Studiul evidențiază emergența a două grupuri tehnologice distincte de consumatori, cu experiență în tehnologie: "Cumpărători calculați" și "Cumpărători extremi"


București, 24 ianuarie 2011 - Un studiu Cisco evidențiază cum consumatorii din Statele Unite și Marea Britanie doresc o nouă metodă de a-și face cumpărăturile. Cercetarea întreprinsă de Cisco Internet Business Solutions Group (IBSG), divizia de consultanță globală a companiei, și echipa de marketing a Cisco pentru piața cu amănuntul, a descoperit că magazinele trebuie să răspundă consumatorilor cu experiență tehnologică prin combinarea experiențelor de cumpărare tipice magazinelor Web și celor tipice magazinelor fizice, creând astfel "mashop"-uri pentru a îmbunătăți creșterea și vizibilitatea brandului. Mashop-urile sunt denumite astfel pentru că amestecă ("mash up") lumea virtuală cu cea fizică pentru a crea o nouă modalitate de a face cumpărături.

O experiență de cumpărături de tip mashop combină ce este mai bun din lumea fizică și cea virtuală, permițând cumpărătorilor să primească informația și facilitatea oferite de o experiență bazată pe Web, în același timp putând atinge, simți și vedea produsele pe care aceștia doresc să le cumpere. Pentru comercianți, această combinație promite să crească vânzările prin conversii la raft pe măsură ce clienții obțin mai multe informații despre produs.

Crearea experiențelor "mashop" îi va face pe comercianți să introducă tehnologii precum afișaje interactive digitale, asistenți video, tehnologii în jurul rețelor de socializare și rețele Wi-Fi care permit cumpărătorilor să rămână conectați în magazin la oameni și informații în care aceștia au încredere.

Cumpărători calculați și cumpărători extremi

Au apărut două tipuri distincte de cumpărători cu experiență tehnologică: cumpărătorii calculați și cumpărătorii extremi. Cumpărătorii calculați (56% din populația generală) folosesc internetul pentru a se informa înainte de a lua decizia de cumpărare. Cumpărătorii extremi (11% din populația generală, cu reprezentare mare în Generația Y) folosesc internetul și telefoanele inteligente pentru a găsi cel mai scăzut preț posibil. Și deși acești cumpărători primesc cea mai multă atenție, grupul mai mare de cumpărători calculați are impactul cel mai mare asupra veniturilor și profiturilor comercianților.

Întregul comportament al cumpărătorilor este din ce în ce mai mult influențat de tehnologie:

 • 63% folosesc tehnologia pentru a găsi preţul cel mai scăzut
 • 47% folosesc tehnologia pentru a economisi timp
 • 26% folosesc tehnologia pentru a găsi cea mai bună selecţie de produse
 • 25% folosesc tehnologia pentru a găsi produsul de cea mai bună calitate
 • 60% spun că prietenii şi familia sunt cele mai bune surse de informaţie pentru deciziile lor de cumpărare. În mod semnificativ, recenziile online sunt mai importante decât angajaţii din magazin, decât media tradiţională şi decât reţelele sociale.

Printre cumpărătorii calculați, aproximativ 56% dintre cei din Statele Unite și 59% dintre cei din Marea Britanie folosesc mereu internetul pentru a se informa înaintea unei achiziții, și ei folosesc în mod activ tehnologiile noi pentru a-i ajuta să cumpere:

 • Majoritatea preferă să se informeze online despre produse, decât să vorbească cu personalul din magazin.
 • unul din trei comercianți folosesc pagini Facebook și siteuri de partajare a cupoanelor;
 • unul din patru folosesc siteuri de achiziție în grup precum Groupon.

Mashop-uri: Amestecarea lumilor virtuală și fizică pentru cumpărători

Cumpărătorii calculați caută experiențe similare celor oferite de internet, în mediul magazinelor fizice și se folosesc de tehnologie când iau decizia de cumpărare. Prin combinarea celor două lumi, mashop-urile îi încurajează pe cumpărători să își actualizeze achizițiile și să crească mărimea coșului de cumpărături atunci când și alți factori, în afară de preț, le influențează deciziile de achiziție.

 • Mai mult de 54% au dorit să încerce un serviciu de tip mashop în magazin. Majoritatea acestora, 73%, au preferat accesul la serviciile de tip mashop folosind un ecran tactil la marginea raftului.
 • 54% au dorit comparații de produse și de prețuri și recenzii online pe ecranele tactile din magazine.
 • 44% au dorit un avizier video virtual cu conținut Web pe un ecran mare sau pe o tabletă în magazin.

Metodologia Studiului / Cisco IBSG Research & Economics Practice

Studiul a fost condus de către Cisco IBSG Retail and Research & Economics Practices.

R&E Practice combină în mod unic o cercetare originală continuă cu analiză financiară profundă pentru a produce informații cu impact ridicat. Având resurse pe patru continente, R&E Practice, în fiecare an chestionează zeci de mii de consumatori și companii din întreaga lume pentru a explora tendințe noi și oportunități emergente, și dezvoltă mai mult de 100 de modele financiare despre beneficiile în afaceri ale inovațiilor tehnologice. Cercetarea specifică a echipei și analiza financiară permit consultanților verticali ai Cisco IBSG să livreze soluții de afaceri transformative despre o gamă largă de industrii.