januara 2011. godine. Na ovo putovanje će sa njom otići i pobednik u muškoj kategoriji Toma Marini iz Hrvatske, pobednik za regiju Zapadne Evrope Andreas Broerken iz Nemačke, pobednik za Centralnu i Istočnu Evropu, Rusiju i ZND Maroš Kukan iz Slovačke i pobednik za Bliski Istok i Afriku, Metju Nikol, iz Južnoafričke Republike.

NetRiders je globalno takmičenje za umrežavanje koje organizuje Cisco®Networking Akademija. U takmičenje su integrisani teorijski elementi bazirani na CCNA® nastavnom planu i programu, kao i simulaciji aktivnosti koje koriste Cisco®Packet Tracker alat. Ovaj softver omogućava studentima da grade, konfigurišu i rešavaju probleme sa virtualnim mrežama sami ili zajedno sa drugim studentima, i na akademijama je vrlo popularan alat za prenošenje i usvajanje znanja.

Takmičenje podržava učenje i zasniva se na veštinama koje studenti stiču kroz obuku, dok se u isto vreme neguje osećaj da su svi učesnici deo jedne onlajn zajednice, u kojoj su svi međusobno u kolaboraciji na raznim zajedničkim aktivnostima uz pomoć istih alata.

Međunarodno takmičenje NetRiders održalo se 7. jula. Po 3 učesnika iz 40 zemalja kvalifikovalo se kao top tri takmičara iz svake zemlje. Pet pobednika će se pridružiti pobednicima sa ostalih NetRiders takmičenja iz celog sveta na jednonedeljnom sponzorisanom studijskom putovanju u Kaliforniju u januaru 2011. godine. Pobednici će imati priliku da u toku jedne radne nedelje borave u sedištu kompanije Cisco®u San Hozeu, da se susretnu sa rukovodiocima, sistem inženjerima i stručnjacima iz ove i drugih IT kompanija, kao i da dožive i iskuse život u Kaliforniji posetom San Francisku i Stenford univerzitetu.

Za Cisco®NetAkademiju identifikovanje top talenata ostaje prioritet, budući da istraživanja ponovo ukazuju na to da nedostatak veština i znanja u IT sektoru mogu ugroziti produktivnost i konkurentnost širom sveta.

Na početku treće godine takmičenja, organizatori su u intervjuima upitali prošlogodišnje takmičare kako je učestvovanje na NetRiders takmičenju uticalo na njihove karijere i otkrili da je polovina njih sada zaposlena puno radno vreme, i to uglavnom kao IT network inženjeri. Na pitanje kakve su prednosti učestvovanja na takmičenju , skoro 80 odsto njih je odgovorilo da su bili zainteresovani da unaprede obrazovanje iz oblasti umrežavanja ili informacionih tehnologija. Polovina anketiranih pored toga smatra da su bolje razumeli koji su naredni koraci u njihovim karijerama ili obrazovanju (odgovor izabralo 51 odsto) i pripremili se kako bi se najbolje predstavili potencijalnim poslodavcima (49 odsto).

"Zaposlenje je tema usko povezana sa obrazovanjem.Obučavanje mladih danas za poslove koji će u narednim godinama ili čak decenijama biti najtraženiji je ključni način rešavanja problema nezaposlenosti. Cisco®Networking Akademija sarađuje sa mnogim poslodavcima koji su vrlo zainteresovani da regrutuju najveće talente koje identifikujemo na testiranju veština i znanja kao što je takmičenje NetRiders", kaže Ejmi Kristen, Viši potpredsednik, Korporativni poslovi i Networking akademije, Cisco.

O Cisco®Networking Akademiji

Osnovana 1997. godine, Cisco®Networking Akademija je nastala iz partnerstva između Cisco-a, obrazovnih institucija, vlada zemalja, kompanija i organizacija širom sveta, u cilju negovanja IT kadra. Nastavni program koristi model e-learning, kombinujući treninge na Internetu koje vode instruktori i rad u laboratoriji kako bi studenti naučili kako da dizajniraju i održavaju računarske mreže. Više od 2 miliona studenata u svetu su završili obuke na više od 10000 akademija u preko 165 zemalja.

Cisco®Networking akademija u Srbiji

Cisco®Networking Akademija Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu je deo Internet Training Center Initiative (ITCI) Međunarodne telekomunikacione unije (ITU), u okviru koje je u više od trideset zemalja osnovan po jedan reprezentativni centar sa zadatkom obrazovanja slušalaca različitih profila u širokoj oblasti Internet tehnologija. U svom radu Cisco®Networking Akademija na ETF-u sarađuje sa regionalnom Cisco®akademijom u Budimpešti i sa kompanijom Cisco®Systems. Ulažući sopstvena sredstva, uz pomoć Ministarstva nauke Srbije, Ministarstva prosvete Srbije i niza drugih sponzora, ETF u Beogradu je formirao inovacioni i edukacioni centar sa više različitih organizacionih jedinica, od kojih je jedna i Cisco®Networking Akademija. Nastava Cisco®Networking Akademija se odvija u posebnoj učionici, koja je opremljena Cisco®profesionalnom mrežnom opremom za demonstracije, obuku i trening slušalaca. Informacije o Cisco®Networking akademiji možete naći na adresi http://ec.etf.rs/cisco.

Cisco Net Akademija Visoke škole elektrotehnike i računarstva nastala je 2002. godine u saradnji sa Računarskim centrom Univerziteta u Beogradu (kao regionalnom akademijom) i Cisco kancelarijom u Srbiji.

Kroz akademiju je do sada prošao veliki broj polaznika kako studenata visoke škole tako i polaznika van škole. Sopstvenim sredstvima su opremljena dve laboratorije sa Cisco opremom. Laboratorije se koriste kako za potrebe mrežne akademije tako i za potrebe redovne nastave, gde se na predmetima kao što su Računarske mreže i Protokoli u računarskim mrežama izučavaju savremene Internet tehnologije. U laboratorijama polaznici imaju prilike da stiču praktična znanja i veštine na najsavremenijoj Cisco opremi, i tako se osposobe za primenu savremenih mrežnih tehnologija u praksi.

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE
Osoba za kontakt:
Tijana Marjanović
Cisco®
tmarjano@cisco.com