Zestig professionals uit de bouwsector strijden om het beste Bouw Informatie Model (BIM) via een virtuele bouwopdracht

Utrecht, 17 maart 2010 – Tijdens de BIMCaseweek, die dit jaar samen met de beurs Bouw & ICT plaatsvindt op 17 en 18 maart, strijden drie teams naar het beste Bouw Info Model (BIM). Gedurende een week bereiden architecten, ingenieurs, bouwers en installateurs een bouwproject voor door samen te werken, ondersteund door Cisco WebEx. Doel van de opdracht is om zo geïntegreerd mogelijk met (digitale) informatie om te gaan en een zo hoog mogelijk ‘BIM-gehalte’ te bereiken.

Het Bouw Informatie Model wordt gezien als de toekomstige basis voor de innoverende bouwsector. In het model leggen voorbereidende bouwspecialisten alle aan een bouwproject gerelateerde informatie digitaal vast, zodat gedurende het project verschillende betrokken partijen altijd en snel toegang hebben tot de juiste informatie. Dit heeft als voordeel dat informatie eenduidig wordt opgeslagen, waardoor het makkelijker te hergebruiken is voor volgende projecten en het minder foutgevoelig is.

In de BIMCaseweek wordt het uiterste gevraagd van de drie teams. Ze worden uitgedaagd de grenzen van de mogelijkheden van digitale informatie-uitwisseling op te zoeken op basis van vooraf gestelde BIM-criteria. Hierbij gaat het om het gebruik van BIM voor architectuur, constructie en installaties, het berekenen van hoeveelheden, kosten en energie op basis van BIM en het koppelen van BIM aan logistiek en planning.

Virtueel samenwerken

Bij de BIMCaseweek en het daarbij benodigde samenwerken op afstand wordt gebruik gemaakt van Meeting Center van Cisco WebEx. De Cisco WebEx-oplossingen combineren de voordelen van video- en spraakcommunicatie, en real-time interactie, zodat bedrijven op een persoonlijke manier virtueel kunnen samenwerken via diverse apparaten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kracht van het netwerk, waardoor gebruikers snel toegang hebben tot de juiste informatie en eenvoudig externe expertise kunnen inroepen.

Prijsuitreiking

Op donderdag 18 maart presenteren de teams hun BIM-resultaten aan een groot publiek. Het team met de hoogste BIM-score heeft de competitie gewonnen. Buitenstaanders kunnen via internet de vorderingen van de deelnemers volgen of een sfeerimpressie krijgen van het evenement via het Cisco WebEx Event Center. Op de website van de BIMCaseweek worden de links gepubliceerd voor het volgen van het evenement.

Gos Hein van de Wouw, Directeur Enterprise & Public Sector, van Cisco Nederland: "Gezien de huidige economische situatie is de bouwwereld nu meer dan ooit genoodzaakt te kijken naar nieuwe, innovatieve oplossingen voor een meer efficiënte bedrijfsvoering. IT-oplossingen stimuleren deze ontwikkeling en we ondersteunen initiatieven als de BIMCaseweek dan ook graag door experts ervaring op te laten doen met deze nieuwe manier van samenwerken."