Productivitatea crescută datorită „navetei virtuale” generează companiei economii anuale estimate la 227 milioane de dolari


Bucureşti, 15 iulie 2009 - Cisco a anunţat rezultatele sondajului Operator la distanţă, un studiu aprofundat realizat pe aproape 2.000 de angajaţi ai companiei. Studiul, efectuat pentru a evalua impactul social, economic şi de mediu asociat cu lucrul de la distanţă la Cisco, a dezvăluit că majoritatea participanţilor au simţit o creştere semnificativă a flexibilităţii muncă-viaţă personală, a productivităţii şi a satisfacţiei generale ca rezultat al posibilităţii lor de a lucra la distanţă.

Deoarece forţa de muncă modernă continuă să evolueze şi să se globalizeze, tot mai multe companii îşi evaluează strategia de mobilitate pentru a realiza economii, pentru a reduce emisiile de carbon şi pentru a păstra angajaţii talentaţi. Pentru aceste companii, sondajul Cisco evidenţiază beneficiile pe care le aduce o strategie solidă, atât pentru angajaţi cât şi pentru angajatori.

Cisco atinge noi niveluri de randament şi eficienţă permiţând angajaţilor să colaboreze, indiferent de locul în care se află. Practic, conform Grupului serviciilor pentru afaceri pe Internet de la Cisco, departamentul consultativ pentru strategia globală a companiei, compania a generat o economie anuală estimată la 277 de milioane de dolari în productivitate permiţând angajaţilor să lucreze la distanţă. În plus, prin adoptarea continuă a soluţiilor de conectare la distanţă la nivel de întreprindere, cum ar fi Cisco® Virtual Office, soluţia anunţată recent Cisco OfficeExtend şi instrumentele de colaborare precum Cisco WebEx™, Cisco anticipează că angajaţii şi angajatorii vor continua să simtă o creştere a beneficiilor asociate cu mobilitatea.

Forţa de muncă mobilă Cisco

 • Angajaţii Cisco petrec aproximativ 63% din timpul lor comunicând şi colaborând.
 • 40% dintre angajaţii Cisco spun că nu se află în acelaşi oraş cu şeful lor.
 • În medie, un angajat Cisco lucrează acum de la distanţă 2 zile săptămânal.
 • 60% din timpul economisit astfel este petrecut lucrând, iar 40% este petrecut ca timp liber.

Rezultate/Caracteristici principale

 • Cisco a efectuat sondajul la sfârşitul anului 2008 pentru a evalua mai multe subiecte privind mobilitatea, inclusiv modele de navetă, bariere tehnologice, calitatea şi productivitatea muncii, impactul asupra mediului, avantajele şi dezavantajele stilului de viaţă flexibil şi satisfacţia generală a angajaţilor.
 • La studiu au participat 1.992 de angajaţi Cisco din cinci regiuni (zona din Pacific a Asiei, pieţele emergente, pieţele europene, Japonia şi S.U.A./Canada).

Productivitate şi colaborare

 • Aproximativ 69% dintre angajaţii chestionaţi au declarat o creştere a productivităţii când lucrează la distanţă, iar 75% dintre cei chestionaţi au spus că timpii de lucru s-au îmbunătăţit.
 • Prin „naveta virtuală”, 83% dintre angajaţi au spus că posibilitatea de a comunica şi colabora cu colegii de muncă a fost aceeaşi, dacă nu chiar mai bună, ca atunci când lucrau în acelaşi loc de muncă.
 • 67% dintre participanţii la sondaj au spus că utilizând acest mod de lucru, calitatea generală a muncii lor s-a îmbunătăţit.
 • 80% dintre participanţii la sondaj au declarat o îmbunătăţire a calităţii vieţii.
 • „Naveta virtuală” mai poate duce la un raport mai ridicat de păstrare a angajaţilor, deoarece peste 91% dintre participanţi au declarat că aceasta este importantă pentru satisfacţia lor generală.

Protejarea mediului

 • Prin evitarea deplasărilor, în 2008, operatorii la distanţă de la Cisco au împiedicat eliberarea în mediul înconjurător a aproximativ 47.320 tone metrice de emisii de gaze de seră.
 • Distanţa medie parcursă la navetă variază, pe glob, de la o regiune la alta: angajaţii din S.U.A. şi Canada au raportat o medie parcursă la navetă de 48 km; în zona din Pacific a Asiei, angajaţii au declarat o distanţă de circa 22 km; angajaţii japonezi au declarat o navetă de 41 km; angajaţii de pe pieţele emergente efectuează o navetă medie de 25,6 km; iar angajaţii europeni au raportat o navetă de 73,6 km.
 • Angajaţii Cisco au raportat o economie la combustibili de 10,3 milioane de dolari anual datorită evitării navetei fizice.

Citate relevante

 • Rami Mazid, vice-preşedinte, Operaţiuni şi servicii globale pentru clienţi, Cisco
  „În epoca unei pieţe globale, timpul şi distanţa separă oamenii şi locurile de muncă. Cisco a recunoscut de mult timp că mobilitatea şi tehnologiile de colaborare sunt eficiente pentru depăşirea barierelor de separare şi pentru permiterea tranziţiei la întreprinderile fără graniţe. În plus, aşa cum o demonstrează studiul nostru recent, un program aplicat corespunzător pentru „naveta virtuală” poate fi extrem de eficient pentru deblocarea potenţialului angajatului prin sporirea echilibrului muncă-viaţă personală, a productivităţii şi a satisfacţiei generale.”
 • Carina Reyes, director Operaţiuni, Cisco
  „În calitate de mamă cu trei copiii şi cu serviciu, cunosc foarte bine avantajele soluţiei Cisco Virtual Office. Prin transmisie de voce şi imagine de înaltă calitate, rămân implicată şi capabilă să conduc echipe globale şi programe cu uşurinţă, evitând drumurile până la birou. Tranziţia fără probleme de la locul de muncă acasă mi-a oferit flexibilitatea de a alege programul care mi se potriveşte cel mai bine la serviciu şi acasă. Dimineaţa mă ocup de apeluri în Europa, la prânz am programări la medic, seara şedinţe în Asia, deci mă deplasez cu uşurinţă dintr-un loc în altul. Eu şi familia mea ne simţim norocoşi pentru că lucrez pentru una dintre cele mai bune companii din ziua de azi, care permite un echilibru real între muncă şi viaţa personală.”

Resurse suplimentare:

Etichete Technorati:

Cisco, operator telecomutare, telecomutare, echilibru muncă-viaţă personală, lucru de acasă, muncă flexibilă, satisfacţia angajatului, productivitate, Cisco Virtual Office, OfficeExtend, WebEx, colaborare, mobilitate, Unified Communications