Tehnologiile de virtualizare şi cloud computing câştigă teren în implementările centrelor de date

LinkedInGoogle+
Share:

Bucureşti, 14 mai 2012 – Astăzi, internetul şi accesul la diferite retele, peste interenet, sunt considerate a fi o stare de fapt. Accesul rapid la informaţii, cu efort minim şi cost redus, este apanajul centrului de date conectat care este capabil să ofere angajaţilor unei companii exact acele informaţii şi date de care au nevoie. Accesul rapid la reţea coroborat cu o paletă din ce în ce mai bogată de dispozitive şi echipamente mobile de acces crează cadrul ideal al dezvoltării infrastructurii de management al informaţiei din companii.

La cea de-a noua ediţie a Cisco Expo România, care a avut loc pe 22 martie şi a reunit peste 1100 de profesionişti IT din toate domeniile de activitate, participanţii au fost întrebaţi despre rolul reţelei în schimbarea centrului de date.

Jumătate dintre respondenţi (50%) au spus că importanţa reţelei va creşte în următorii trei ani deoarece reţeaua poate unifica serverele, stocarea şi resursele de virtualizare. În acelaşi sens, 45% sunt de acord că importanta reţelei va creşte deoarece reţeaua poate gestiona cel mai bine resursele, politicile şi securitatea IT.

Întrebaţi despre tendinţele din propria organizaţie care vor avea, în următorii trei ani, cel mai mare impact asupra centrului de date, 77% dintre participaţii la această cercetare consideră creşterea volumului de date şi aplicaţii ca principali factori ai modificării centrului de date. În acelaşi timp, securitatea şi mangementul riscului sunt văzute ca elemente determinante de impact asupra centrului de date de 62% dintre respondenţi, în timp ce nevoia de a reduce costurile a fost menţionată de 46%. Printre factorii care impulsionează adoptarea de tehnologii data center putem enumera folosirea mai intensă a traficului video şi a tehnologiilor de colaborare (34%), forţa de muncă distribuită şi mobilă sau angajaţi care lucrează la distanţă (25%) sau abordarea de noi domenii şi schimbarea modelului de afaceri (13%).

Performanţa, scalabilitatea şi securitatea sunt văzute ca cele mai importante atribute ale centrului de date. Centrul de date împreună cu tehnologiile avansate de virtualizare consitituie elemente definitorii ale dezvoltării tehnologiilor de cloud computing. Mai mult, utilizarea în întregime a capacităţilor şi capabilităţilor oferite de virtualizare permit ca accesul la date, informaţii şi aplicaţii să fie mult mai facil de oriunde din organizaţie dar şi din afara ei.

„Vitezele mari de acces la internet permit dezvoltarea centrelor de date şi a tehnologiilor de virtualizare. Evoluţia din România a vitezelor de acces la internet coroborate cu tehnologii din ce în ce mai avansate de virtualizate constituie cadrul dezvoltării şi accelerării utilizării tehnologiilor de cloud computing. Acest aspect este foarte bine evidenţiat şi de rezultatele cercetării noastre efectuate în cadrul Cisco Expo de anul acesta, motiv pentru care ne arătăm încrezători în viitorul adoptării acestor tehnologii la scară din ce în ce mai largă în în România.” spune Cristian Popescu, Director General Cisco România

Virtualizarea devine un trend major, confirmat de peste 75% dintre respondenţi care au afirmat faptul că derulează proiecte de virtualizare în companiile sau instituţiile din care fac parte, aproape jumătate dintre acestea fiind centrată pe proiecte de virtualizare de servere. Peste 60% dintre participanţii la studiu consideră cresterea nivelului de utilizare a resurselor ca fiind un avantaj foarte important al virtualizării, în timp ce aproximativ 52% dintre respondenţi pledează pentru simplificarea managementului infrastructurii IT, acestea fiind printre principalele avantaje aduse de virtualizare alături de reducerea costului total de operare (costul infrastructurii, energia electrica, răcirea etc.) cu peste 51%.

În privinţa folosirii de servicii sau aplicaţii bazate pe cloud computing 33% au declarat că deja sunt folosite în companie asemenea tehnologii, în timp ce 34% plănuiesc să le introducă.

În suita aplicaţiilor bazate pe cloud, ordonate după prioritate, e-mail-ul conduce detaşat cu peste 50%; urmat de aplicaţiile de business, cum ar fi cele de contabilitate, facturare etc cu 43%; aplicaţiile de întâlniri şi/sau conferinţe web cu 37%.

Întrebaţi despre procentul din datele şi aplicaţiile companiei care vor fi stocate/operate într-un cloud privat in urmatorii 3 ani 22% au răspuns între 1-24% iar 19% între 25-49%. Apetenţa pentru socarea de date şi aplicaţii în could-ul public este oarecum mai scăzută comparativ cu cea pentru cloud-ul privat, 21% răspunzând 1-24% iar migrarea între 24-49% este o intenţie pentru aproximativ 13% dintre respondenţi.

Sondajul derulat de Cisco este nereprezentativ şi se bazează pe răspunsuri de la 700 de participanţi care lucrează, în majoritate, în poziţii de IT, atât la companii private cât şi în cadrul instituţiilor publice din România.


Despre Cisco:

Cisco, (NASDAQ: CSCO) este liderul mondial în comunicaţiile Internet care transformă modul de conectare, de comunicare şi de colaborare interpersonală. Ştirile şi informaţiile Cisco sunt disponibile la adresa Web http://www.cisco.com. Pentru ştiri de ultimă oră, accesaţi pagina Web de la adresa http://newsroom.cisco.com. Echipamentele Cisco sunt distribuite în Europa de Cisco Systems International B.V. şi Cisco Limited, subsidiare deţinute în totalitate de Cisco Systems, Inc.

Cisco, sigla Cisco şi Cisco Systems sunt mărci comerciale înregistrate sau mărci comerciale ale Cisco Systems, Inc. şi/sau ale societăţilor afiliate din SUA şi din alte câteva ţări. Lista completă a mărcilor deţinute de Cisco este disponibilă la www.cisco.com/go/trademarks. Toate celelalte mărci menţionate în acest document sunt proprietatea firmelor respective. Utilizarea termenului de partener nu implică o relaţie de parteneriat între Cisco şi oricare altă companie.