București, 5 februarie  2010 - Cisco anunță că propria tehnologie de routare internet în spațiu (IRIS) a atins un moment istoric prin testarea pe orbită a capacităților de rețea ale software-ului Cisco IOS® și a routerului încorporat. Aceasta este prima implementare realizată până acum a unui router de protocol Internet (IP) la bordul unui satelit comercial GEO. Tehnologia s-a lansat prin satelitul IS-14 de la Intelsat la data de 23 noiembrie 2009.

Aspecte principale:

 • IRIS este un program pentru realizarea unui router IP rezistent la radiații pentru sateliți și nave spațiale.
 • Sarcina utilă a programului IRIS va accepta servicii de rețea pentru comunicații de voce, video și de date, ajutând agențiile guvernamentale, unitățile militare și forțele aliate să comunice reciproc utilizând protocolul Internet și echipamentul existent la sol.
 • IRIS oferă o serie de îmbunătățiri tehnologice față de structurile convenționale destinate sateliților. Cu IRIS, utilizatorii vor avea posibilitatea să experimenteze o rețea mobilă reală - o rețea care-i ajută să se conecteze și să comunice în modul, momentul și locul dorit - care se adaptează permanent la necesitățile acestora fără sprijinul unei infrastructuri fixe, predefinite.
 • IRIS poate ruta date într-o singură etapă către mai multe receptoare aflate la sol, eliminând necesitatea retransmiterii printr-un centru de telecomunicații aflat la distanță, deci se reduce timpul de așteptare și crește gradul de utilizare a dispozitivului de recepție-transmisie automată. Pentru software-ul routerului Cisco® și modemul integrat se poate face upgrade pe orbită, ceea ce sporește flexibilitatea și rentabilitatea investiției.
 • Programul IRIS este o demonstrație a capacităților tehnologice (JCTD) pentru Departamentul Apărării al Statelor Unite, demonstrație condusă de Cisco și Intelsat General Corp. Sarcina utilă a programului IRIS va putea fi folosită comercial după cele trei luni ale demonstrației JCTD, în aprilie 2010.
 • Testul pe orbită s-a realizat utilizând procesorul Application Independent Processor (AIP) al SEAKR Engineering Inc., care a fost folosit pentru a găzdui funcțiile radio ale routerului și pe cele definite de software necesare pentru rutarea internă, permițând reconfigurarea și actualizarea dinamică de la sol a capacităților de rutare a satelitului.
 • Cisco va conlucra cu producătorii de sateliți, cu integratorii de sisteme și cu utilizatorii finali pentru a-i ajuta să furnizeze servicii la nivel global către repere aflate în afara rețelelor tradiționale de la sol. 
 • Intelsat, cel mai mare furnizor de servicii prin satelit din lume, va utiliza satelitul IS-14 prevăzut cu sarcina utilă găzduită de programul IRIS atât în timpul perioadei de testare JCTD cât și după demonstrație, când sarcina utilă va trece la utilizarea comercială.
 • Space Systems/Loral este cel mai mare furnizor din lume de sateliți comerciali cu o mare fiabilitate și oferă comunicații extinse guvernului S.U.A., televiziunilor, operatorilor radio, furnizorilor de telefonie mobilă și serviciilor de bandă largă din întreaga lume. Compania a integrat programul IRIS ca „sarcină utilă găzduită" pe un satelit comercial furnizat companiei Intelsat, cel mai mare operator de servicii prin satelit la nivel mondial.
 • Agenția Departamentului Apărării privind sistemele informatice va avea responsabilitatea deplină pentru coordonarea demonstrației tehnologiei IRIS în rândul comunității utilizatorilor guvernamentali și pentru crearea mijloacelor de utilizare a capacităților programului IRIS.

Citate relevante:

 • „Acest moment important este încă un pas al strategiei noastre de extindere a rețelelor nelimitate în spațiu și de redefinire a modului de furnizare a comunicațiior prin satelit. Această tehnologie poate ajuta la transformarea comunicațiilor prin satelit în lume prin reducerea timpilor de așteptare și prin creșterea eficienței," a declarat Steven Boutelle, vice-președinte, Cisco Global Government Solutions Group.
 • „Tehnologia IRIS de la Cisco are capacitatea de a transforma modul în care guvernul utilizează serviciile prin satelit pentru Armată și pentru alte comunicații,"  a declarat Michael Florio, director operațional JCTD, Space and Defense Battle Lab.  „Ne face plăcere să lucrăm cu Cisco și cu partenerii săi pentru a testa și valida această tehnologie inovatoare."
 • „Demonstrația IRIS este un prim pas important prin care rutarea Internet în spațiu devine o realitate, pas care, în final, ar putea permite sistemului Intelsat să utilizeze mai eficient lățimea de bandă," a declarat Kay Sears, președinte la Intelsat General Corp. „Prin eliminarea necesității rutării printr-un centru de telecomunicații la sol aflat la distanță, putem crește semnificativ eficiența, flexibilitatea și transmisia datelor prin conexiunile prin satelit."
 •  „Capacitatea noastră de a satisface cerințele mari de procesare și planificarea riguroasă este o dovadă a adaptabilității și flexibilității arhitecturii de procesare AIP. IRIS reprezintă cel mai puternic procesor reconfigurabil creat vreodată, procesor conceput în același timp cu crearea sateliților pentru comunicații comerciale," a declarat Paul Murray, director la SEAKR pentru IP și procesoare reconfigurabile
 • „Sateliții comerciali oferă o soluție de cea mai bună valoare pentru implementarea rapidă a unor tehnologii spațiale importante și inovatoare, cum este IRIS," a declarat Arnold Friedman, vice-președinte principal, Vânzări și Marketing, Space Systems/Loral. „Colaborăm cu Intelsat de mai bine de 40 de ani, oferindu-le o platformă foarte fiabilă pentru serviciile lor."

Resurse suplimentare:

Etichete Technorati: Cisco, IRIS, router, rutare în spațiu