Un studiu elaborat de McKinsey sugerează că tehnologia poate juca un rol mai important în ajutarea companiilor europene pentru realizarea unor performanțe mai ridicate


București - 19 noiembrie 2009 - Liderii companiilor europene consideră că organizațiile lor sunt mai expuse în cazul căderilor sistemelor IT decât orice alte companii din lume, conform unui studiu de cercetare publicat de McKinsey & Co.

Studiu McKinsey, "Time to Raise the CIO's Game: A Call to Action for European Companies", a descoperit că 74% dintre liderii companiilor europene consideră că organizațiile lor au fost "foarte" sau "extrem" de afectate de căderile sistemelor  IT, în timp ce numai 18 la sută dintre directorii IT europeni consideră că organizațiile lor au fost foarte eficiente la introducerea tehnologiilor mai repede și mai bine decât concurența.

Conform studiului McKinsey, companiile europene trebuie să profite de ocazie pentru a lua măsuri îndrăznețe, de transformare, cu scopul de a-și asigura dezvoltarea în mediul economic "normal nou". Un număr semnificativ de companii au recunoscut că trebuie să se adapteze, iar 31 la sută dintre directorii europeni au spus că dezvoltarea de produse și servicii noi ca răspuns la tiparele de consum aflate în schimbare au constituit o prioritate.

Cu toate acestea, studiul McKinsey a descoperit că atitudinea liderilor companiilor europene față de IT trebuie să se schimbe. McKinsey a remarcat că la data respectivă funcțiile IT din Europa obținuseră rezultate "satisfăcătoare", având unele succese prin îmbunătățirea randamentului IT, a randamentului operațional și prin inovații. Totuși, în "normalitatea nouă", ștacheta performanței este mult mai ridicată, iar "domeniul IT trebuie să exceleze cu adevărat în toate aceste dimensiuni pentru a susține o companie de succes".

Experiența Cisco reflectă rezultatele studiului McKinsey. Cisco crede că reinventarea experienței consumatorului prin intermediul unor modele de afaceri noi, oferte de valoare și asigurarea serviciilor, combinate cu crearea unei organizații fără frontiere care să depășească barierele funcționale și frontaliere, sunt cruciale pentru succesul afacerii în noul mediul economic normal.

Pentru a avea succes în "noua normalitate", McKinsey recomandă companiilor europene următoarele:

 • Alinierea domeniului IT la necesitățile companiei
  • Îmbunătățirea tiparelor de gestionare pentru a facilita luarea unor decizii comune și planificarea strategică în privința domeniului IT și a companiei;
  • Îmbunătățirea competențelor liderilor IT în cadrul companiei;
 • . Reducerea diferențelor de performanță
  • Restructurarea fundamentală a funcției IT pentru a îmbunătăți semnificativ productivitatea;
  • Transformarea modelului operațional al companiei și a costurilor structurale prin procese comerciale sprijinite de IT.
 • Luarea unor măsuri de transformare
  • Identificarea oportunităților pentru inovații susținute de IT și pregătirea pentru a răspunde la măsurile de întrerupere ale concurenței.
  • Promovarea unui mod de gândire care cultivă și recompensează experimentarea unor idei noi

