Tineri profesionişti şi studenţi recunosc că ar recurge la măsuri extreme pentru a avea acces la internet, sfidând politicile IT şi riscurile de furt de identitate

Bucureşti – 19 decembrie 2011 – Şapte din 10 tineri angajaţi ignoră deseori politicile IT, iar unul din patru cade victimă furtului de identitate înainte de vârsta de 30 de ani, conform unui studiu global al Cisco, anunţat astăzi. Setul final de rezultate al Raportului Cisco Connected World Technology în trei secţiuni dezvăluie atitudini îngrijorătoare faţă de politicile IT şi ameninţări tot mai mari la adresa securităţii determinate de noua generaţie de angajaţi care se alătură forţei de muncă – un segment demografic care a crescut în acelaşi timp cu internetul şi are un stil de viaţă caracterizat de tot mai multe elemente „la cerere”, în care îmbină viaţa personală şi activitatea profesională la locul de muncă.
Raportul Cisco Connected World Technology este un studiu internaţional care analizează cerinţele şi comportamentul noii generaţii de lucrători din punct de vedere al accesului la reţea, al libertăţii de folosire a dispozitivelor mobile, a mediilor de socializare şi al stilurilor de viaţă la locul de muncă. Rezultatele sunt esenţiale pentru explicarea modului în care comportamentul acestei noi generaţii de forţă de muncă amplifică riscul personal şi corporativ într-un context complex al ameninţărilor.
Cele mai noi rezultate din Raportul Cisco Connected World Technology dezvăluie preocupări tot mai mari ale angajatorilor. Dorinţa unui acces „la cerere” la informaţii este atât de adânc întipărită în mintea viitoarei generaţii de angajaţi, încât mulţi specialişti tineri recurg la măsuri extreme pentru a accesa internetul, chiar dacă acest lucru compromite compania la care lucrează sau chiar propria securitate. Un astfel de comportament presupune folosirea pe ascuns a conexiunii internet a vecinilor, postarea în faţa unor companii pentru a avea acces gratuit la reţelele Wi-Fi şi împrumutarea dispozitivelor altora, fără supraveghere.
Având în vedere că cel puţin unul din trei angajaţi (36%) au răspuns negativ când au fost întrebaţi dacă respectă politicile departamentelor IT, găsirea unui echilibru între respectarea politicilor IT şi dorinţa tinerilor angajaţi de a avea un acces mai flexibil la mediile de socializare, la dispozitive şi accesare la distanţă pune la încercare limitele culturilor corporative tradiţionale. În acelaşi timp, cerinţele acestor angajaţi pun o presiune tot mai mare asupra agenţiilor de recrutare, managerilor departamentului de angajări, departamentelor IT şi culturilor corporative pentru a-i determina să dea dovadă de o mai mare flexibilitate, în speranţa că următorul val de talente poate oferi un avantaj în faţa concurenţei.
Rezultatele vor fi prezentate de către directorul de informare şi directorul de securitate ai Cisco în cadrul unei transmisii gratuite prin Internet TV la adresa www.cisco.com/go/connectedreport.

Rezultate cheie

 • Cel de-al doilea Raport anual Cisco Connected World Technology include peste 2.800 de studenţi şi tineri profesionişti din 14 ţări care reprezintă fie economiile cele mai mari, fie economiile cu cea mai mare creştere. A fost comandat cu scopul de a înţelege cum ar putea companiile să găsească un echilibru între nevoile lor şi gestionarea riscului, pe de o parte, şi aşteptările şi comportamentul viitoarei generaţii de angajaţi în ceea ce priveşte tehnologia, pe de altă parte.

Impactul comportamentului riscant asupra ratelor privind furtul de identitate

 • Probabil ca efect direct al relaxării limitelor confidenţialităţii, aproximativ unul din patru studenţi (24%) şi angajaţi (23%) sunt victime ale furtului de identitate înainte de vârsta de 30 de ani. Prin extinderea la un grup mai mare de persoane, doi din cinci studenţi au declarat că au prieteni sau membri ai familiei care au fost afectaţi de furtul de identitate. Următoarele rezultate oferă detalii privind frecvenţa furtului de identitate în rândul acestei generaţii.

