Studiul global Cisco evidențiază rolul crescut al rețelei în centrul de date, securitate și importanța accesului mobil la informație ca tendințe de top


București, 13 decembrie 2010 - Cisco anunță rezultatele ultimei părți a unui studiu internațional  despre tendințele de comportament ale angajaților în accesarea de informații de oriunde, de pe orice dispozitiv, precum și capacitatea departamentului IT de a satisface aceste nevoi. Cele mai recente rezultate se concentrează pe centrele de date, virtualizare, și aplicații de tip cloud ca și tendințe și pe mărirea rolului IT în contextual măririi mobilității și distribuirii forței de muncă. Studiul mai evidențiază faptul că profesioniștii IT la nivel mondial creează noi oportunități de funcții la locul de muncă prin creșterea gradului de colaborare între echipe în centrul de date, și prin adoptarea de noi tehnologii precum virtualizarea și aplicațiile de tip cloud, în același timp trebuind să mențină securitatea datelor pentru angajații care doresc acces la informații din afara rețelelor.

De exemplu, în cadrul celor 13 țări participante la studiu, la nivel mondial, 52% dintre profesioniștii IT au spus că ei utilizează sau intenționează să folosească aplicații de tip cloud, în timp ce aceste aplicații sunt folosite la scară mai mare în Brazilia (70%), China (69%) și India (76%).  Peste tot în lume, respondenții au evaluat următoarele priorități pentru anii următori: îmbunătățirea agilității și vitezei în implementarea aplicațiilor de afaceri (33%), capacitatea de a gestiona mai bine resursele pentru a se alinia la cerere (31%), creșterea elasticității centrului de date (19%) și reducerea costurilor de energie (17%).

Anunțul completează rezultatele inițiale raportate în luna octombrie care arătau că angajații doresc flexibilitatea de a accesa informațiile organizației de pe orice dispozitiv mobil, din orice loc, oricând, precum și rezultatele raportate în luna noiembrie care arătau detașarea față de politicile IT pe măsură ce angajații devin mai mobili. Ultima parte a studiului examinează faptul cum specialiștii IT își îmbunătățesc centrele de date, profitând de noile tehnologii, în timp ce se acomodează cu noile tendințe la locul de muncă, precum mediile sociale, proliferarea dispozitivelor, video și o forță de muncă din ce în ce mai mobilă.

Detalii

Tendințe ale aplicațiilor de tip cloud

 • Utilizarea aplicațiilor de tip cloud astăzi: În cadrul celor 13 țări participante la studiu, doar o medie de 18% dintre respondenți folosesc acest tip de aplicații astăzi, în timp ce 34% au în plan să le folosească.
 • Topul utilizatorilor de aplicații de tip cloud de astăzi: Brazilia (27%), Germania (27%), India (26%), S.U.A. (23%) și Mexic (22%) sunt in fruntea listei țărilor care folosesc aceste aplicații cu o pondere mai mare decât media de 18% a tuturor țărilor.
 • Folosirea aplicațiilor de tip cloud în viitor: O mare parte (88%) dintre respondenții IT prevăd că vor depozita o parte dintre datele și aplicațiile companiilor lor  pe aplicații de tip cloud publice sau private în următorii 3 ani.
 • Aplicații de tip cloud private: Unul din trei profesioniști IT spun ca mai mult de jumătate din datele și aplicațiile companiilor lor se vor afla pe aplicații de tip cloud private în urmatorii 3 ani. Adoptarea aplicațiilor de tip cloud private se previzionează a fi mai mare în Mexic (71%), Brazilia (53%) și în S.U.A (46%).
 • Aplicații de tip cloud publice: Dintre respondenții care au spus că vor folosi aplicații de tip cloud publice, 34% plănuiesc să le folosească în următorul an, 44% plănuiesc să le folosească în următorii 2 ani și 21% plănuiesc să le folosească în următorii 2-3 ani.

Tendințe în virtualizare

 • Cele mai bune motive pentru a implementa virtualizarea: profesioniștii au observant creșterea agilității IT (30%) ca motiv principal, urmat de abilitatea de a optimiza resursele și de a reduce costurile (24%) și aplicații mai rapide (18%).
 • Obstacolele virtualizării: Cele mai mari piedici în calea virtualizării sunt securitatea  (20%), stabilitatea (18%), dificultatea de a executa procesul operațional într-un mediu virtualizat (16%) și gestionarea (16%).
 • Virtualizarea în creștere: Totul se va schimba în următorii 3 ani. Aproape jumătate dintre respondenții IT (46%) se așteaptă ca serverele lor să fie virtualizate în proporție mai mare de jumătate, chiar spre 100%.
 • Profesioniștii IT văd mari economii din virtualizare: Doi din cinci (40%) dintre respondenți așteaptă o reducere a costurilor cu centrele de date între 25 și 49%, iar alți 30% așteaptă economii mai mari de 24%.

