LinkedInGoogle+
Share:

Bucureşti – 31 octombrie 2012 – În cadrul celui de-al doilea studiu Cisco® Global Cloud Index (2011-2016) dat publicităţii de companie, Cisco estimează o creştere a patru ori a traficului global din centrele de date, care va atinge un volum total de 6,6 zettabytes pe an în 2016. Compania anticipează şi o creştere de şase ori a traficului cloud global, componenta traficului din centrele de date cu cea mai rapidă creştere – o rată anuală compusă de creştere (CAGR) de 44% – de la 683 exabytes de trafic anual în 2011 la 4,3 zettabytes până în 2016.

Comparativ, 6,6 zettabytes reprezintă echivalentul a:

 • 92 trilioane ore de transmisie de muzică – echivalentul a aproximativ 1,5 ani de transmisie continuă de muzică pentru populaţia lumii în 2016.
 • 16 trilioane ore de conferinţe business pe web – echivalentul a aproximativ 12 ore de conferinţe web zilnice pentru forţa de muncă a globului în 2016.
 • 7 trilioane ore de transmisie on-line video de înaltă definiţie (HD) – echivalentul a aproximativ 2,5 ore de video HD transmis zilnic pentru populaţia lumii în 2016.

Majoritatea traficului centrelor de date nu este efectuat de utilizatorii finali, ci de centre de date şi volume de lucru în cloud-computing folosite în activităţile care sunt practic invizibile persoanelor fizice. În perioada 2011-2016, Cisco estimează că aproximativ 76% din traficul centrelor de date va rămâne la nivel de centre de date şi va fi generat în mare parte de stocarea, producerea şi dezvoltarea datelor. Alte şapte procente de trafic în centre de date va fi generat între centrele de date, determinat în principal de replicarea datelor şi actualizări de software/sistem. Restul de 17% din traficul centrelor de date va fi produs de utilizatorii care accesează sisteme cloud pentru a naviga pe web, a trimite mesaje pe e-mail şi a folosi transmisii video.

Din perspectiva regională, studiul Cisco Global Cloud Index preconizează că până în 2016, Orientul Mijlociu şi Africa vor înregistra cea mai mare rată de creştere a traficului cloud, în timp ce regiunea Asia Pacific va procesa cele mai mari volume de lucru cloud, urmată de America de Nord.

Prezentare generală:

 • Studiul Cisco Global Cloud Index (2011-2016) a fost realizat cu scopul de a estima creşterea şi tendinţele traficului global din centrele de date şi protocolul de internet (IP) bazat pe cloud. Studiul Cisco Global Cloud Index este o sursă complementară faţă de studiile actuale privind traficul din reţea, oferind noi detalii şi o imagine asupra tendinţelor în formare care afectează centrele de date şi arhitecturile cloud. Previziunile devin tot mai importante având în vedere legătura intrinsecă tot mai strânsă dintre reţele şi centre de date în vederea furnizării serviciilor cloud.
 • Studiul Cisco Global Cloud Index include o prognoză privind „tranziţia volumului de lucru” care arată orientarea volumului de lucru dinspre centrele de date tradiţionale către servere cloud mai virtualizate.
 • Prognoza cuprinde şi un supliment privind Detaliile regionale privind gradul de pregătire pentru adoptarea cloud, care analizează capacităţile de reţea fixă şi mobilă ale fiecărei regiuni la nivel global (din aproape 150 de ţări) de a suporta aplicaţiile şi serviciile cloud-computing pentru companii şi consumatori.
 • Studiul Cisco Global Cloud Index este generat prin modelarea şi analizarea diverselor surse primare şi secundare, constând în 40 terabytes de date din trafic preluaţi dintr-o varietate de centre de cate globale în ultimul an, rezultate din peste 90 de milioane de teste în reţea în ultimii doi ani şi rapoarte privind studiile de piaţă de la terţi.

Principalele aspecte/rezultate:

 • Creşterea traficului cloud în funcţie de regiune: Orientul Mijlociu şi Africa vor înregistra cea mai ridicată rată de creştere a traficului cloud în perioada 2011 - 2016: Studiul Cisco Global Cloud Index cuprinde acum previziuni regionale privind creşterea traficului cloud.
 • În 2011, America de Nord a generat cel mai mare trafic cloud (261 exabytes anual), urmată de Asia Pacific (216 exabytes anual) şi Europa Occidentală (156 exabytes anual).
 • Până în 2016, Asia Pacific va genera cel mai mare trafic cloud (1,5 zettabytes anual); urmată de America de Nord (1.1 zettabytes anual) şi Europa Occidentală (963 exabytes anual).
 • Între 2011 şi 2016, Cisco prevede cea mai mare rată de creştere a traficului cloud în Orientul Mijlociu şi Africa (CAGR 79%), urmate de America Latină (CAGR 66%) şi Europa Centrală şi de Est (CAGR 55%).
 • Creşterea volumului de lucru în funcţie de regiune: până în 2016, Asia Pacific va fi procesat cele mai mari volume de lucru, urmată de America de Nord: Studiul Cisco Global Cloud Index cuprinde acum previziuni regionale privind creşterea volumului de lucru.
  • În 2011, America de Nord a avut cele mai mari volume de lucru cloud (8,1 milioane sau 38% din volumele de lucru cloud la nivel global), urmată de Asia Pacific, care a avut 6,7 milioane, adică 32% din volumele de lucru globale în 2011.
 • Până în 2016, Asia Pacific va procesa cele mai mari volume de lucru cloud (40,6 milioane sau 36% din volumele de lucru cloud la nivel global), urmată de America de Nord, care va avea 17,4 milioane sau 26% din volumele de lucru globale în 2016.
 • În perioada 2011 – 2016, Orientul Mijlociu şi regiunea Africii urmează să înregistreze cea mai mare rată de creştere a volumelor de lucru cloud (CAGR 73%), urmate de America Latină (CAGR 60%) şi Europa Centrală şi de Est (CAGR 50%).
 • În America de Nord, volumele de lucru ale centrelor de date tradiţionale vor înregistra practic o scădere între 2011 şi 2016 (de la 18,3 milioane în 2011 la 17,4 milioane în 2016), ajungând la valoare CAGR negativă de - 1%.
 • Traficul din centrele de date la nivel global va creşte de patru ori până în 2016. Cisco estimează că traficul global din centrele de date va creşte de aproape patru ori, de la 1,8 zettabytes în 2011 la 6,6 zettabytes pe an în 2016, reprezentând o rată CAGR de 31%.
 • Traficul cloud global va reprezenta aproape două treimi din traficul global total al centrelor de date. La nivel global, traficul cloud va creşte de la 39% (57 exabytes pe lună şi 683 exabytes anual) din traficul total al centrelor de date în 2011 la 64% (aproape două treimi - 355 exabytes pe lună şi 4,3 zettabytes anual) din traficul total al centrelor de date în 2016.
 • Traficul cloud global va creşte mai rapid decât traficul general al centrelor de date la nivel global. Tranziţia la serviciile cloud duce la o creştere a traficului cloud global într-un ritm mai rapid decât traficul centrelor de date la nivel global. Traficul centrelor de date la nivel global va creşte de patru ori (CAGR 31%) între 2011 şi 2016, în timp ce traficul cloud global va creşte de şase ori (CAGR 44%) în aceeaşi perioadă.
 • Tranziţia volumelor de lucru: între 2011 şi 2016, volumele de lucru din centrele de date vor creşte de 2,5 ori; volumele de lucru cloud vor creşte de 5,3 ori. În 2011, 30% din volumele de lucru erau procesate în cloud, iar 70% erau gestionate în centre de date tradiţionale.
  • 2014 va fi primul an în care majoritatea volumelor de lucru se vor transfera spre cloud; 52% din toate volumele de lucru vor fi procesate în cloud faţă de 48% în spaţiul informatic tradiţional.
  • Până în 2016, 62% sau aproape două treimi din totalul volumelor de lucru vor fi procesate în cloud.
  • Volumul de lucru mediu per server fizic de cloud va creşte de la 4,2 în 2011 la 8,5 în 2016. Comparativ, volumul de lucru mediu per server fizic de centre de date tradiţionale va creşte de la 1,5 în 2011 la 2,0 în 2016.
 • Gradul de pregătire pentru adoptarea cloud: Asia Pacific, Europa Centrală şi de Est, America de Nord şi Europa Occidentală suportă în prezent aplicaţii cloud computing avansate în reţelele fixe; în prezent, doar Europa Occidentală dispune de o performanţă medie a reţelei care poate suporta aplicaţii cloud-computing intermediare în reţelele mobile. În vederea evaluării gradului de pregătire pentru adoptarea cloud au fost analizate diverse atribute ale reţelelor fixe şi mobile. Au fost evaluate vitezele medii de încărcare şi descărcare, precum şi latenţa medie în fiecare dintre următoarele regiuni geografice: Asia Pacific, Europa Centrală şi de Est, America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa, Africa de Nord şi Europa Occidentală.
 • Din perspectiva reţelei fixe, caracteristicile performanţei medii a reţelelor pentru Orientul Mijlociu şi Africa, precum şi America Latină pot suporta în prezent aplicaţii cloud-computing intermediare, cum ar fi transmisia video de înaltă definiţie şi aplicaţii de chat video.
 • Performanţa medie a reţelei fixe în bandă largă din Asia Pacific, Europa Centrală şi de Est, America de Nord şi Europa Occidentală poate suporta în prezent aplicaţii cloud-computing avansate, cum ar fi transmisii video 3-D şi servicii superioare de birou virtual. Notă: Unele ţări din fiecare regiune au capacităţi medii de reţea fixă care pot suporta în prezent aplicaţii cloud computing avansate.
 • Din perspectiva reţelei mobile, numai caracteristicile medii ale performanţei reţelei din Europa Occidentală au fost suficiente pentru a suporta în prezent aplicaţii cloud-computing intermediare.
 • Performanţa medie a reţelei mobile în bandă largă din toate celelalte regiuni poate suporta aplicaţii cloud-computing de bază, cum ar fi navigare pe web şi comunicare sub formă de text. Notă: Unele ţări din fiecare regiune pot suporta în prezent servicii cloud mobile intermediare. Ungaria este singura ţară care poate suporta în prezent servicii cloud mobile avansate.

