Cisco Connected Car viser hvordan IP-teknologi kan effektivisere beredskaps– og redningstjenester
Publisert 10.05.2005

Menneskeliv kan reddes når politi, ambulansepersonell og brannmenn er i konstant kontakt med sykehus og alarmsentraler ved hjelp av IP-teknologi.

Ved en alvorlig ulykke eller når et lovbrudd begås spiller hvert sekund en avgjørende rolle for "blålysmyndighetene". Jo raskere og mer forberedte de kan være, desto større er sjansen for at de kan gi avgjørende hjelp. For å vise hvordan IP-teknologi kan hjelpe beredskaps –og redningstjenester å arbeide mer effektivt ved ulykker eller lovbrudd har Cisco utviklet Cisco Connected Car.

I dag anvender de fleste redningstjenester ikke-standardiserte og egenutviklede system som ikke kan kommunisere med hverandre. De fleste system er radiobaserte og kan følgelig bare håndtere telekommunikasjon, hvilket betyr at man ikke kan motta viktig informasjon som er mulig å få via data og video.

- Med nåværende system kan kritiske sekunder gå til spille, selv om redningstjenesten gjør det de kan. Mobilt Internett kan endre på det. Det gir redningstjenesten tilgang på telefoni, video, data, kart og statistikker uansett hvilket system de anvender. Fordelen med systemet er at man kan motta informasjon uansett tid og sted forteller Ivar Johansen, salgssjef i Cisco Systems Norge.

Cisco Connected Car er ingen fremtidsvisjon; det viser hva som er tilgjengelig i dag! For eksempel kan ambulansepersonell på vei til sykehuset få en direkte videoforbindelse med legene på sykehuset, slik at de kan forberede hvordan de skal ta imot en pasient og samtidig gi instruksjoner om hvordan pasienten kan få best mulig hjelp underveis.

Cisco Connected Car er en teknologiutstyrt Volvo V70. Bilen er utstyrt med en Cisco 3230 Mobile Access Router, som gir bilen en konstant og sikker forbindelse til Internett via trådløse nettverk eller mobilnettverk, et farvekamera fra Sony, samt IP-overføringssoftware fra Milestone. Utstyret er installert for å kunne filme for eksempel en ulykke eller innbrudd som kan sendes til sykehus eller til politiet.

Bilen er også utstyrt med to trådløse nettverkskort, der det ene gir trådløs forbindelse utenfor bilen og det andre fungerer som en bro til et bærbart utstyr bestående av Cisco 3230 Mobile Access Router'en med to trådløse nettverkskort og farvekameraet fra Sony. Dette utstyret oppbevares i en koffert, slik at den kan flyttes og for eksempel benyttes til videooverføring i en bygning eller på et ulykkessted.

Forbindelsen med eksterne nettverk oppnås via et GPRS-modem i bilen. Videoopptakene kan enten komme fra et nettverkskamera som monteres i eller utenfor bilen, eller fra andre kamera på sykehus, brann –eller politistasjoner. Videoopptakene styres av Milestone Xprotect Enterprise Remote Client og software'n Eprotect PDA Client.

- Gjennom IP-videooverføring til og fra transportmidler, ved ulykkessteder eller sykehus, kan redningstjenesten få bedre informasjon. Dermed kan de koordinere redningstjenester og ressurser raskere og mer effektivt, sier Lars Thinggaard, administrerende direktør for Milestone Systems. Optimalisering av alarmberedskapen gir bedre offentlig service og det gagner innbyggernes sikkerhet.

Den åpne arkitekturen i Milestones software og API's (Application Program Interfaces) gir også mulighet til integrasjon med andre datasystem, slik at all data kan sees og analyseres i en sammenheng. Forøvrig er transportmiddelet utrustet med GPS-teknologi, slik at det alltid kan spores.

Cisco Connected Car vil være i Norge fra 6. til 10. juni 2005. For mer information om Cisco Connected Car: www.cisco.com/go/connectedcar

Dersom du er interessert i en presentasjon og demonstrasjon av bilen, vennligst ta kontakt med Karianne Myrvold