Studiul Cisco arată detașarea față de politicile IT pe măsură ce angajații devin din ce în ce mai mobili - prezintă oportunități pentru ca departamentul IT să atingă echilibrul perfect dintre realitate și administrarea riscului.


București, 15 noiembrie 2010 - Cisco anunță cele mai noi rezultate ale Cisco® Connected World Report, un studiu internațional care prezintă așteptările și comportamentul angajaților în accesarea informațiilor de oriunde, oricând, folosind orice dispozitiv. Al doilea set de rezultate din Cisco Connected World report arată o discrepanță între politicile IT și angajați, în special pe măsură ce angajații încearcă să fie cât mai mobili și să folosească mai multe dispozitive, medii sociale și forme noi de comunicare, precum video. Pe măsură ce tendințele din tehnologie schimbă felul în care companiile comunică și funcționează, mai mult de două treimi din angajații chestionați cred că politicile IT ale companiilor lor ar putea fi îmbunătățite, și cel puțin doi din cinci (41%) au spus că ei încalcă acele politici pentru a le adapta nevoilor lor.

Studiul consolidează datele inițiale publicate în octombrie, care au examinat dorința angajaților să acceseze rețele corporatiste, aplicații și informații oriunde și oricând folosind practic orice dispozitiv. Având această necesitate, cele mai noi descoperiri arată cum tendințe din zona consumatorilor precum mediile sociale, tehnologiile video și numărul crescut al dispozitivelor de la locul de muncă fac ca mulți angajați din întreaga lume să pună la îndoială relevanța politicilor IT corporative și să le încalce cu regularitate.

Conștientizarea angajaților și aderarea la politicile IT

Studiul, care a implicat chestionarea a 2.600 de angajați și profesioniști IT din 13 țări, a arătat că, în timp ce multe companii au politici IT (82%), aproximativ unul din patru angajați (25%) nu sunt conștienți de existența acestora. Încă 23 % au spus că firmele lor nu au politici IT despre utilizarea dispozitivelor. Aceste date combinate, rezultă că aproape jumătate dintre angajații din studiu (47%) fie nu au o politică IT despre utilizarea dispozitivelor, fie nu știu că o astfel de politică există.

Pentru acei angajați care lucrează într-o companie care are o politică IT, 35% spun că departamentul IT nu le oferă o explicație sau un motiv pentru existența politicii, ceea ce poate duce la apatie, neînțelegere și respectare selectivă a acestor politici.

Printre angajații conștienți de politicile IT, aproximativ două treimi (64%) simt că ar putea fi îmbunătățite. Acești angajați cred că politicile ar putea fi actualizate pentru a reflecta nevoi și stiluri de lucru din viața reală, precum găsirea unui compromis acceptabil între utilizarea dispozitivelor, mediilor sociale, mobilitatea și flexibilitatea muncii.

Dintre acei angajați care recunosc încălcarea politicilor IT, aproximativ doi din cinci (41 %) spun că fac asta deoarece au nevoie de programe și aplicații restricționate pentru a-și rezolva sarcinile - pur și simplu încearcă să fie mai productivi și mai eficienți.

Unul din cinci angajați (20%) din întreaga lume spun că încalcă politicile IT deoarece ei cred că echipa IT sau compania nu vor impune respectarea lor.

Această cercetare evidențiază o problemă cu care se confruntă multe companii din întreaga lume: nevoia de reevaluare și actualizare a politicilor IT pentru alinierea cu realitatea în creștere a forței de muncă ale cărei cerințe sunt permiterea conectării de oriunde, oricând, folosind orice dispozitiv și orice informație în viețile profesională și personală.

Politicile IT pentru utilizarea de către angajați a mediilor sociale și a dispozitivelor

Utilizarea mediilor sociale este restricționată în anumite feluri în jurul lumii și în interiorul fiecărei companii. Deși jumătate (51%) dintre angajații chestionați în întreaga lume cred că mediile sociale, deși nu au legătură cu munca, contribuie la echilibrul dintre muncă și viața personală, doi din cinci (41%) spun că nu li se permite utilizarea Facebook la birou, și unul din trei (35%) nu au voie să folosească Twitter la serviciu sau pe echipamente de serviciu.

Mai mult de unul din patru (28%) dintre angajați nu au voie să folosească mesageria instant la serviciu sau pe dispozitive de serviciu, și unul din cinci (21%) nu au voie să scrie sau să citească emailuri personale pe echipamente și în timpul orelor de serviciu.

Doi din trei angajați (64%) cred că echipele lor IT și companiile ar trebui să fie mai flexibile și să permită utilizarea mediilor sociale în timpul orelor și pe echipamentele de serviciu, invocând echilibrul dintre muncă și viața personală ca motiv cheie, în special deoarece mulți dintre ei pot lucra într-o manieră mobilă, distribuită, făcându-i să lucreze mai multe ore.

Utilizarea dispozitivelor personale, precum iPad-uri sau iPhone-uri este de asemenea restricționată într-o oarecare măsură. Global, aproape unul din cinci angajați (18%) nu au voie să-și folosească iPod-urile la serviciu, și același procent nu au voie să folosească dispozitive personale precum laptopuri sau telefoane proprietate personală.

Majoritatea angajaților (66%) cred că ar trebui să se poată conecta liber cu orice dispozitiv - personal sau oferit de companie - și să poată accesa oricând aplicațiile și informațiile de care au nevoie. Politică sau nu, mulți angajați pur și simplu fac asta, ceea ce ridică un semn de întrebare asupra eficienței politicii și totodată lansează o provocare pentru departamentul IT despre cum poate fi asigurată o mai bună respectare.

Creșterea utilizării tehnologiilor video la locul de muncă

Utilizarea tehnologiilor video este în continuă creștere ca formă de comunicare adoptată atât de consumatori, cât și de companii. La nivel global, mai mult de două treimi din profesioniștii IT (68%) simt că importanța comunicațiilor video pentru companiile lor va crește în viitor. Procentul este foarte mare în Mexic (85%), China (85%), Brazilia (82%) și Spania (82%).

Totuși, nu toți angajații care doresc să folosească comunicații video la locul de muncă pot face asta în acest moment. Aproximativ doi din cinci angajați (41%) au spus că nu pot folosi tehnologiile video pentru comunicare la serviciu, mai mult de jumătate dintre angajații din Statele Unite (53%), Marea Britanie (55%), Germania (55%) și Franța (60%) neavând posibilitatea de a folosi video pentru comunicațiile de la locul de muncă.

Despre studiu

Studiul a fost comandat de Cisco și derulat de InsightExpress, o companie de cercetare de piață independentă care are sediul în Statele Unite;

Cisco a comandat studiul pentru a înțelege cât mai bine provocărilor cu care se confruntă companiile pe măsură ce încearcă să răspundă nevoilor angajaților și afacerii în contextul capabilităților crescute de mobilitate, riscurilor de securitate în creștere, și al tehnologiilor care pot livra aplicații și informații - de la centre de date virtualizate și cloud computing și până la rețele fixe și mobile.

Studiul global se concentrează pe două chestionare - unul dedicat angajaților, celălalt profesioniștilor IT. Fiecare chestionar a avut 100 de respondenți din fiecare din cele 13 țări participante, rezultând un eșantion de 2600 de oameni.

Cele 13 țări includ Australia, Brazilia, China, Franța, Germania, India, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Spania, Marea Britanie și Statele Unite.