LinkedInGoogle+
Share:
 • Până în 2017, traficul în cloud va reprezenta mai mult de două treimi din totalul traficului centrelor de date
 • Rata CAGR este estimată la 35% pentru perioada 2012-2017

BUCUREȘTI, România – 17 octombrie 2013 – – Traficul de date în cloud în centrele de date va crește de 4,5 ori până în 2017, de la 1,2  zettabytes (1 ZB=10007) în 2012, la 5,3 zettabytes,  conform Cisco® Global Cloud Index (2012 – 2017) . Astfel, traficul în cloud costituie componenta cu cea mai mare rată de creștere pentru perioada analizată, respectiv 35%, dar și cu cea mai mare pondere în traficul global generat de centrele de date. Același raport arată că traficul global generat de centrele de date va crește de trei ori până în 2017, la un volum total de 7,7 zettabytes pe an.

Un zettabyte înseamnă un miliard de terrabytes, iar 7,7 zettabytes echivalează cu:

 • 107 mii de miliarde de ore de transmisii muzicale – Aproximativ 1,5 ani de transmisie neîntreruptă de muzică pentru toată populația planetei la nivelul anului 2017.  
 • 19 mii de miliarde de ore de conferință business pe web – Echivalentul a aproximativ 14 ore de conferințe zilnice pe web pentru întreaga forță de muncă la nivelul anului 2017.
 • 8 mii de miliarde de ore de transmisie video on-line HD – Echivalent cu aproximativ 2,5 ore de video HD transmis zilnic către toată populația planetei la nivelul anului 2017.  

Aproximativ 17% din traficul centrelor de date va fi generat de utilizatorii finali care accesează cloud-ul pentru navigarea pe internet, transmisia on-line a materialelor video și utilizarea tuturor dispozitivelor conectabile la rețea, elemente ce alcătuiesc ”Internetul Tuturor Lucrurilor.

Un alt segment de trafic este cel generat de centrele de date și serviciile de cloud computing pentru a sigura accesul la servicii în cloud pentru utilizatorii individuali. Pentru perioada 2012-2017, Cisco anticipează că aproximativ 7% din totalul traficului va fi realizat între centrele de date, sub forma replicărilor de date și a update-urilor de software și sistem. Alte 76 de procente din trafic va fi generat în interiorul centrelor  de date pentru stocare, producerea și dezvoltarea datelor într-un mediu virtualizat.

“România se aliniază tendințelor globale, pe măsură ce interesul pentru servicii IT în cloud este în creștere, atât în sectorul privat, cât și în cel de stat. Având în vedere contextul economic actual, tehnologia în cloud reprezintă o alternativă pentru organismele guvernamentale de a oferi servicii de calitate la costuri reduse, dar și pentru furnizorii de servicii și companiile din retail și utilității. Datele privind gradul de pregătire pentru adoptarea serviciilor în cloud situează România pe o poziție foarte bună, atât în ceea ce privește infrastructura de rețele fixe, cât și și mobile”, a declarat Mihai Florin Mincu, Cisco Data Center, Virtualization & Cloud Product Sales Specialist.

La nivel regional, Orientul Mijlociu și Africa vor cunoaște cea mai mare creștere a utilizării tehnologiei cloud (CAGR 57%), turmate de Asia Pacific (43% CAGR) și Europa Centrală și de Est (CAGR 36%).

Prezentare generală:

 • Cisco Global Cloud Index (2012 – 2017) oferă estimări privind creșterea traficului de date și a celui IP bazat pe cloud, precum și tendințele. Cisco Global Cloud Index reprezintă o resursă complementară pentru studiile actuale de trafic în rețea, oferind informații noi și o mai mare vizibilitate asupra tendințelor din domeniul centrelor de date și a arhitecturilor în cloud. Astfel de previziuni devin tot mai importante având în vedere legătura tot mai strânsă dintre reţele şi centre de date în vederea furnizării serviciilor în cloud.
 • Studiul Cisco Global Cloud Index include o prognoză a “tranziției volumului de procesare a datelor”, ce indică schimbările esențiale în volumul de procesare cauzat de trecerea de la centre de date tradiționale la servere virtualizate, bazate pe tehnologii cloud.
 • Raportul conține și detalii referitoare la gradul de pregătire a infrastructurii pentru adoptarea tehnologiei cloud, reflectând capacitatea rețelelor fixe și mobile din diverse regiuni (din aproape 150 de țări) de a susține aplicații și servicii bazate pe cloud computing pentru segmentul business și consumer.
 • Cisco Global Cloud Index este realizat pe baza unor surse multiple de informație, inclusiv o analiză de trafic (40Terabytes) din centrele de date, rezultate obținute în urma testării a peste 90 milioane de rețele în ultimii 2 ani precum și rapoarte de piață în domeniu aparținând terților.

Repere cheie:

 • Traficul total al centrelor de date va crește de 3 ori până în 2017 - Cisco estimează că traficul  global al centrelor de date se va tripla de la 2,6 zettabytes în 2012, la 7,7 zettabytes în 2017, cu o rată anuală compusă de creștere de 25%.
 • Traficul în cloud va crește mai rapid decât traficul total al centrelor de date – Tranziția la servicii cloud este prinicipalul motor de creștere. Astfel, până în 2017, traficul global de date va crește de trei ori (25% CAGR), față de 4,5 ori (35% CAGR) traficul de date în cloud.
 • Traficul în cloud va reprezenta mai mult de două treimi din totalul traficului centrelor de date – La nivel global, traficul în cloud va crește de la 46% din totalul traficului centrelor de date (98 exabytes lunar sau 1,2 zettabytes anual) în 2012, la 69% (443 exabytes lunar sau 5,3 zettabytes anual) până în 2017.
 • Creșterea traficului cloud în funcție de regiune: Orientul Mijlociu și Africa vor înregistra cea mai mare rată de creștere a traficului în cloud în perioada 2012 – 2017
  • În 2012, America de Nord a generat cea mai mare cantitate de traficîn  cloud (469 exabytes anual), urmată de Asia Pacific (319 exabytes anual) și Europa de Vest (225 exabytes anual).
  • Până în 2017, America de Nord va genera cea mai mare cantitate de trafic în cloud (1886 zettabytes anual), urmată de Asia Pacific (1876 zettabytes anual) și Europa de Vest (770 exabytes anual).
 • Tranziția volumului de procesare a datelor: În perioada 2012 – 2017, volumul de date procesat în centrele de date va crește de 2,3 ori și de 3,7 ori volumul în cloud - În 2012, 39% din volumul de date era procesat în cloud, în timp ce 61% în centrele de date.
  • 2014 va fi primul an în care majoritatea activităților de procesare a datelor va fi realizată în cloud; 51% din toate operațiunile vor fi realizate în cloud, în timp ce 49% vor fi realizate în mod tradițional.
  • Până în 2017, aproximativ două treimi, respectiv 63% din operațiunile de procesare a datelor vor fi realizate în cloud; 37% vor fi realizate cu ajutorul centrelor de date tradiționale.
  • Valoarea raportului procesare date/utilizare a serverelor cloud nevirtualizate va crește de la 6,5 în 2012 la 16,7 până în 2017. Comparativ, valoarea raportului procesare date/utilizare a serverelor tradiționale nevirtualizate va crește va crește de la 1,7 în 2012 la 2,3 până în 2017.

Gradul de pregătire a infrastructurii pentru adoptarea tehnologiei cloud:
În vederea evaluării gradului de pregătire pentru adoptarea cloud au fost analizate diverse atribute ale reţelelor fixe şi mobile. Au fost evaluate viteza medie și mediană de încărcare și descărcare, precum și latențele (valorile mediane au fost incluse anul acesta pentru o mai bună înțelegere a capacității utilizatorului final de a adopta tehnologia cloud, în fiecare țară); caracteristicile tehnice de performanță ale fiecărei rețele sunt furnizate pentru fiecare regiune geografică: Asia Pacific, Europa Centrală și de Est, America Latină, Orientul Mijlociu și Africa, America de Nord și Europa de Vest. Pentru realizarea acestui studiu, a fost aplicată următoarea metodologie:

 • Aplicații cloud de bază/Cerințe de rețea
  Viteză descărcare: până la 750 kbps; Viteză încărcare: până la 250 kbps; Latență: peste 160 ms

  Servicii consumer de bază: comunicare pe bază de text (email, Instant messaging), navigare, personal content locker (non-multimedia), e-banking, gaming single player, social networking (doar text), video/music streaming.

  Sample business de bază: comunicare pe bază de text (email, instant messaging), VoIP, web conferencing

 • Aplicații cloud intermediare/Cerințe de rețea
  Viteză descărcare: 751–2,500 kbps; Viteză încărcare: 251–1,000 kbps; Latență: 159–100 ms
  Servicii consumer intermediare: smart home, personal content locker (multimedia), shopping online, gaming multi-player, social networking (multi-media/ interactiv), video/ music streaming HD, video chat IM
  Servicii business intermediare: ERP/CRM, conferință audio IP, video conferință
 • Aplicații cloud avansate/Cerințe de rețea
  Viteză descărcare: >2.500 kbps; Viteză încărcare: mai mare de 1.000 kbps; Latență: <100 ms
  Servicii consumer avansate: servicii din domeniul educației, medical, video chat HD, video streaming Super HD, video streaming 3D
  Servicii business avansate: birou virtual, audio conferință HD, video conferință HD.
 • Toate rețelele fixe din regiunile analizate oferă niveluri de performanță optime pentru furnizarea unor servicii cloud de nivel intermediar.
 • Rețelele fixe din zonele Asia Pacific, America de Nord, Europa Centrală și de Est, Europa de Vest și America Latină pot susține aplicații cloud avansate.
 • Toate rețelele mobile din regiunile analizate oferă niveluri de performanță suficientă pentru furnizarea de servicii cloud.
 • Toate rețelele mobile din zonele Asia Pacific, Orientul Mijlociu, Africa și America Latină pot rula aplicații cloud de bază.
 • Rețelele mobile din zonele Europa Centrală și de Est, America de Nord și datele referitoare la performanța medie a rețelelor mobile din Europa de Vest îndică faptul că acestea pot rula aplicații cloud de nivel intermediar.
 • Cele mai multe regiuni includ țări în care indicatorii de performanță a rețelelor se ridică peste media rezultatelor obținute în urma analizării ariei respective.

*Utilizarea în paralel a mai multor aplicații presupune performanțe peste valorile furnizate în studiu. Cerințele utilizării în paralel a mai multor aplicații pot fi identificate în Cisco Global Cloud Index Forecast and Methodology, 2012 – 2017.

Materiale video incluse:

Resurse aferente:

Nota editorului:

 • Cisco încurajează persoanele interesate să utilizeze datele din studiul său cu citarea sursei: “Sursă: Cisco Global Cloud Index.”

RSS feed pentru secțiunea “The Network” a Cisco:

 


Despre Cisco

Cisco (NASDAQ: CSCO) este liderul mondial în IT care ajută companiile să fructifice oportunităţile de mâine prin a demonstra că lucruri uimitoare se pot întâmpla când conectezi ceea ce până acum a fost neconectat. Pentru ultimele noutăţi, accesaţi http://thenetwork.cisco.com.

Cisco, sigla Cisco sunt mărci comerciale sau înregistrate ale Cisco şi/sau companiile afiliate din SUA şi alte ţări. Puteţi găsi o listă a mărcilor înregistrate Cisco la adresa www.cisco.com/go/trademarks. Mărcile înregistrate ale terţilor sunt deţinute de proprietarii respectivi. Folosire cuvântului partener nu presupune o relaţie de parteneriat între Cisco şi orice altă companie.