9 martie 2009 - NASA și Cisco Inc. au anunțat recent încheierea unui parteneriat pentru dezvoltarea unei platforme interactive online de monitorizare a Terrei denumită Planetary Skin care are rolul de a captura, colecta, analiza și raporta date privind condițiile mediului înconjurător în întreaga lume.

Bazându-se pe acordul numit Space Act Agreement, NASA și Cisco vor colabora pentru a dezvolta Planetary Skin ca platformă online interactivă cu rolul de a captura și analiza date de la sateliți și de la senzori amplasați în aer, în mediul marin și pe uscat în întreaga lume. Aceste date vor fi disponibile pentru publicul larg, guverne și companii pentru a evalua, raporta și verifica aproape în timp real date privind mediul înconjurător și pentru a ajuta la detectarea schimbărilor climatice globale și la adaptarea la acestea.

„În ultimii 50 de ani, cunoștințele NASA au ajutat la rezolvarea problemelor cu care se confruntă umanitatea și au contribuit la descoperirea schimbărilor climatice globale" a declarat S. Pete Worden, directorul Centrului de Cercetare NASA din Ames. „Parteneriatul NASA-Cisco reunește două dintre cele mai importante organizații din lume, care dispun de tehnologii și competențe pentru dezvoltarea și crearea prototipului infrastructurii Planetary Skin."

Cisco și NASA vor inaugura Planetary Skin printr-o serie de proiecte pilot, inclusiv „Rainforest Skin", al cărui prototip va fi lansat în cursul anului următor. Proiectul Rainforest Skin se va axa pe problema defrișării pădurilor tropicale din întreaga lume și va implica explorarea modului de integrare a unei rețele vaste de senzori. De asemenea, în cadrul acestuia se va examina modul de capturare, de analizare și de prezentare într-o manieră obiectivă și eficientă a informațiilor despre schimbările concentrației de carbon în pădurile tropicale. Potrivit oamenilor de știință, distrugerea pădurilor tropicale determină creșterea și persistența cantității de carbon degajate în atmosferă. Acestea influențează semnificativ încălzirea globală.

„Diminuarea impactului schimbărilor climatice este foarte importantă pentru asigurarea stabilității economice și sociale a lumii" a menționat John Chambers, CEO Cisco. „Acest parteneriat unic canalizează forța și creativitatea care caracterizează acest domeniu și le pune în slujba binelui public. Compania Cisco apreciază foarte mult colaborarea cu NASA pentru această inițiativă și este încrezătoare că și alte organizații, din sectoarele public, privat și non-profit, i se vor alătura în acest efort extrem de interesant."

NASA supraveghează în permanență planeta noastră utilizând o „constelație" de nave spațiale, precum și puncte de observație suspendate și terestre pentru a monitoriza sănătatea și bunăstarea Terrei. Investițiile NASA în observarea Terrei și în cercetarea schimbărilor climatice au o valoare mai mare decât totalul sumelor investite de toate celelalte țări.

Cisco va contribui la proiect cu experiența și cunoștințele sale în tehnologii de rețea și inovații avansate. Cisco Internet Business Solutions Group se remarcă printr-o capacitate unică de înțelegere a mediului de afaceri, științific, economic și politic. Experții Cisco vor efectua analize și modelări complexe de date și vor contribui cu cunoștințe aprofundate în arhitecturile de protocoale Internet de generația următoare pentru a stabili metodele optime de realizare a prototipului, de replicare și de scalare a platformei Planetary Skin pentru milioane de participanți.

De asemenea, Cisco colaborează la programul Planetary Skin cu Națiunile Unite, bănci, companii, agenții guvernamentale internaționale, universități, think tank-uri, agenții și fundații nonguvernamentale care au ca scop dezvoltarea multilaterală. Participanții la programul Planetary Skin își vor reuni aptitudinile, mijloacele și tehnologiile pentru a dezvolta capabilități de suport decizional pentru administrarea eficientă a resurselor naturale precum biomasa, apa, solul și energia, a riscurile corelate cu schimbările climatice precum creșterea nivelului mărilor, secetele și proliferarea bolilor și a pieței de produse și servicii ecologice pentru carbon, apă și biodiversitate.

Pentru informații suplimentare despre Planetary Skin și modul de participare la acest proiect, vizitați: http://www.planetaryskin.org/

Pentru informații suplimentare despre NASA și programele sale, vizitați: http://www.nasa.gov/

Pentru informații suplimentare despre Cisco Inc., vizitați: http://www.cisco.com/News, also available as PDF:
pdf file icon NASA și Cisco încheie un parteneriat pentru platforma de monitorizare a schimbărilor climatice (PDF - 103KB)