Tendințe în centrele de date, probleme, priorități

 • Cele mai mari probleme în centrele de date: Profesioniștii IT au arătat ca principale probleme cele legate de securitate, performanță, încredere cât și cele legate de costuri de întreținere si gestionare.
 • Topul tehnologiilor: Unul din trei profesioniști IT indică accesul mobil la informații ca și tendință ce va afecta cel mai mult centrul de date, în special în China (47%), Brazilia (40%) și Germania (39%). Aproape la fel de mult au contat virtualizarea (32%), unificarea centrului de date (29%), virtualizarea desktop  (27%) și aplicațiile de tip cloud (17%).
 • Tendințele în afaceri care vor afecta cel mai mult centrele de date: Profesioniștii IT au fost rugați să indice tendințele în afaceri care vor afecta cel mai mult centrele de date în următorii 3 ani. Doi din cinci (40%) au considerat creșterea numărului de aplicații și de date ca fiind  numărul unu în topul tendințelor de afaceri în următorii 3 ani, urmat îndeaproape de securitate și gestionarea riscului (39%) și reducerea costurilor (34%). Punctaj mare au obținut și suportul pentru o forță de muncă distribuită și mobilă, o folosire foarte mare a tehologiilor de colaborare și video.
 • Rolul rețelei: Aproape 7 din 10 specialiștii IT respondenți (69%) prevăd creșterea rolului rețelei datorită poziției sale principale în cadrul centrului de date și abilității ei de a uni și gestiona resurse.
 • Topul priorităților în centrele de date: La nivel mondial, prioritățile în centrele de date pentru următorii 3 ani sunt îmbunătățirea agilității și vitezei în lansarea aplicațiilor de afaceri (33%), o gestionare mai bună a resurselor pentru a se alinia cererii (31%), mărirea elasticității centrelor de date (19%) și reducerea costurilor cu energia (17%).
 • Strategii: mai mult de unul din patru respondenți (28%) au desemnat ca centrul de date unificat să unească stocarea și traficul local de date ca și strategie principală în centrele lor de date, 23% au desemnat virtualizarea centrului de date, urmat de aplicațiile de tip cloud (18%), comunicații unificate (17%) și virtualizarea desktopului (13%).
 • Comunicații unificate: Deși comunicațiile unificate sunt o tehnologie foarte nouă, aproape unul din cinci profesioniști IT respondenți (19%) le-au testat sau implementat deja, în timp ce alți 41% plănuiesc să testeze sau să implementeze soluțiile de comunicații unificate în următoarele 12 luni.
 • Număr mediu de centre de date: profesioniștii IT au indicat un număr mediu de 14 centre de date găzduite pe serverul companiei lor.

Oportunități de carieră în centrul de date. Roluri noi și colaborare în cadrul echipelor

 • Beneficii de vârf în carieră: tendințele spre o infrastructură unificată a centrului de date a favorizat o colaborare mai bună între echipele anterior separate de IT, și a dat naștere la programe de formare noi, certificări, roluri și titluri noi.
 • Oportunități de carieră în IT: Aproximativ 50% dintre profesioniștii IT au prezis dezvoltarea de noi oportunități în carieră în următorii 3 ani, ca rezultat al transformării și colaborării între echipele anterior separate. Mai mult de un sfert (27%) au desemnat eficiența sporită ca motiv principal de colaborare între echipele de IT, iar 25% au desemnat implementarea de noi tehnologii ca necesitând o integrare mai mare a echipelor de IT.
 • Creșteri în carieră: Țările care au prezis ce amai mare dezvoltare de noi cariere IT datorită transformării și colaborării au fost India (59%), China (56%), Spania (53%) și Mexic (53%).
 • Oportunități de angajare: În toate țările, 43% așteaptă noi oportunități de angajare în IT pe funcții nou create datorită ultimelor programe de certificare pentru managerii centrelor de date. Acesta a fost cazul în special în China (64%) și în S.U.A.(52%).
 • În ansamblu, 41% văd deschiderea de noi oportunități de carieră, cu responsabilități noi, cu titluri de funcții noi, cum ar fi arhitect de centre de date sau manager de centre de date; în fruntea acestei tendințe se află China (75%) și India (51%).

Despre studiu

Studiul a fost comandat de Cisco și derulat de InsightExpress, o firmă de cercetare a  pieței cu sediul în Statele Unite.

Cisco a comandat studiul pentru a înțelege cât mai bine provocările cu care se confruntă companiile pe măsură ce încearcă să răspundă nevoilor angajaților și afacerii în condițiile creșterii capabilităților mobile, riscurilor de securitate și tehnologiilor care pot livra aplicații și informații de oriunde - de la centre de date virtualizate, la cloud computing și rețele tradiționale fixe și mobile.

Studiul global se concentrează pe două chestionare - unul care se axează pe angajați, celălalt pe profesioniști IT. Fiecare chestionar a inclus 100 de respondenți din fiecare din cele 13 țări, rezultând un eșantion de 2600 de oameni.

Cele 13 țări includ Statele Unite, Mexic, Brazilia, Marea Britanie, Franța, Spania, Germania, Italia, Rusia, India, China. Japonia și Australia.