• Danemarca și Suedia sunt evaluate în continuare drept cele mai conectate economii din lume pentru al treilea an consecutiv în Raportul tehnologiei informaționale globale 2008-2009, iar Statele Unite urcă un loc, ajungând pe locul trei;
  • China urcă 11 locuri și preia conducerea economiilor BRIC pentru prima oară;
  • Cea de-a opta ediție a raportului cuprinde un număr record de 134 de economii;
  • Ideile principale ale raportului, sumarul, profilurile de țară, citatele și multe altele pot fi găsite la adresa: http://www.weforum.org/gitr
  • Raportul integral este disponibil la adresa: http://www.weforum.org/pdf/gitr/2009/gitr09fullreport.pdf

Geneva / București, 1 aprilie 2009 - Danemarca și Suedia conduc din nou în clasamentul Raportul tehnologiei informaționale globale 2008- 2009, publicat de Forumul Economic Mondial. Aceste țări sunt urmate de Statele Unite, care au urcat o poziție, confirmând înclinația spre disponibilitatea rețelelor de comunicații în momentele actuale ale recesiunii economice. Singapore (4), Elveția (5) și alte țări nordice alături de Olanda și Canada completează clasamentul primilor 10. Raportul subliniază faptul că fundamentele unei educații adecvate și nivelurile ridicate ale disponibilității tehnologice și inovației sunt motoarele principale ale dezvoltării necesare pentru a depăși criza economică actuală.

„Povestea dezvoltării majorității țărilor din lume care au adoptat tehnologiile de comunicații în rețea, inclusiv țările nordice, Singapore și Statele Unite, printre altele, datorează mult concentrării constante asupra unei agende naționale privind excelența în educație, inovație și în accesul extins la ITC. Acest succes reprezintă un memento pentru liderii din sectoarele publice și private ca să nu-și piardă concentrarea asupra ICT-ului, factor important care permite dezvoltarea și competitivitatea în timpuri de criză," a spus Irene Mia, unul dintre editorii raportului și economist principal la Global Competitiveness Network, cu ocazia Forumului Economic Mondial.

Raportul este realizat de Forumul Economic Mondial în colaborare cu INSEAD, fiind și anul acesta sponsorizat de Cisco Systems. Publicat al optulea an la rând și cuprinzând înregistrări despre 134 de economii din întreaga lume, Raportul rămâne cea mai cuprinzătoare și prestigioasă evaluare internațională a impactului ICT asupra procesului de dezvoltare și comspetitivității națiunilor.

Indexul disponibilității rețelelor de comunicații (NRI), prezentat în Raport, examinează stadiul de pregătire a țărilor pentru a utiliza eficient ICT-ul în trei dimensiuni: afaceri generale, mediul de reglementare și infrastructură pentru ICT; disponibilitatea celor trei grupuri importante - persoane, companii și guverne - de a utiliza și beneficia de ICT; și utilizarea efectivă a celor mai recente tehnologii informaționale și de comunicații disponibile.

NRI utilizează o combinație de date din resursele publice disponibile, dar și rezultatele sondajului anual de opinie desfășurat de Forumul Economic Mondial împreună cu institutele partenere din rețea (institute de cercetare de vârf și organizații de afaceri) în țările cuprinse în raport. Sondajul oferă date unice despre multe chestiuni calitative instituționale și ale mediului de afaceri.

„Accesul la bandă largă transformă, practic, modul în care trăim, muncim, ne jucăm și învățăm oferind oamenilor oportunități fără precedent pentru a comunica, accesa informații, îmbunătăți educația și sănătatea, pentru a pătrunde pe piețe noi și extinde limitele afacerilor", a spus John Chambers, Președinte și CEO al Cisco. „Acum e momentul investițiilor în omniprezenta bandă largă pentru a da posibilitatea tuturor cetățenilor lumii să se conecteze. Cred că cei mai importanți pași pe care îi pot face liderii guvernelor și companiilor din țările dezvoltate și din cele în curs de dezvoltare pentru încurajarea dezvoltării economice și prosperității globale sunt să se concentreze colectiv asupra oportunităților pe termen lung, cum ar fi accesul universal la bandă largă, pentru a crește calitatea vieții și prosperitatea economică pentru generațiile viitoare".

Clasamentul complet al indexului disponibilității de rețea 2008-2009 și sumarul pot fi vizualizate la adresa: http://www.weforum.org/gitr

Raportul conține profiluri de țară detaliate pentru cele 134 de economii prezentate în studiu, oferind o imagine a nivelului fiecărei economii privind pătrunderea și utilizarea ICT-ului. Editorii Raportului sunt Soumitra Dutta, decan, de la Relații externe, Roland Berger, profesor de afaceri și tehnologie la INSEAD, Franța, și Irene Mia, director și economist principal la Global Competitiveness Network de la Forumul Economic Mondial.

Despre Forumul Economic Mondial

Forumul Economic Mondial (World Economic Forum) este o organizație internațională independentă care are ca scop îmbunătățirea situației în lume prin implicarea liderilor în parteneriate pentru a pune la punct agendele globale, regionale și industriale.

Înființat ca fundație în 1971, cu sediul la Geneva, Elveția, Forumul Economic Mondial este imparțial, nonprofit și independent față de orice interese politice, de partizanat sau naționale (http://www.weforum.org).


Richard Elliott, Senior Media Manager, Tel.: +41 (0) 22 869 1212 - richard.elliott@weforum.org
Samer Costantini, Manager PR, Cisco, Tel: +971 (50) 551 3020 - scostant@cisco.com
Romania - Cătălin Codreanu, Mmd PR, Tel: 0744 642 824 - catalin.codreanu@mmdcee.comNews, also available as PDF:
pdf file icon RAPORTUL SUBLINIAZĂ IMPORTANȚA TEHNOLOGIILOR INFORMAȚIONALE ȘI DE COMUNICAȚII ( ICT) DREPT CATALIZATOR PENTRU DEZVOLTARE ÎN CRIZA GLOBALĂ (PDF - 174KB)