Eerste producten vormen belangrijke componenten in Cisco's end-to-end smart grid-strategie

Amsterdam, 25 mei 2010Cisco introduceert de Connected Grid Router 2010 (CGR 2010) en Connected Grid Switch 2520 (CGR 2520), de eerste producten in zijn nieuwe Connected Grid-portfolio. Deze smart grid-communicatieoplossingen helpen nutsbedrijven bij het betrouwbaar en efficiënt leveren van elektriciteit aan bedrijven en woningen. De robuuste routers en switches voor tussenstations in het energienetwerk vormen een flexibele, beheersbare en veilige netwerkoplossing voor de integratie van IP-communicatie met het transportnet. Hierdoor ontstaat intelligent toezicht en controle van verbonden energienetwerken. Dankzij dit verbeterde beheer profiteren nutsbedrijven en klanten van zowel economische als ecologische voordelen.

De nieuwe Cisco Connected Grid Router 2010 (CGR 2010) en Cisco Connected Grid Switch 2520 (CGR 2520) bouwen voort op het bestaande Cisco smart grid-aanbod en zijn speciaal ontwikkeld voor de veeleisende infrastructuren van het energienetwerk. Gezamenlijk vormen ze de basis voor een cyber security-oplossing; een veilige communicatie-infrastructuur, waarbij informatie uit meerdere intelligente elektronische apparaten in een tussenstation bijna realtime kunnen worden vastgelegd en geanalyseerd. Hierdoor kunnen nutsbedrijven hun energietransportnetwerken en distributieapparatuur beter beheren en onderhouden.

De cyber security-oplossing van Cisco breidt tevens de netwerkgebaseerde beveiliging en het beheerbeleid van tussenstations uit, waardoor engineering-toegang op afstand en proactieve beheerprogramma's worden ondersteund. Ook de betrouwbaarheid van de stroomlevering neemt toe dankzij de snelle identificatie, isolatie, diagnose en, in sommige gevallen, zelfs automatisch herstel van storingen.

De producten zijn gebaseerd op Cisco IOS software, een besturingssysteem dat meervoudige netwerkdiensten levert, waaronder ondersteuning van Supervisory Control And Data Acquisition (SCADA), oftewel het verzamelen, doorsturen, verwerken en visualiseren van meet- en regelsignalen van verschillende machines in grote industriële systemen. De software consolideert netwerkbeveiliging, kwaliteit van dienstverlening en netwerksegmentatie in een gemeenschappelijk communicatieplatform. Dit leidt tot bedrijfskritische betrouwbaarheid en vermindering van operationele kosten.

Smart Grid-Effect

De uitbreiding van een mondiale 'smart grid' levert aanzienlijke economische en milieuvoordelen op. Volgens het Smart 2020 rapport van de Climate Group kan de implementatie van smart grid-technologie de CO2-uitstoot wereldwijd verminderen met 2,03 gigaton. Een recent rapport van Pacific Northwest National Laboratory voorspelt een reductie van 12 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot bij de inzet van smart grid-technologieën. Ook de economische impact van een smart grid moet niet onderschat worden. De GridWise Alliance, waarvan Cisco lid is, schat dat smart grid-voordelen en investeringen, zoals aangemoedigd door de Amerikaanse Recovery en Reinvestment Act van 2009, circa 280.000 rechtstreekse banen zal genereren in verschillende categorieën. De Edison Stichting schat dat investeringen tussen 2010-2030 in nieuwe transmissie- en distributieapparatuur, zoals netwerkcommunicatietechnologie, in totaal 880 miljard dollar kunnen bedragen.

Coks Stoffer, algemeen directeur van Cisco Nederland: "Cisco's visie is nutsbedrijven te helpen hun energieproductie, -distributie en -verbruik te transformeren met behulp van een end-to-end, op IP-gebaseerde communicatie-infrastructuur om op duurzame wijze te kunnen voldoen aan de groeiende energiebehoefte. Ons Connected Grid-portfolio vormt de basis van dit innovatieve energieplatform dat de efficiency van het elektriciteitsnet verbetert en nieuwe mogelijkheden voor energieleveranciers biedt, zoals nieuwe diensten voor de consumentenmarkt. Hiermee helpen we niet alleen nutsbedrijven bij het realiseren van hun zakelijke en operationele doelstellingen, maar leveren we ook een positieve bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot."