Mai mult de jumătate dintre respondenții în cadrul sondajului au declarat că securitatea și creșterea volumului de date sunt trendurile cu cel mai mare impact în următorii 3 ani

LinkedInGoogle+
Share:

Bucureşti – 16 mai, 2013 – În cadrul ediției din acest an a evenimentului Cisco Connect România, care a avut loc pe 24 aprilie şi a reunit peste 1000 de profesionişti IT din toate domeniile de activitate, specialiștii din sectorul IT&C participanţi au indicat care sunt cele mai importante tendințe care își vor pune amprenta asupra departamentelor IT, în contextul extinderii adopției dispozitivelor conectate la internet.

Securitatea și managementul riscului, precum și creșterea volumului de date sunt aspectele care vor avea cel mai mare impact asupra departamentelor de IT în următorii 3 ani, au arătat specialiștii IT&C chestionați de Cisco. Un procent de 57%, respectiv 53% dintre respondenți au indicat cel puțin una dintre cele două tendințe în răspunsurile lor. De asemenea, nevoia de reducere a costurilor va pune presiune în continuare pe evoluția diviziilor IT, fiind un aspect menționat de 41% dintre cei chestionați. Cloud computingul este un trend tot mai important pentru companiile din România, 35% dintre specialiști afirmând că își va pune amprenta asupra departamentelor IT în următorii 3 ani.

Complexitatea rețelelor, volumul de date și provocările la adresa securității IT evoluează pe măsură ce tot mai multe dispozitive mobile sunt conectate la rețelele companiilor. Astfel, marea majoritate (85%) a participanților în cadrul studiului Cisco au declarat că dețin un dispozitiv mobil (laptop, smartphone, tabletă) furnizat de compania la care lucrează. Mai mult, trendul BYOD (Bring Your Own Device) a fost adoptat de multe dintre companiile românești: 67% dintre respondenți au indicat faptul că se conectează cu dispozitive personale la rețeaua și aplicațiile companiei.

E-mailul este aplicația cea mai frecvent utilizată de pe dizpozitivele mobile: 82% dintre respondenți își verifică e-mailul de serviciu accesând de la distanță resursele companiei. Calendarul (37% dintre cei chestionați), aplicațiile de birou - precum procesare text, calcul tabelar, prezentări (34%), și instrumentele de colaborare - precum întâlniri și conferințe web (33%) sunt alte tipuri de aplicații accesate la distanță de către angajații companiilor. Alături de acestea se află aplicațiile de business, precum CRM, facturare sau contabilitate, indicate de 25% dintre respondenți.

Securitatea este astfel un aspect foarte sensibil pe agenda departamentelor IT, în contextul adoptării BYOD. Marea majoritate a respondenților (78%) au declarat că accesul de pe dispozitivele proprii la rețeaua companiei se face printr-o soluție securizată. De asemenea, un procent de 63% dintre ei au declarat există politici IT care să reglementeze utilizarea dispozitivelor proprii la nivelul companiilor la care lucrează.

„Amploarea luată de utilizarea terminalelor mobile, conectate la internet, transformă rețelele companiilor și generează noi provocări pentru departamentele IT. Fie că vorbim de dispozitive furnizate de companie, fie în proprietatea angajatului, accesul la distanță, mobil și de oriunde la rețeaua și aplicațiile companiei este o necesitate. În aceste condiții, securitatea și creșterea volumului de date sunt cele mai importante puncte de pe agenda departamentelor IT ale companiilor ce operează în România”, a declarat Cristian Popescu, Director General Cisco România.

Sondajul derulat de Cisco este nereprezentativ şi se bazează pe răspunsuri furnizate de peste 300 de participanţi care lucrează, în majoritate, în domeniul IT, atât la companii private cât şi în cadrul instituţiilor publice din România. Cisco Connect România este cea mai conferință dedicată soluțiilor pentru rețele de comunicații și adresată specialiștilor locali din domeniul IT&C, experților în rețelistică și factorilor de decizie. Ajunsă în 2013 la cea de-a zecea ediție, evenimentul și-a schimbat numele din Cisco Expo în Cisco Connect.


Despre Cisco

Cisco (NASDAQ: CSCO) este liderul mondial în IT care ajută companiile să fructifice oportunităţile de mâine, demonstrând că se pot întâmpla lucruri uimitoare prin conectarea a ceea ce până acum a fost neconectat. Pentru ultimele noutăţi, accesaţi http://thenetwork.cisco.com.

Cisco şi sigla Cisco sunt mărci comerciale sau mărci înregistrate ale Cisco şi/sau companiilor afiliate din SUA şi alte ţări. Puteţi găsi o listă a mărcilor înregistrate ale Cisco la adresa www.cisco.com/go/trademarks. Mărcile înregistrate ale părţilor terţe menţionate sunt deţinute de proprietarii respectivi. Utilizarea cuvântului partener nu presupune o relaţie de parteneriat între Cisco şi orice altă companie.