Cisco actualizează, în premieră pentru industrie softurile unui router aflat pe orbită, demonstrând extraordinare capabilități de comunicare


București, 14 decembrie 2010 - Cisco anunță rezultatele celui mai recent test Internet Routing in Space (IRIS), ocazie cu care a efectuat prima actualizare a softului unui router bazat pe Internet Protocol (IP) aflat pe orbită, la bordul unui satelit comercial. Mai mult de atât, Cisco a finalizat primul apel de voce pe Internet Protocol (VoIP) făcut fără a se utiliza infrastructura terestră în routarea apelului.

Această realizare reprezintă un avans radical față de tehnologia curentă de comunicare prin satelit, care se bazează pe centre terestre pentru a transmite semnale de voce și video între sateliți și până la utilizatorii finali. Beneficiile acestei noi capabilități includ abilitatea de a routa traficul de voce, date și video între utilizatorii care se află pe aceeași rețea IP, cu eficiență ridicată și costuri mai scăzute, decât este posibil folosind rețelele existente de comunicare prin sateliți care sunt fragmentate. În plus, capacitatea de a actualiza softul routerului Cisco și al modemului de la bord crește flexibilitatea sistemului pentru a implementa capabilități viitoare precum și durata de viață a sistemului de comunicații.

Detalii:

  • IRIS este parte a inițiativei Cisco de a transforma rețelele de sateliți. Inițiativa include Cisco 18400 Space Router, un router IP care tolerează radiațiile și care este construit pentru sateliți și alte nave spațiale. Primul router spațial a fost lansat la bordul Intelsat 14, un satelit de comunicații geostaționar.
  • De curând, Cisco a încheiat un parteneriat cu Astrium pentru a studia aplicațiile routerelor spațiale. În octombrie, Cisco și Astrium au demonstrat cu succes servicii IRIS precum multicasting, care permite livrarea de informații, simultan, unui grup de computere destinatare în cadrul unei singure transmisii.
  • Cisco a actualizat IOS® Software din routerul aflat la bordul Intelsat 14 pentru a activa o varietate de capabilități menite să ofere o administrare îmbunătățită, elemente deja disponibile pentru produsele terestre ale Cisco, incluzând Cisco Unified Communications Manager Express, IPv6, IP Mobil și SNMPv3 MIB (Simple Network Management Protocol v3 Management Information Bases). Actualizarea permite, de asemenea, caracteristici suplimentare de securitate, incluzând criptarea dispozitivelor.
  • Demonstrația a fost prima utilizare a Cisco Unified Communications Manager Express pentru a efectua apeluri VoIP folosind un router care se află în spațiu.

Despre IRIS

IRIS oferă câteva îmbunătățiri la adresa tehnologiei sateliților convenționali. Prin IRIS, utilizatorii vor putea experimenta o rețea cu adevărat mobilă care se adaptează continuu fără a se baza pe o infrastructură predefinită, fixă.

Eliminarea saltului dublu (double hop), combinată cu caracteristica de alocare a lățimii de bandă la cerere și calea mai scurtă a frecvențelor radio folosite de IRIS, cresc de asemenea utilizarea transmițătorului. Softul de pe Cisco 18400 Space Router și modemul care se află la bord pot fi actualizate pe orbită, ceea ce crește flexibilitatea și recuperarea investiției. IRIS rulează Cisco IOS Software, profitând de pe urma miliardelor de dolari investite în cercetare și dezvoltare pentru Cisco IOS, și care se integrează cu routerele terestre Cisco pentru a crea o rețea spațială și terestre convergentă, cu servicii multiple.

IRIS extinde internetul în spațiu, putându-se conecta direct la routere terestre Cisco, ceea ce crește flexibilitatea rețelei de sateliți.

Softul Cisco Unified Communications Manager Express care se află la bordul routerului Cisco din satelit poate oferi capabilități de backup către infrastructura terestră.

Cisco lucrează cu producătorii de sateliți, integratorii de sistem și utilizatorii finali pentru a-i ajuta pe aceștia să livreze servicii globale către puncte din afara rețelelor terestre tradiționale.