Securitatea şi confidenţialitatea on-line

 • Unul din trei (33%) studenţi la nivel global nu are probleme privind împărtăşirea informaţiilor personale on-line, consideră că limitele confidenţialităţii sunt tot mai relaxate sau nu se gândeşte la aspectul confidenţialităţii, oferind astfel o imagine a modului în care noua generaţie a forţei de muncă globale va aborda informaţiile on-line – probabil atât în viaţa profesională, cât şi în activităţile personale.

Respectarea politicilor IT

 • Dintre cei care sunt la curent cu politicile IT, şapte din 10 (70%) angajaţi la nivel global au recunoscut că încalcă politicile, cu o frecvenţă variabilă. Motivele sunt numeroase, cel mai des întâlnit fiind convingerea că nu fac ceva greşit (33%). Unul din cinci (22%) a menţionat nevoia de a accesa programe şi aplicaţii neautorizate pentru a-şi îndeplini sarcinile de serviciu, în timp ce 19% au recunoscut că politicile nu sunt puse în aplicare. Câţiva (18%) au spus că nu au timp să se gândească la politici atunci când muncesc, iar alţii au spus fie că nu le este uşor să se conformeze politicilor (16%), fie că uită să se conformeze (15%), fie că şefii lor nu îi supraveghează (14%).
 • Doi din trei (67%) participanţi la studiu au spus că politicile IT trebuie modificate pentru a răspunde cerinţelor reale privind creşterea flexibilităţii la locul de muncă.
 • Companiile restricţionează folosirea mai multor dispozitive şi aplicaţii de medii de socializare. Dintre acestea, tinerii angajaţi au afirmat că jocurile on-line (37%) au reprezentat principala aplicaţie restricţionată în mod frecvent. iPod-urile Apple (15%) au fost dispozitivele restricţionate cel mai des.
 • Unul din 10 (10%) angajaţi la nivel global a spus că politicile IT interzic folosirea iPad-urilor şi tabletelor, semnalând o dificultate tot mai mare pentru echipele IT, dată fiind popularitatea în creştere a tabletelor. Trei din 10 angajaţi (31%) au declarat că şi reţelele de socializare precum Facebook, Twitter şi YouTube erau interzise.
 • Trei din cinci angajaţi (61%) consideră că nu ei sunt responsabili de protecţia informaţiilor şi a dispozitivelor, ci departamentul IT şi/sau furnizorii de servicii sunt răspunzători în acest sens.

Comportament riscant: „împrumutarea” conexiunilor wireless de la vecini şi magazine

 • Pe vremuri, vecinii veneau să împrumute ouă sau zahăr. Acum cer acces la internet. Aproape unul din patru studenţi (23%) a cerut unui vecin acces la un calculator sau la internet şi aproape unul din cinci (19%) a recunoscut că accesează conexiunea wireless a vecinului fără permisiunea acestuia. Aproape unul din cinci studenţi la nivel global (19%) a recunoscut că se aşeza în faţa magazinelor pentru a putea folosi conexiunile wireless gratuite. Aproximativ unul din 10 (9%) a solicitat unui străin permisiunea de a-i folosi telefonul mobil. În total, doi din trei angajaţi la nivel global (64%) au declarat că au făcut cel puţin una dintre aceste acţiuni.

Comportament riscant: folosirea calculatoarelor nesupravegheate

 • Mai bine de jumătate din angajaţii incluşi în studiu la nivel global (56%) au declarat că au permis altora să utilizeze calculatorul lor fără supraveghere – familie, prieteni, colegi de serviciu şi chiar persoane necunoscute.
 • Spre deosebire de tinerii angajaţi, studenţii au demonstrat tendinţe mai clare de a adopta comportamente riscante on-line. Mai bine de patru din cinci studenţi (86%) au spus că au permis altora să utilizeze calculatorul lor fără a-i supraveghea, indicând că acest tip de comportament va deveni tot mai frecvent pe măsură ce noua generaţie de angajaţi intră în rândul forţei de muncă în următorii câţiva ani.
 • Mai mult de unul din 10 studenţi (16%) au recunoscut că îşi lasă lucrurile personale şi dispozitivele în public fără a le supraveghea, în timp ce îşi iau ceva de mâncare sau de băut la o cafenea sau merg la toaletă.

