Eerste Nederlandse onderwijsinstelling die kiest voor Nexus 7000-platform als fundament voor haar datacenter

Amsterdam, 23 augustus 2010 De Hogeschool Rotterdam, kennisinstituut voor hoger onderwijs met ruim 28.000 studenten, heeft gekozen voor het Cisco Nexus-platform. De ICT infrastructuur van de Hogeschool wordt uitgerust met twee Nexus 7000 switches, twee Nexus 5000 switches en zestien Nexus 2000 switches. Er werd gekozen voor het Nexus-platform om de 24/7 beschikbaarheid van het netwerk voor studenten te kunnen garanderen en de beheerbaarheid van het netwerk te optimaliseren.

De Hogeschool Rotterdam is een van de grootste hogescholen van Nederland. De hogeschool onderwijst meer dan 28.000 studenten over twintig verschillende locaties. Een goed werkende ICT-infrastructuur is dan onmisbaar voor de school. Leerlingen van de hogeschool maken voortdurend gebruik van het netwerk. Ze voeren opdrachten uit via het netwerk, leren via digitale leergangen en gebruiken verschillende applicaties om hun opdrachten uit te voeren. Hetzelfde geldt voor de andere diensten op school die voor het uitvoeren van hun taken volledig afhankelijk zijn van een optimaal functionerend netwerk.

Voor de Hogeschool Rotterdam is het dan ook essentieel om, nu en in de toekomst, de beschikbaarheid van het netwerk te kunnen garanderen en de ICT infrastructuur beheerbaar te houden. Ook moet in de toekomst eenvoudig een tweede datacenter aangesloten kunnen worden. De Hogeschool Rotterdam ging daarom op zoek naar een partij die aan deze eisen kon voldoen en koos voor Cisco en het Cisco Nexus-platform.

Cisco Nexus switches bieden een schaalbare en flexibele oplossing voor datacenters. De twee Nexus 7000 switches zijn specifiek ontworpen voor 10-Gigabit Ethernet-netwerken en zullen de centrale laag vormen in het nieuwe datacenternetwerk. De Nexus 7000 switches verzorgen de server toegang tot de honderden servers in het netwerk van de hogeschool. De hogeschool koos tevens voor de Overlay Transport Virtualization (OTV)-feature op de Nexus 7000. Deze functionaliteit maakt het mogelijk bij de eventuele inrichting van een nieuw datacenter in de toekomst, dit nieuwe datacenter snel en eenvoudig aan te sluiten op het huidige datacenter. De Nexus 5000 en de Nexus 2000 switches gaan fungeren als een spin in het web binnen de LAN-, SAN- en serverclusteromgevingen van de hogeschool.

Eric Kerkdijk, Coördinator Beheer Infrastructuur en Telecom bij de Hogeschool Rotterdam: "We hebben gekozen voor het Nexus-platform van Cisco omdat ze met hun platform 10 Gigabit-verbindingen mogelijk maken. Hiermee kunnen we in de toekomst eenvoudig een tweede datacenter aansluiten. Verder is een redundant uitgevoerd netwerk voor ons essentieel, zodat we bijvoorbeeld onderhoud kunnen uitvoeren terwijl het netwerk beschikbaar blijft. Ook dat hebben we met onze keuze voor het Nexus-platform gerealiseerd. We hebben met het Nexus-platform nu een gedegen oplossing in huis, waar we nog jaren mee vooruit kunnen."

Rob de Wildt, Directeur Public Sector bij Cisco: "Door de snelle groei van het aantal leerlingen in de afgelopen jaren en het feit dat de hogeschool tegelijkertijd maximale beschikbaarheid van het netwerk wil blijven garanderen voor leerlingen, ging de hogeschool op zoek naar de vernieuwing van de ICT-infrastructuur. Dat de Hogeschool Rotterdam heeft gekozen voor ons Nexus-platform getuigt van het innovatieve, vooruitstrevende karakter van de school. Ze zijn door de aanschaf van ons platform goed voorbereid op zowel de huidige, als de toekomstige situatie."

De implementatie start in september en zal eind dit jaar worden afgerond. Dimension Data is de betrokken partner.