Un studiu descoperă că din ce în ce mai multe companii medii și mari adoptă tehnologiile de colaborare pentru a îmbunătăți performanța


București, 14 aprilie 2010 - Cisco a anunțat rezultatele unui studiu global care arată că 77% dintre persoanele cu rol de decizie în IT care au fost chestionate planifică creșterea cheltuielilor cu instrumentele de colaborare online în acest an, în timp ce angajații simt că abilitatea lor de a colabora este constrânsă de către politicile corporatiste. Mai mult de un sfert dintre cei care lucrează în organizații care interzic utilizarea aplicațiilor de social media au recunoscut că au schimbat setările de pe dispozitivele lor de lucru pentru a obține acces la aceste aplicații, susținând că au "nevoie de instrumente care să rezolve sarcinile".

Cercetarea, denumită "Collaboration Nations", investighează beneficiile și provocările unei colaborări de succes în companii medii și mari (cu mai mult de 250 de angajați). Studiul, derulat de InsightExpress, companie digitală de cercetare a pieței cu sediul în Stamford, Connecticut, a chestionat 2023 de utilizatori finali și 1011 persoane cu rol de decizie în IT din 10 țări din întreaga lume.

Decidenții din IT plănuiesc să investească în colaborare pentru a îmbunătăți performanța afacerii

Studiul a descoperit că persoanele cu rol decizional în IT recunosc importanța instrumentelor de colaborare online pentru succesul în afaceri, India și China fiind țările cu cea mai progresistă atitudine în adoptarea tehnologiilor de acest fel. Mulți respondenți cu rol de decizie în IT au spus că plănuiesc să crească cheltuielile cu tehnologiile de colaborare de-a lungul anului următor, identificând conferințele video, conferințele Web și telefonia IP ca zone principale de investiții.

  • La nivel global, 96% dintre decidenții din IT și dintre utilizatorii finali spun că instrumentele de colaborare au un rol de jucat în succesul afacerilor lor în viitor;
  • 77% dintre decidenții IT chestionați se așteaptă ca investițiile în tehnologii de colaborare să crească până în octombrie, și 56% se așteaptă la o creștere a acestor cheltuieli cu 10% sau mai mult;
  • Productivitatea și eficiența au fost identificate atât de utilizatorii finali cât și de către decidenții din IT ca beneficii primare pentru o colaborare crescută, 69% dintre utilizatorii finali folosind cu regularitate instrumente de colaborare, precum conferințe Web și video, pentru a îi ajuta să finalizeze mai eficient sarcini de lucru.

Utilizatorii finali ignoră politicile pentru "a-și îndeplini sarcinile de serviciu"

Angajații au identificat mai multe frustrări în legătură cu dispozitivele și aplicațiile folosite în activitatea profesională. Acestea includ restricții setate de către managerii IT ce se aplică tipurilor de tehnologii de colaborare care pot fi folosite la locul de muncă, lipsa integrării dintre aplicații, formate incompatibile (video, date, voce) și numărul limitat de instrumente de colaborare pe care îl au la dispoziție. Acest rezultat se corelează cu faptul că mai mult de jumătate dintre decidenții IT chestionați susțin că au implementat politici care interzic utilizarea aplicațiilor sociale. Totuși, în unele cazuri, angajații rezolvă sarcinile de lucru încălcând regulile IT: jumătate au recunoscut că accesează aplicații interzise o dată pe săptămână, și mai mult de un sfert recunosc că au schimbat setările de pe dispozitive pentru a obține acces pentru "a rezolva problemele de serviciu".

  • 52% dintre organizații interzic utilizarea aplicațiilor sociale sau instrumentelor de colaborare similare la serviciu;
  • Jumătate dintre utilizatorii finali admit că ignoră politicile companiei care interzic utilizarea aplicațiilor sociale cel puțin o dată pe săptămână, și 27% recunosc că au schimbat setările pe dispozitivele lor corporatiste pentru a obține acces la aplicații interzise.

Utilizatorii finali au beneficii, însă procesele și politicile au impact asupra abilității lor de colaborare

Studiul relevă de asemenea că utilizatorii finali beneficiază de pe urma colaborării crescute, însă identifică și nevoia unor companii de a-și adapta procesele și cultura corporatistă pentru a obține beneficii maxime din activitatea bazată pe colaborare.

  • Atunci când au fost rugați să identifice beneficiile aduse de colaborare, 45 la sută dintre utilizatorii finali au scos în evidență creșterea productivității și a eficienței, 40% au remarcat că obțin asistență pentru a rezolva probleme care țin de muncă, și 31% au spus că se bucură de un proces accelerat de luare a deciziilor.
  • Ușurința utilizării (58%), abilitatea de a comunica oriunde și oricând (45%), caracteristici și funcționalitate (37%) sunt cele mai dorite trei atribute ale unui dispozitiv sau ale unei aplicații.
  • Utilizatorii finali simt că elementele culturii corporatiste le pot inhiba abilitatea de a colabora cu succes: 46% simt că toate deciziile sunt luate de către oamenii din vârful organizației lor, și 39% spun că colegii nu sunt dispuși să partajeze informații chiar și atunci când își afectează negativ propriul departament.

Cercetarea este a doua parte a seriei comisionată de Cisco pentru a explora impactul rețelelor sociale și al colaborării în interiorul companiilor. În ianuarie 2010, Cisco a anunțat rezultatele unui studiu global care a explorat felul în care organizațiile folosesc instrumentele oferite de rețelele sociale pentru a colabora extern. Eșantionul de cercetare a studiului a inclus atât utilizatori finali cât și decidenți IT din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Italia, Rusia, India, China și Japonia, care au completat un chestionar online în octombrie și noiembrie 2009.

Citate relevante:
"Experiența de colaborare a Cisco permite echipelor de oameni să se găsească, să partajeze cunoștințe, să creeze, să publice și să lucreze în siguranță pentru un țel comun în interiorul companiei", spune Tony Bates, senior vice president și general manager, enterprise, commercial and small business, Cisco. "Practicile colaborative de lucru pot ajuta companiile să crească eficiența și să dezvolte noi metode pentru derularea afacerilor".

Cisco, sigla Cisco și Cisco Systems sunt mărci comerciale înregistrate sau mărci comerciale ale Cisco Systems, Inc. și/sau ale societăților afiliate din SUA și din alte câteva țări. Toate celelalte mărci menționate în acest document sunt proprietatea firmelor respective. Utilizarea termenului de partener nu implică o relație de parteneriat între Cisco și oricare altă companie.