Citate asociate:
Cristian Popescu, Director General Cisco, România: „Odată cu intrarea în câmpul muncii, generaţia internet aduce cu ea noi oportunităţi, noi abordări, noi metode de lucru, dar şi noi tipuri de aşteptări faţă de angajatori şi chiar tipuri noi de expuneri din punct de vedere al securităţii. Cele trei capitole ale ediţiei raportului Cisco Connected World Technology de anul acesta ne-au oferit o imagine interesantă a modului în care generaţia tânără îşi obţine informaţiile, a dispozitivelor pe care le foloseşte şi a importanţei pe care o acordă mobilităţii şi conectivităţii. Toate aceste detalii sunt interesante nu doar pentru departamentele IT, ci şi pentru restul organizaţiei: de la Resurse Umane, la marketing, vânzări, cercetare şi dezvoltare şi multe altele.”

Resurse aferente

 • Vizualizaţi informaţiile grafice pentru Capitolul 3 al raportului Cisco Connected World Technology la adresa www.cisco.com/go/connectedreport
 • Analizaţi rezultatele din toate capitolele rapoartelor Cisco Connected World Technology 2010 şi 2011, inclusiv comunicate de presă anterioare, indicatori cuantificaţi, informaţii grafice şi transmisii TV Cisco: www.cisco.com/go/connectedreport
 • Citiţi „Principalele zece rezultate ale raportului Cisco Connected World Technology 2011” pe blogul Borderless Networks
 • Urmăriţi @CiscoSecurity
 • Vizitaţi pagina web Cisco Borderless Networks

Despre raportul Cisco Connected World Technology

 • Raportul Cisco Connected World Technology a fost comandat de Cisco şi realizat de InsightExpress, o companie terţă de studii de piaţă cu sediul în Statele Unite.
 • Studiul global se concentrează pe două sondaje – unul axat pe studenţi, iar celălalt pe un grup de profesionişti cu vârsta cuprinsă între 20 şi 29 de ani. Fiecare sondaj a cuprins 100 de participanţi din fiecare dintre cele 14 ţări, ajungându-se astfel la un număr total de 2.800 de persoane incluse în studiu.
 • Cele 14 ţări au fost Australia, Brazilia, Canada, China, Franţa, Germania, India, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Spania, Marea Britanie şi Statele Unite.  

Etichete/cuvinte cheie: Cisco, rutare, switching, securitate, wireless, mobilitate, Raportul Cisco Connected World Technology, studiu, facultate, generaţia noului mileniu, ziare, Twitter, Facebook, forţă de muncă, Resurse Umane, BYOD, Bring Your Own Device, Wi-Fi, ScanSafe, politică de acces, TrustSec, mobilitate sigură, securitatea reţelei, firewalls, controler, SecureX, spam, virus, malware, software-as-a-service, SaaS, servicii de securitate, securitatea companiei, aplicarea securităţii.


Contribuţii RSS pentru Cisco: http://newsroom.cisco.com/dlls/rss.html

Despre Cisco
Cisco (NASDAQ: CSCO) este lider mondial în domeniul reţelelor care transformă modalitatea de conectare, comunicare şi colaborare dintre oameni. Informaţii despre Cisco sunt disponibile la adresa http://www.cisco.com. Pentru ştiri în direct, vă rugăm să accesaţi http://newsroom.cisco.com.

#  #  #
Cisco şi sigla Cisco sunt mărci înregistrate ale Cisco şi/sau companiilor afiliate din SUA şi alte ţări. Puteţi găsi o listă a mărcilor înregistrate ale Cisco la adresa www.cisco.com/go/trademarks. Mărcile înregistrate ale părţilor terţe menţionate sunt deţinute de proprietarii respectivi. Folosirea cuvântului partener nu presupune o relaţie de parteneriat între Cisco şi orice altă companie.