Facebook utnyttjas i allt högre utsträckning av cyberbrottslingar och så kallad likejacking ökade kraftigt under första kvartalet i år. Under mars noterades dessutom 105 536 unika virus- och spionprogram på nätet – en ökning med 46 procent jämfört med i januari. Det visar Ciscos Global Threat Report för första kvartalet 2011.

Likejacking, eller ”gilla-kapning”, bygger på att locka användarna att klicka på en länk i Facebook. Samtidigt aktiveras gilla-funktionen, varpå länken visas på användarens Facebook-sida och sprids vidare av dennes vänner. Likejacking kombineras ofta med phishing-metoder i syfte att få användarna att lämna ut inloggningsuppgifter eller annan information.

- Med tanke på att många Facebook-användare har vänner över hela världen kan likejacking-attacker spridas mycket snabbt. Många svenskar har på senare tid stött på uppmaningar i stil med ”klicka här och kolla vilka som besökt din profil” och det är ett typexempel på likejacking, säger Henrik Davidsson på Cisco Security.

Likejacking har växt explosionsartat under våren. I januari stod företeelsen för en halv procent av det totala antalet virus- och spionprogram, i mars var motsvarande siffra sex procent. Kändisar är ett vanligt lockbete även för dessa bedrägerier och under vintern har såväl den amerikanska skådespelerskan Miley Cyrus som Charlie Sheens namn utnyttjats i likejacking-attacker.

Fler resultat från Cisco Global Threat report:

• Skadliga webbmejl stod för sju procent av alla virus- och spionprogram i mars 2011, en ökning med 391 procent jämfört med januari 2011. 45 procent av dessa mejl härstammade från Yahoo Mail, 25 procent från Microsoft Live/Hotmail och endast två procent från Goggles Gmail.

• Bland företagsanvändare anträffades i snitt 274 virus- och spionprogram per månad under första kvartalet, en ökning med 103 procent jämfört med samma period i fjol.

• Spamvolymerna ökade något under första kvartalet 2011 jämfört med december 2010 då nivåerna var relativt låga.

Läs mer i Global Threat Report 2011 Q1.

För mer information:
Henrik Davidsson, ansvarig för affärsutveckling i Europa, Cisco Security
Mail: hdavidss@cisco.com, telefon: 0701-90 11 00

Om Cisco
Cisco är världsledande på nät- och Internetlösningar. Ciscos produkter och tjänster används för att underlätta kommunikation med data, tal och video mellan personer, företag och länder oavsett tid och plats. I över 25 år har Cisco satsat på teknisk innovation, ledarskap i branschen och socialt engagemang. Cisco grundades 1984, har cirka 72 000 anställda och omsatte 40 miljarder dollar under räkenskapsåret 2010. För mer information besök: http://www.cisco.se