Citate aferente:

 • Cristian Popescu, Director General Cisco România

  „Cloud a fost un subiect important pe agenda IT a României în ultimii câţiva ani. Reţeaua este nucleul oricărei soluţii bazate pe cloud (această sintagmă se poate traduce şi spunând că nu se poate concepe un sistem cloud fără reţea) şi colaborăm cu clienţii şi partenerii noştri locali pentru a-i ajuta să îşi elaboreze şi să implementeze strategiile privind cloud, punând un accent puternic pe securitatea cloud. Previziunile Cisco de anul acesta cu privire la cloud confirmă tendinţele globale de creştere puternică a utilizării centrelor de date şi a traficului cloud, încurajate de o dorinţă tot mai mare de accesare a conţinutului personal şi de afaceri de oriunde, pe orice dispozitiv – şi România nu face excepţie. Studiul Cisco Global Cloud Index oferă tuturor celor implicaţi în cloud computing un barometru foarte util pentru luarea deciziilor de planificare strategică pe termen lung.”

Materiale video integrate:


Resurse aferente:

 • Analizaţi şi descărcaţi aplicaţia Cisco Data Meter pentru smartphone-uri şi tablete cu Android

Nota redactorului: Cisco invită analiştii, bloggerii, reprezentanţii mass-media, autorităţile de reglementare, furnizorii de servicii şi alţi factori interesaţi să folosească şi să facă trimiteri la studiul Cisco cu menţiunea adecvată: „Sursa: Cisco Global Cloud Index.”

Etichete/cuvinte cheie: Cisco, Global Cloud Index, trafic în centre de date, trafic cloud, cloud, cloud computing, centru de date, virtualizare, furnizor de servicii, telecomunicaţii, companie, consumator, zettabytes

Despre Cisco:

Cisco (NASDAQ: CSCO) este liderul mondial în domeniul reţelelor care transformă modalitatea de conectare, comunicare şi colaborare dintre oameni. Informaţiile despre Cisco sunt disponibile la adresa http://www.cisco.com. Pentru ştiri în direct, vă rugăm să accesaţi http://newsroom.cisco.com.

Cisco şi sigla Cisco sunt mărci comerciale sau mărci înregistrate ale Cisco şi/sau companiilor afiliate din SUA şi alte ţări. Puteţi găsi o listă a mărcilor înregistrate ale Cisco la adresa www.cisco.com/go/trademarks. Mărcile înregistrate ale părţilor terţe menţionate sunt deţinute de proprietarii respectivi. Folosirea cuvântului partener nu presupune o relaţie de parteneriat între Cisco şi orice altă companie.