• Internetul mobil și utilizarea traficului de bandă largă impulsionează creșterea comunicațiilor mobile de date;
 • Prognoza anticipează o creștere de 66 de ori a traficului mobil global în următorii cinci ani

Cisco a anunțat recent rezultatele studiului, Cisco® Visual Networking Index (VNI) Mobile Forecast for 2008-2013, care furnizează o gamă largă de rezultate privind tendințele comunicațiilor IP determinate în mare parte de utilizarea tot mai extinsă a aplicațiilor de bandă largă mobilă.

Studiul Cisco VNI Mobile Forecast estimează o creștere a traficului mobil global în perioada 2008- 2013 cu o rată de creștere anuală (CAGR) de 131% în aceeași perioadă. Aceste proiecții reflectă o tranziție la Internetul mobil de generația a patra (4G), care va permite consumatorilor să vizioneze mai mult conținut video mobil și să acceseze o gamă largă de servicii de bandă largă mobilă.

Alte rezultate importante din Cisco VNI Mobile Forecast:

 • Până în anul 2013, traficul mobil global va depăși 2 exabytes*/lună.
 • Traficul mobil de date la nivel global a atins 1 exabyte/lună în jumătate din timpul corespunzător traficului fix de date.
 • Până în anul 2013, aproape 64% din traficul mobil global va fi video.
 • În perioada 2008-2013, traficul mobil de conținut video va avea o rată de creștere anuală (CAGR) de 150%.
 • Până în anul 2013, traficul dispozitivelor mobile de bandă largă cu viteze mai mari de 3G și al modemurilor wireless ale laptopurilor va reprezenta peste 80% din traficul mobil global.
 • America Latină va avea cea mai mare creștere a traficului mobil (CAGR de 166%), urmată de zona Asia-Pacific (CAGR de 146%).
 • Până în anul 2013, zonei Asia-Pacific îi va corespunde o treime din traficul mobil global.

Citate relevante:

 • "Rezultatele studiului Cisco Visual Networking Index Mobile Forecast reflectă tendința consumatorilor de a utiliza o gamă largă de servicii, aplicații și dispozitive, fapt care va determina o creștere a traficului mobil estimat. Tranziția la Internetul mobil 4G diversifică și mai mult modul de accesare și experiențele Internet și determină o dezvoltare incontestabilă a lățimii de bandă." (Suraj Shetty, Vice President of Service Provider Marketing, Cisco)
 • "Creșterea estimată a traficului de conținut Rich Media mobil indică o tranziție inevitabilă la 4G. Această tranziție va cauza o concentrare a industriilor de profil asupra rețelelor all-IP." (Suraj Shetty)
 • "Devin disponibile tot mai multe servicii și aplicații personalizate pentru o gamă largă de dispozitive. Cheia succesului va fi furnizarea de servicii video de tip "any-play" pentru utilizatori care să le permită să se deplaseze liber oriunde în lume în condițiile menținerii conectivității cu alte persoane. În consecință, furnizorii de servicii vor trebui să țină cont nu doar de necesitatea extinderii lățimii de bandă la planificarea arhitecturilor de rețea, ci și de sporirea inteligenței rețelelor." (Kelly Ahuja, Senior Vice President, Service Provider Routing Technology Group, Cisco)

Noua aplicație Cisco Global Internet Speed Test pentru dispozitive iPhone și BlackBerry Storm:
Cisco a creat o aplicație gratuită pentru mobilitate: Cisco Global Internet Speed Test (GIST) pentru dispozitive iPhone și BlackBerry Storm. Acest utilitar permite utilizatorilor să măsoare vitezele rețelelor Wi-Fi sau celulare în funcție de locația și ora efectuării testului. Utilizatorii acestei noi aplicații pot înțelege rapid performanțele telefonului la un anumit moment. De asemenea, această aplicație permite utilizatorilor să compare vitezele rețelelor cu alți utilizatori de dispozitive iPhone și BlackBerry Storm din întreaga lume și să contribuie la o mai bună înțelegere a tendințelor de utilizare a datelor mobile.

 • Aplicația Cisco GIST for iPhone definește trei niveluri pentru a ajuta utilizatorii să înțeleagă capabilitățile vitezelor curente ale conexiunilor: nivelul Web, ls 150 - 449 kilobiți/secundă (Kbps); nivelul audio, la 450 - 749 Kbps și nivelul video, la mai mult de 750 Kbps. Pe baza utilizării până acum a aplicației Cisco GIST for iPhone de mai mult de 42.000 de utilizatori din 60 de țări, s-a calculat că viteza Wi-Fi medie la nivel global este de 1153 Kbps și că viteza celulară medie la nivel global este de 475 Kbps. (Notă: Viteza nu se stabilește numai în funcție de viteza de acces, ci și de disponibilitatea rețelelor de pe întregul traseu de routare.) Faceți clic aici pentru a afla mai multe și pentru a descărca aplicația de la iTunes Store (este nevoie de un cont iTunes.)
 • Versiunea beta a aplicației Cisco GIST for BlackBerry Storm este disponibilă acum. Faceți clic aici pentru a afla mai multe și pentru a descărca aplicația.

Resurse de asistență suplimentare:


*1 Un exabyte este echivalent cu: 1 miliard de gigabyte; 1.000 de petabyte; 250 de milioane de DVD-uri.News, also available as PDF:
pdf file icon Cel mai recent studiu Cisco Visual Networking Index Forecast evidențiază o creștere a traficului de date mobil (PDF - 256KB)