Werknemers maken volop gebruik van niet-ondersteunde applicaties en apparaten, ondanks streng beleid

Amsterdam, 24 juni 2010Cisco kondigt de resultaten aan van een enquête gericht op de beveiligingsrisico's van sociale netwerken en het gebruik van persoonlijke apparaten binnen organisaties. Een van de meest opvallende bevindingen is dat werknemers consequent afwijken van het veiligheidsbeleid en niet-ondersteunde apparaten en applicaties gebruiken. Een andere opmerkelijke uitkomst is dat 71 procent van de ondervraagden zegt dat een beleid met strenge veiligheidsmaatregelen een negatief effect heeft op de werving en het behouden van werknemers jonger dan 30 jaar.

De enquête is in opdracht van Cisco uitgevoerd door InsightExpress. Er werden 500 IT-security professionals ondervraagd in de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, China en India. De resultaten tonen aan dat de invloed van de consument op IT groeit, en dat steeds meer medewerkers persoonlijke apparaten en applicaties gebruiken binnen het bedrijfsnetwerk. Dit resulteert in nieuwe zakelijke mogelijkheden en uitdagingen op het gebied van beveiliging. De enquête onderzoekt het zakelijke beveiligingslandschap dat verandert door steeds mobielere arbeidskrachten en de uitdagingen van bescherming van gevoelige data.

Highlights

 • Meer dan de helft van de ondervraagden heeft vastgesteld dat hun werknemers niet-ondersteunde applicaties gebruiken, waaronder:
  • Social networking - 68 procent
  • Collaborative - 47 procent
  • Peer to peer - 47 procent
  • Cloud - 33 procent
 • Bijna de helft (41 procent) van de respondenten stelt dat werknemers niet-ondersteunde apparaten gebruiken. En meer dan een derde van dat aantal heeft gezegd dat data verloren is gegaan als gevolg van niet-ondersteunde netwerkapparatuur.
 • Ondanks deze trends geeft ongeveer de helft (53 procent) van de IT-respondenten aan dat ze persoonlijke apparaten waarschijnlijk binnen de komende 12 maanden op het netwerk zullen toestaan. 7 procent ondersteunt persoonlijke apparaten al.
 • Meer dan de helft (51 procent) noemt 'social networking' als een van de top drie veiligheidsrisico's voor hun organisatie, terwijl een op de vijf (19 procent) van mening is dat dit het grootste risico vormt.
 • Social networking-tools zijn zeer nuttig voor bepaalde delen van organisaties, waaronder human resources, marketing en de klantenservice.
 • Bijna drie van de vier ondervraagden zegt dat al te strenge veiligheidsmaatregelen een negatief effect hebben op het werven en behouden van werknemers jonger dan 30 jaar.

Quote

Fred Kost, director, security solutions, Cisco: "Nu de grens tussen persoonlijk en zakelijk computergebruik steeds meer vervaagt, wordt duidelijk dat werknemers sociale netwerken en persoonlijke apparaten gaan gebruiken, of dat nu is toegestaan of niet. De beste aanpak is zich minder te richten op het beperken van het gebruik en meer op effectieve oplossingen voor veilig en verantwoord gebruik. Deze oplossingen omvatten meer dan technologie. Organisaties moeten educatieprogramma's, corporate beleid en best practices ontwikkelen om zakelijk te profiteren van de voordelen van sociale netwerken en tegelijkertijd zich te beschermen tegen de potentiële bedreigingen die eraan kleven."