Soluții implementate/caracteristici principale

 • McKinsey susține că organizațiile au început să recunoască faptul că recesiunea actuală "nu este doar o altă cotitură în ciclul comercial, ci o restructurare a ordinii economice" și că trebuie să privească dincolo de reducerea presiunii costurilor pe termen scurt pentru a-și maximiza capacitatea de a răspunde modificărilor pe termen lung. Mediul economic actual trebuie tratat ca o stare de "nouă normalitate".
 • Studiul a descoperit că liderii companiilor europene se așteaptă ca mediul de afaceri să rămână o provocare, în ciuda datelor recente care relevă faptul că a început ieșirea din criza economică.
 • În ciuda pesimismului companiilor europene în privința economiei, 31 la sută din directorii europeni au făcut o prioritate din dezvoltarea de produse și servicii noi ca răspuns la modificarea tiparelor de consum.
 • Șefii de departamente din Europa au tendința de a raporta mai rar directorilor decât o fac cei din alte părți ale lumii: doar 31 la sută dintre șefii de departamente din Europa raportează directorilor, spre deosebire de 56 la sută în America de Nord. 71 la sută dintre directorii de companii și directorii IT au declarat pentru studiul McKinsey că strategia de IT și cea de afaceri trebuie integrate într-o relație strânsă, dar numai 27 la sută au considerat că acesta este și cazul companiilor lor. Datele sugerează că liderii de companii preferă în continuare ca domeniul IT să se concentreze asupra activităților secundare, decât asupra unei dezvoltări și strategii principale.
 • Unii directori nu cred că domeniul IT este un factor crucial care permite succesul companiei: o treime din dintre directorii IT și cei ai companiilor, conform studiului McKinsey, nu au considerat că domeniul IT se află printre cele trei pârghii principale ale creării unui avantaj competitiv.
 • Cu toate acestea, directorii companiilor consideră că există posibilitatea de îmbunătățire prin parteneriat cu liderii de companii pentru a furniza idei noi sau de îmbunătățire a sistemelor și proceselor existente (81 la sută) și a unor capacități ale companiilor, capacități sprijinite de tehnologie (77 la sută).
 • Studiul McKinsey a descoperit că utilizând domeniul IT pentru a sprijini îmbunătățirile operaționale ale companiilor acesta poate avea până la de 10 ori impactul programelor de eficientizare numai în ceea ce privește funcția IT. Introducerea tehnologiilor permite companiilor să transforme radical tiparele operaționale și structurile costurilor.
 • Șefii de departamente europeni trebuie să depășească nu doar problemele de performanță similare celor cu care se confruntă alți șefi de departamente din întreaga lume, ci și factorii structurali europeni care au ridicat piedici importante productivității și eficienței de pe cuprinsul Europei. Aici intră diferențele culturale, de limbă, de reglementare și cele legislative dintre țări și moștenirea de pe urma activităților de fuzionare și achiziție care au lăsat multor organizații probleme de gestionare/medii IT complexe.
 • Studiul The McKinsey relevă faptul că obținerea unei relații mai bune între domeniul IT și companie necesită îmbunătățirea proceselor de gestionare și lărgirea competențelor în cadrul grupului de conducere a domeniului IT. Studiul McKinsey susține că organizațiile trebuie să recunoască faptul că abilitățile tehnice nu mai sunt suficiente pentru conducere în cadrul funcției IT și că trebuie să fie suplinite cu competențe de afaceri.
 • Cercetarea McKinsey a arătat că crizele economice sunt perioade în care conducerea în domeniu se schimbă adesea. 84 la sută dintre companiile IT de pe glob și 40 la sută dintre companiile din domeniu din S.U.A. care erau lidere înainte de recesiunea din 2000-2001 nu și-au mai menținut pozițiile de lidere după criză.
 • 74 la sută dintre liderii companiilor europene au considerat că organizațiile lor au fost "foarte" sau "extrem" de expuse la întreruperile din domeniul IT, și numai 18 la sută dintre directorii europeni din domeniul IT au considerat că organizațiile lor au fost foarte eficiente la introducerea tehnologiilor mai repede și mai bine decât concurența.
 • Chris Dedicoat, președinte, European Markets, Cisco

  "Criza economică a adus un mod nou de gândire a tehnologiei și a impactului acesteia, în cele din urmă. Odată cu adaptarea companiilor europene la "noua normalitate", tehnologia oferă oportunități fără precedent șefilor de departamente pentru a transforma companiile. Mai mult ca niciodată, tehnologia sprijină fiecare acțiune a companiei, iar inovațiile bazate pe tehnologie și cu modificări rapide pot provoca întreruperi pe piață și pot schimba peisajul concurențial. În acest mediu economic, rolul șefului de departament va deveni esențial pentru capacitatea unei companii de a adopta schimbarea, de a crește flexibilitatea companiei și de a se dezvolta."

Studiul de cercetare McKinsey:

http://www.mckinseyquarterly.com/Time_to_raise_the_CIOs_game_2447