În cazul în care consumatorii americani vor suporta financiar construcția unei rețele electrice inteligente,  efort ce va costa miliarde de dolari, ei vor dori un răspuns la întrebarea: cu ce mă ajută pe mine acest lucru?

În acest moment, nimeni nu știe exact. De fapt, cei mai mulți oameni nici nu știu și nici nu le pasă despre rețeaua electrică inteligentă. Nu este un subiect de discuție uzual, decât poate pentru cei care se plâng de creșterea costurilor cu energia electrică.

Acest lucru se va schimba probabil odată cu apariția pe piață a autovehiculelor electrice de la GM, Ford sau Nissan, care a anunțat săptămâna trecută că modelul său LeafNew Browser Window va ajunge în showroom-urile din SUA si Japonia în această lună. Posesorii acestui tip de mașini, împreună cu posesorii de Chevy VoltNew Browser Window sau Ford Focus EVNew Browser Window, așteptate în showroom-uri în următoarele luni, vor cere cu insistență rețele electrice inteligente dintr-un  motiv foarte simplu: noile lor mașini cool vor avea nevoie de așa ceva pentru a funcționa cu maximă eficiență.

Succesul rețelelor electrice inteligente

Mașina electrică este "aplicația centrală pentru rețeaua inteligentă", spune Robbie Diamond, președinte și CEO al Electrification CoalitionNew Browser Window, un grup de lobby pentru implementarea la scară largă a mașinilor electrice. O rețea inteligentă suprapune rețeaua electrică existentă  cu comunicații în ambele sensuri care permit o mai bună gestionare a rețelei, iar consumatorilor o mai bună înțelegere și un mai bun control al consumului de electricitate.

"În timp, o rețea inteligentă va fi esențială, dacă vrem să profităm din plin de capacitățile mașinilor electrice", spune Diamond.

Mașinile electrice vor funcționa și fără să existe o rețea electrică inteligentă, deși va fi nevoie de o rețea bine pusă la punct de stații de încărcare acasă, la birou, în clădirile comerciale. Dar numai o rețea inteligentă le va da posibilitatea proprietarilor de mașini electrice să aibă o factură separată pentru consumul mașinii, să cumpere electricitate când prețul acesteia este scăzut (de obicei noaptea târziu) și să vândă surplusul de electricitate înapoi către rețea în timpul zilei, când prețul este mai mare.

Reducerea dependenței de petrol

Dincolo de acest fapt, implementarea la scară largă a rețelelor electrice inteligente și a mașinilor electrice este considerată a fi cel mai bun mod de a reduce dependența Americii de petrol. Asta deoarece bateriile mașinilor electrice ar putea face parte într-o zi dintr-o rețea distribuită care să stocheze nu numai electricitate, dar, treptat, și energia vântului sau energia solară.  Susținătorii mașinilor electrice spun că înlocuirea petrolului, care este acum combustibilul la putere, cu electricitatea, va aduce Americii  beneficii economice, de securitate națională și de mediu. Raportul pe Anul 2009 al Electrification CoalitionNew Browser Window spune: "Riscurile economice sunt foarte clare. Cât timp autoturismele și camioanele, ca putere a economiei noastre, sunt dependente de un singur fel de carburant, care este produs în mare majoritate de către națiuni ostile și în regiuni instabile din lume, și al cărui preț se mărește în mod necontrolabil, economia noastră este la mila evenimentelor și actorilor dincolo de controlul nostru."

Pe de altă parte: "Electricitatea reprezintă o formă de combustibil diversă, de uz casnic, stabilă, fundamental scalabilă, care este aproape în întregime independentă de petrol."

Mașinile electrice, rețelele inteligente de energie regenerabilă, vor contribui la reducerea emisiilor de gaze responsabile de încălzirea globală.

Suport pentru mașinile electrice

Legătura dintre mașinile electrice și rețelele inteligente este evidentă din lista companiilor care au format Coaliția ElectrificăriiNew Browser Window. Lista nu include numai producătorii de mașini electrice (Nissan, Coda, Bright Automotive), producătorii de baterii (Johnson Controls, A123) sau companii producătoare de stații de încărcare  (Aerovironment, Coulomb), dar și distribuitorii de energie electrică (NRG Energy, PG&E) și companii care contribuie prin tehnologie la rețelele inteligente (Cisco, Gridpoint, Kleiner Perkins).

"Conectarea la priză a vehiculelor ar putea fi pentru rețelele inteligente ce a însemnat Halo pentru Xbox: ingredientul esențial care face pe toată lumea să își dorească o asemenea mașină."

Jeff Goodell, jurnalist environment360New Browser Window

Consumatorii par a fi entuziasmați de apariția mașinilor electrice. Nissan și-a asigurat un stoc de 20.000 de mașini LeafNew Browser Window înainte de a aduce primul exemplar în showroom. Dar nu mai sunt la fel de entuziasmați de idea de rețele electrice inteligente, ci indiferenți sau chiar ostili. În Bakersfield, Canada, de exemplu, contoarele inteligente au fost învinuiteNew Browser Window de consum mare de electricitate. Un consumator a dat în judecată PG&E Corp.

Viziunea despre mașinile electrice

Diamond speră că mașinile electrice le vor arăta oamenilor cum rețelele inteligente le permit să își gestioneze cu atenție consumul de electricitate. Deoarece costul bateriilor a scăzut, mașinile electrice vor avea un cost de întreținere mai mic decât mașinile care folosesc combustibili convenționali, mai ales după introducerea tehnologiei V2G care permite proprietarilor de mașini să vândă energia neconsumată înapoi în rețea.

Diamond explică: "La final, dorim ca toate mașinile electrice să fie permanent conectate la rețelele inteligente, să știe să se alimenteze cu energie când aceasta are preț scăzut,sau să profite de energia vântului. Vântul bate mai ales noaptea. Conectezi mașina să se încarce și nu va începe încărcarea decât târziu în noapte, cînd cererea de electricitate este scăzută, la fel și prețul acesteia." Ziua următoare, proprietarii conectează din nou mașinile la rețelele inteligente, pentru vinde surplusul de energie înapoi rețelei, de data aceasta la un preț mai mare.

Pentru a ca această viziune să devină realitate, vor trebui să fie vândute zeci de milioane de mașini electrice. Acest lucru nu va fi deloc ușor. Din aproximativ 250 de milioane de mașini și camioane aflate astăzi pe drumurile Statelor Unite ale Americii, mai puțin de 2 milioane sunt hibrid electrice.  Mașinile electrice ar trebui să se vândă mai degrabă ca iPad-ul, decât ca Prius-ul, pentru a avea impact. Dar dacă ajung să se vândă astfel, veți vedea ce se întâmplă!

Cum a scris jurnalistul Jeff Goodell pe site-ul  Yale's environment360New Browser Window:

Cel mai important beneficiu al mașinilor electrice este acela că vor accelera implementarea rețelelor electrice inteligente . De fapt, alimentarea la priză a vehiculelor ar putea fi pentru rețelele inteligente ce a însemnat Halo pentru Xbox:ingredientul esențial care face ca toată lumea să își dorească unul.