Internetul lucrurilor se transformă în realitate: Startup-ul românesc i-Rewind conectează camerele de filmat de pe pârtia de schi de la Predeal pentru a oferi clipuri video instantanee schiorilor.

LinkedInGoogle+
Share:

Bucureşti, 25 martie 2013 –  Startup-ul românesc i-Rewind a introdus un serviciu inovator pentru schiori, bazat pe arhitectura Cisco®Borderless Networks. Soluția i-Rewind, numită după compania care a creat-o, a fost dezvoltată de o echipă de ingineri de software din România, în colaborare cu Bittnet Systems, partener Premier local certificat Cisco.

Soluţia este compusă din echipament hardware şi software, combinat cu o aplicaţie pentru smartphone-uri care permite pasionaţilor de sporturi de iarnă să își revadă coborârea pe pârtie. Înregistrarea coborârii este filmată la calitate HD, din unghiuri diferite şi este furnizată utilizatorului direct pe smartphone. O rețea pe fibră optică de mare viteză conectează camere video instalate pe pârtie, switch-uri, routere, servere și puncte de acces wireless cu întreaga infrastructură, toate având la bază arhitectura Cisco Borderless Networks. Această soluţie este operaţională din luna decembrie 2012, pe una din pârtiile de schi din Predeal.

Detalii ale soluţiei:

  • Cum funcţionează? Atunci când un utilizator deschide aplicaţia dedicată, disponibilă gratuit, sistemul îl identifică și îl urmărește cu ajutorul semnalului GPS din telefon. În timpul coborârii, mai multe camere montate de-a lungul pârtiei înregistrează, din mai multe unghiuri, utilizatorul identificat. Schiorii pot descărca videoclipurile HD editate odată ce ajung la baza pârtiei. De asemenea, ei pot accesa documentele din aplicație, prin intermediul unei conexiuni 3G sau wireless, pentru o perioadă de două săptămâni de la înregistrare. Înregistrările pot fi folosite pentru ca utilizatorul să își analizeze tehnica de schiat sau pentru a fi partajate cu prietenii. Sistemul poate fi folosit de asemenea de către instructorii de schi sau părinţi pentru a-şi urmări cursanţii sau copiii pe pârtie.
  • Infrastructura are la bază arhitectura Cisco Borderless Network. Astfel, trei switch-uri din seria Catalyst® 2960 cu funcționalitate Power over Ethernet (PoE) sunt instalate de-a lungul pârtiei, acestea având rolul de a conecta camerele video la server. Patru puncte de acces Cisco Aironet® 1552 sunt localizate în zona de sosire și oferă utilizatorilor acces la internet wireless. Aceste puncte de acces sunt bazate pe standardul 802.11n și sunt configurate să creeze o reţea wireless capabilă să se adapteze, să se optimizeze şi să atenueze interferenţele din mediul în care funcţionează, astfel încât să menţină o calitate ridicată a conexiunii. Soluţia este completată de un router pentru servicii integrate Cisco  1921 şi de un switch cu eficienţă energetică ridicată Cisco Catalyst 3560, care conetează camerele de filmare, router-ul şi server-ul.
  • Pentru a oferi o experiență unică utilizatorului, rețeaua trebuie să susțină transferul în timp real a unei cantități mare de date. O coborâre durează în medie aproximativ un minut. În tot acest timp camerele de filmat HD furnizează conţinut video către serverul central care colectează, procesează și editează clipul până când utilizatorul ajunge la baza pârtiei. Astfel, tehnologiile Cisco integrate în această soluţie permit furnizarea unei experienţe unice, fără întârzieri şi la o calitate ridicată.
  • Soluţia instalată este capabilă să reziste la variaţii mari ale temperaturii şi condiţii meteo extreme, oferind de asemenea o foarte bună scalabilitate.

Citate:

Bogdan Manoiu, fondator, i-rewind:

I-Rewind reprezintă o idee venită la momentul potrivit. Plecând de la primele reacții din sezonul de iarnă, utilizatorii s-au dovedit  entuziasmați de noua experiență. Astfel, schiorii pot obține - pe propriul smartphone - clipuri video de calitate ale coborârii lor, pe care le pot distribui prin intermediul rețelelor de socializare sau le pot revedea ulterior pe alte dispozitive, la calitate HD.  Schiorii sunt de părere că soluția i-Rewind este cel puțin la fel de utilă ca alte modalități de a înregistra coborârile, precum camera de filmat montată pe cască sau filmările realizate de prieteni. Prin intermediul i-Rewind pot fi eliminate elemente care pot afecta calitatea înregistrării - cum ar fi mișcarea involuntară a camerei de filmat, iar în final utilizatorul este scutit de partea de editare. Alte avantaje ale soluției i-Rewind sunt reprezentate de simplitatea utilizării și costul redus. Soluția a primit recenzii excelente din partea altor proprietari de pârtii și persoane interesate, i-Rewind dovedindu-se a fi și o sursă bună de venit din punctul de vedere al încasărilor din publicitate. Este de așteptat astfel ca în toamnă i-Rewind să fie extins la nivel internațional. În momentul de față avem în dezvoltare soluții similar, pentru o gamă largă de sporturi precum tenis, alergări, ciclism sau fotbal.

Cristian Popescu – Director General Cisco România

Cu 99% dintre lucrurile din lumea reală neconectate, tendința actuală a „internetului lucrurilor” oferă un potențial mare de dezvoltare. Soluţia i-Rewind este un exemplu excelent în ceea ce priveşte inovația şi modul în care reţeaua poate fi folosită pentru noi servicii creative.

 

Resurse

Cuvinte cheie: i-Rewind, Borderless Networks, Romania, Cisco

RSS Feed pentru Cisco: http://newsroom.cisco.com/dlls/rss.html

Despre i-Rewind
Compania i-Rewind este un start-up IT care a patentat și a dezvoltat o soluție hardware și software combinată cu o aplicație mobilă pentru smartphone care captează video performanțe sportive, publice sau private și distribuie filmele personalizate pe smartphone-uri și rețele sociale.
Membrii echipei au un pedigree IT remarcabil, care variaza de la experimente istorice cu transmisiunile video online din anii ’90, la construirea de comunități online pentru mărci globale, precum și succes antreprenorial în construirea unor mari companii de IT. Site-ul companiei este: www.irewind.com.  

Despre Cisco
Cisco (NASDAQ: CSCO) este liderul mondial în IT care ajută companiile să fructifice oportunităţile de mâine, prin a demonstra că lucruri uimitoare se pot întâmpla când conectezi ceea ce până acum a fost neconectat. Pentru ultimele noutăţi, accesaţi http://thenetwork.cisco.com.

Despre  Bittnet Systems
Bittnet Systems este o companie dinamică și tânără care se adaptează rapid la necesitățile clienților săi. Fie că este vorba de consultanță și implementarea soluțiilor de voce și comunicații de date sau de traininguri IT, echipa este bine pregătită pentru a își ajuta partenerii și pentru a le aduce valoare adăugată. Mai multe detalii găsiți pe: www.bittnetsystems.ro.