Un studiu nou explică felul în care obiceiurile de vizionare la TV și așteptările consumatorilor dictează felul în care furnizorii livrează tehnologii noi în sufragerie


București, 21 decembrie 2010 - Au fost publicate rezultatele unui nou studiu efectuat de Forrester Consulting și comandat de Cisco, investigând obiceiurile de vizionare și așteptările consumatorilor, cât și televiziunea livrată prin internet. Studiul relevă felul în care consumatorii dictează furnizorilor de servicii și companiilor de producție unde să își investească timpul și banii când dezvoltă noi servicii și tehnologii.

Studiul arată că interesul continuu al consumatorilor față de televiziunea de generația următoare, precum HDTV, 3DTV, VoD și în direct, pune presiune pe marii emițători și furnizori de servicii pentru a îmbunătăți standardele și pentru a oferi un serviciu integrat și mai cuprinzător.

Studiul arată că HDTV devine adoptat pe scară largă în Marea Britanie. Totuși, sosirea iminentă a serviciilor 3DTV va ridica încă o dată așteptările consumatorilor în privința calității, la fel cum s-a întâmplat în anii 1990, când DVD-ul a înlocuit casetele VHS.

Nu doar interesele consumatorilor provoacă aceste schimbări semnificative, ci și obiceiurile lor de consum. Generații întregi de telespectatori creează noi piețe și relații pentru companii media. De exemplu, utilizarea simultană a internetului în timp ce se privește la televizor a devenit o activitate obișnuită pentru tinerii consumatori. Peste 60% dintre cei cu vârste între 16 și 35 de ani se uită la televizor și în același timp navighează pe internet, și cel mai probabil fac asta de pe un PC sau de pe un laptop, deoarece este cel mai puțin probabil ca indivizii din acest grup să dețină un televizor.

Elemente cheie

Tinerii consumatori dictează dezvoltarea "Social TV"

"Social TV", ideea de a discuta online ce se întâmplă la televizor în timp ce este urmărit, este mult mai interesant pentru consumatorii tineri cu vârsta sub 25 de ani. Dintre consumatorii cu vârste între 16 și 24 de ani, 47% preferă să discute online cu prietenii în timp ce se uită la televizor, comparativ cu 20% sau mai puțin pentru alte grupuri mai vârstnice. Similar, 28% din același grup preferă să discute online cu prietenii despre programul TV pe care îl urmăresc în acel moment, comparativ cu sub 10% pentru grupuri mai vârstnice.

Acest public probabil va adopta consumul simultan de TV și internet video. Cuplat cu dispozitivele pe care le deține această categorie de vârstă, putem spune că în viitor va avea loc o schimbare către internet TV și interactivitate printre toate grupele de vârstă.

Următoarea dimensiune

Tehnologia 3D fiind atât de comună în cinematografe, odată cu lansarea primului canal 3DTV comercial din Marea Britanie, tehnologia regăsindu-se și pe multe discuri Blu Ray preînregistrate, apetitul consumatorilor pentru astfel de dispozitive este ridicat. 43% din consumatorii cu vârste între 16 și 24 de ani își exprimă interesul pentru 3DTV, precum și 33% dintre cei între 25 și 34 de ani. S-ar părea că piața TV trece prin cea mai mare transformare de la trecerea de la TV analog la TV digital în anii 1990.

Generația laptop

Alături de omniprezentul computer de acasă, noile dispozitive precum tabletele și telefoanele inteligente cu ecran mare, permit acum consumul online de TV oriunde în casă. Libertatea oferită de aceste dispozitive fără fir a schimbat semnificativ obiceiurile consumatorilor de TV. 70% dintre consumatorii britanici care sunt conectați la internet accesează rețeaua din sufragerie, ceea ce face ca acest loc să fie cea mai populară încăpere a casei pentru utilizarea internetului.

Raportul calitate-preț

Deși furnizorii de internet pot să taxeze consumatorii mai mult pentru viteze mai mari sau pentru o mai bună calitate a serviciului, în mod curent transmițătorii de programe TV nu fac asta. Interesant, studiul arată că 22% dintre consumatori spun că ar plăti pentru o calitate mai bună a imaginii, dacă acest lucru li s-ar garanta.

Conform studiului Forrester și Cisco, tinerii consumatori nu ar obiecta foarte mult dacă ar trebui să plătească pentru o calitate mai bună a imaginii, mai mult, ei preferă să plătească per element media consumat, decât să își facă un abonament lunar. Acest model este similar modelului pre-plătit, care s-a dovedit a fi foarte popular în industria mobilă și care a dus la adoptarea masivă a tehnologiei de către adolescenți.

Detalii

  • Așteptările consumatorilor din Marea Britanie în materie de calitate a imaginii au crescut datorită HDTV. Nivelurile ridicate de adoptare a unităților HDTV (acum în 57% din case) se reflectă și în creșterea rapidă a abonamentelor HDTV prin satelit sau cablu. Sosirea 3DTV va continua această schimbare în rândul consumatorilor: 43% dintre tinerii consumatori sunt interesați de achiziția unui serviciu 3DTV acasă.
  • Consumatorii au probleme cu calitatea imaginii oferită de TV-ul tradițional. Pe măsură ce TV-ul a devenit digital și la cerere, flexibilitatea în creștere a condus la probleme de calitate. 31% dintre consumatorii din Marea Britanie au primit imagini sacadate sau înghețate, iar 17% uneori trebuie să oprească și să repornească serviciul pentru a rezolva problema.
  • Când clipul video online este recepționat cu întreruperi, consumatorii renunță. 72% dintre consumatorii britanici conectați la internet au raportat probleme cu rularea videoului online, peste 42% dintre aceștia spunând că renunță la urmărirea imediată a conținutului. Interesant, cei care urmăresc clipuri video online scurte, precum clipuri de pe YouTube, renunță mai ușor (52%) decât cei care urmăresc conținut mai lung (42%) precum programe TV sau filme. Aceasta dovedește un apetit pentru conținut video online de durată mai mare.
  • 22% dintre consumatori vor plăti pentru o îmbunătățire garantată a calității video. Acest număr este semnificativ mai ridicat decât cele 11 procente de consumatori care ar plăti pentru viteze mai mari de acces la internet. Totuși, ambele numere sunt mici comparativ cu nivelul de consum de video online. Furnizorii de servicii și organizațiile media vor începe să folosească mai multe modele de business pentru a monetiza video și pentru a livra o calitate acceptabilă a imaginii către consumatori.
  • Consumatorii consideră că furnizorii de internet și cei care publică video sunt la fel de responsabili pentru problemele de calitate. În total, 41% consideră că site-ul pentru online video este responsabil pentru asigurarea calității bune, pe când 43% consideră că responsabilitatea este a furnizorului de internet.
  • Sosirea noilor dispozitive, precum tabletele, va crește și mai mult consumul de TV. Telefoanele mobile, consolele de jocuri și dispozitivele de redare media - toate sunt folosite pentru a urmări video online. Alături de tablete, aceste noi dispozitive vor crește consumul de video online. În particular, vor crește consumul simultan de video în casă, ceea ce va adăuga presiuni asupra rețelelor furnizorilor de servicii.