Studiul evidenţiază o nouă generaţie de experienţe digitale, uşor de folosit, bazate pe tehnologie, pentru consumatori.

LinkedInGoogle+
Share:

Bucureşti - 8 martie 2012 - Un studiu publicat de Cisco identifică noi metode utilizabile de către comercianţi pentru a “prinde” şi “păstra” clienţii şi pentru a revitaliza magazinele fizice. Derulat de către Cisco Internet Business Solutions Group (IBSG) – divizia de consultanţă globală al companiei - şi de echipa de retail marketing a Cisco, studiul a chestionat 1000 de clienţi din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie. Printre rezultatele cheie ale studiului menţionăm faptul că magazinele trebuie să răspundă consumatorilor pasionaţi de tenologie creând experienţe digitale, uşor de folosit şi bazate pe tehnologie în magazin pentru a creşte volumul cumpărăturilor şi pentru a mări profiturile. Aceste experienţe “amestecă” vânzarea fizică cu amănuntul alături de cel mai bun conţinut online.

Studiul a relevat existenţa a trei comportamente de cumpărături specifice: 1) influenţa pe care o are conţinutul digital asupra deciziilor de cumpărare ale consumatorilor, 2) felul în care consumatorii abordează cumpărarea de pe mai multe canale, şi 3) felul în care consumatorii folosesc tehnologia când sunt la cumpărături. Aceste experienţe care acoperă mai multe zone tehnologice, cunoscute şi ca “mashops” sunt denumite astfel deoarece ele “amestecă” (“mash-up”) lumile virtuală şi fizică pentru a crea noi metode de a face cumpărături (“shop”).

Influenţa surselor de informaţii online şi off-line

Studiul a descoperit că conţinutul digital poate să declanşeze în consumatori impulsul de cumpărare. Aducerea conţinutului digital online în magazin este mai puternică în influenţarea deciziilor de cumpărare la punctul de vânzare.

 • 19% dintre respondenţi au fost influenţaţi să facă o achiziţie de către declanşatori “de inspiraţie” digitali;
 • 30% folosesc clipuri video online pentru a alege produsul sau serviciul corect;
 • 51% dintre respondenţii din Statele Unite folosesc în mod curent sau doresc să folosească un chioşc în interiorul magazinului pentru self-service sau pentru accesarea conţinutului web;
 • 42% dintre respondenţii din Statele Unite folosesc sau doresc să folosească ecrane video sau pereţi video în magazine pentru a lua decizii de cumpărare;
 • 40% dintre respondenţii din Statele Unite folosesc sau sunt interesaţi să folosească telefoane mobile pentru livrarea conţinutului digital în magazine;
 • 35% dintre respondenţii din Statele Unite au indicat că folosesc sau sunt interesaţi să folosească tablete pentru livrarea digitală a conţinutului în magazine.

Comportamentul de cumpărare pe mai multe canale

Omniprezenţa internetului, adoptarea tehnologiilor personale şi creşterea comerţului electronic au general un nou comportament al consumatorilor - cumpărăturile pe mai multe canale. În acest mediu, consumatorii sar de la un canal la altul în timpul întregului proces de cumpărare, căutând cea mai bună ofertă. Pentru comercianţii cu amănuntul care au atins succesul prin practici tradiţionale (preţ, produs, promoţii şi plasare), cumpărarea pe mai multe canale necesită o nouă abordare pentru a atrage clienţi.

Conform sutudiului, comportamentul de cumpărare pe mai multe canale este adoptat sau dorit de către majoritatea consumatorilor, aproape 74% dintre toţi respondenţii declarând că efectuează cercetări online înainte de a lua decizii de cumpărare în magazin.

 • 53% dintre cumpărători raportează drept activitate curentă sau dorinţa de a efectua cercetare la un chioşc în magazin şi efectuarea achiziţiei imediat în magazin;
 • 45% au raportat drept activitate curentă sau dorinţa de a efectua cercetare folosind un dispozitiv mobil şi apoi efectuarea achiziţiei în magazin;
 • 44% au raportat drept activitate curentă sau dorinţa de a efectua cercetare cu un dispozitiv mobil şi apoi efectuarea achiziţiei pe un computer personal.

Experienţe bazate pe tehnologie

Studiul a explorat şi tipurile de experienţe inovatoare pe care le pot furniza comercianţii pentru a răspunde acestor noi tendinţe ale consumatorilor, cerându-le opinia participanţilor despre cinci experienţe tehnologice pe care le-ar putea folosi în timpul cumpărăturilor. Răspunsurile lor arată dorinţa consumatorilor de a folosi tehnologia pentru a lua decizii de cumpărare mai bine informate şi mai rapide la punctul de achiziţie.

Experienţe totale - Studiul le-a cerut părerea cumpărătorilor despre utilizarea unei experienţe de cumpărături totală - dacă, de exemplu s-ar afla în faţa unui ecran mare de pe care ar putea selecta şi “proba” virtual diferite articole de îmbrăcăminte şi accesorii. Ar putea, de asemenea, să vizualizeze articole de mobilă, corpuri de iluminat şi jaluzele într-o cameră virtuală.

 • 46% şi-au dorit să “probeze” articole;
 • 44% şi-au dorit să aranjeze/coordoneze articole precum mobilă, haine şi accesorii;
 • 29% şi-au dorit să vizualizeze/cumpere produsele disponibile;

Vizualizare de produs - Această experienţă bazată pe tehnologie oferă cumpărătorilor un ecran mare, interactiv pentru a răsfoi sau pentru a căuta un anume produs. Ecranul arată sugestii de produse asociate, evaluări din partea clienţilor, număr de “Îmi place” şi indicaţii de localizare a produsului în magazin. Cele mai populare caracteristici au inclus:

 • 45% dintre participanţi au apreciat abilitatea de a compara produse şi preţuri
 • 42% s-au bucurat să aibă acces la specificaţiile detaliate ale produslui
 • 29% aveau tendinţa de a le “plăcea” produsul de pe ecran;
 • 27% au apreciat indicaţiile de localizare a produsului în magazin.

Ajutor la raft - Cumpărătorii au fost rugaţi să indice tipul informaţiilor pe care preferă să le vadă la raft fie printr-un afişaj digital interactiv, fie prin tableta unui angajat sau prin propriul telefon inteligent. Prin această opţiune, ar putea primi sfaturi experte prin primirea de sfaturi automate de ajutor sau prin chat video cu un expert aflat la distanţă.

 • 43% dintre cumpărători au dorit să compare produse şi preţuri;
 • 40% au dorit să compare preţuri cu un alt comerciant cu amănuntul de top;
 • 31% au dorit să vadă specificaţii detaliate ale produselor;
 • 30% au dorit un ghid pentru selectarea celor mai bune produse.

Asistent mobil personal - Comercianţii ar putea, de asemenea, să transmită un salut pe dispozitivele mobile ale cumpărătorilor în momentul în care aceştia intră în magazin, şi ar putea de asemenea să personalizeze ofertele în funcţie de tranzacţiile din trecut precum şi de produsule “plăcute” de către cumpărător pe pagina de Facebook a comerciantului.

 • 49% au apreciat abilitatea de a compara produse şi preţuri;
 • 40% au apreciat abilitatea de a alege primirea sau nu a acestui serviciu;
 • 37% au apreciat posibilitatea comercianţilor de a promova mai puternic oferte pentru cumpărături mai mari;
 • 36% au apreciat indicaţiile de localizare a produselor în magazin.

Produsele preferate ale cumpărătorilor - În sfârşit, cumpărătorii au fost rugaţi să explice cum ar folosi un afişaj HD, în interiorul magazinului şi care se actualizează încontinuu şi care arată produsele noi, produsele cel bine vândute precum şi cele mai “plăcute” din magazin.

 • 44% au apreciat ofertele speciale actualizate;
 • 43% au apreciat produsele noi din magazin;
 • 41% au apreciat ofertele speciale cu durată limitată;
 • 32% au apreciat indicaţiile de localizare a produselor în magazin.

Citat relevante:

 • Lisa Fretwell, director senior, Cisco Internet Business Solutions Groupd (IBSG)

  “Cheia pentru supravieţuirea comercianţilor este reinventarea magazinului prin includerea de conţinut online în magazin şi prin crearea experienţelor personale, cuprinzătoare şi emoţionale care încurajează cumpărătorii să cumpere. Totul se învârte în jurul captivării cumpărătorilor chiar în magazin folosind conţinut şi experienţe digitale. O numim o strategie de tip <prinde-i şi ţine-i> pentru a creşte vânzările.”


Resurse adiționale

Despre Cisco

Cisco, (NASDAQ: CSCO), liderul mondial în echipamente şi soluţii pentru reţele de comunicaţii, ce transformă modalităţile în care oamenii interacţionează, comunică şi colaborează. Informaţii despre Cisco pot fi găsite la http://www.cisco.com. Pentru ştiri, vă rugăm vizitaţi http://newsroom.cisco.com.

Cisco, sigla Cisco, Cisco Systems şi Cisco WebEx sunt mărci comerciale înregistrate sau mărci comerciale Cisco Systems, Inc. şi/sau ale societăţilor afiliate din SUA şi din alte câteva ţări. Toate celelalte mărci menţionate în acest document sunt proprietatea firmelor respective. Utilizarea termenului de partener nu implică o relaţie de parteneriat între Cisco şi oricare altă companie. Acest document face parte din Informaţiile Publice Cisco.