1000 Mb/s glasvezelverbinding tot aan de woning voor toenemende vraag bandbreedte
Amsterdam/Eindhoven, 11 februari 2010 – Zeewolde biedt als eerste gemeente in Nederland consumenteninternet met een snelheid van 200 Mb/s down- en uploadsnelheid. Glashart, een initiatief van Reggefiber, biedt deze mogelijkheid samen met internetprovider XMS. Cisco en Genexis leveren de hardware om de snelste internetverbinding mogelijk te maken. De nu geboden 200 Mb/s voor down- en uploaden is het begin van wat er technisch meer mogelijk is met een glasvezelnetwerk tot in de woning. Als de vraag naar bandbreedte stijgt, kan dit netwerk eenvoudig naar snelheden van 1000 Mb/s worden verhoogd.

Cisco

Cisco levert de routers en switches voor het glasvezelnetwerk tot aan de woning. Cisco 7609 routers zijn ingezet op een centraal punt in de stad dat het lokale glasvezelnetwerk verbindt met de backbone en diensten aanbieders. In de wijkhuisjes bevinden zich Cisco Catalyst 4506 switches voor het verbinden van het glasvezelnetwerk met de woningen. De Cisco-hardware is tevens geschikt voor de toekomstige IPv6-technologie.

Michiel Panders, Commercieel Directeur Service Providers bij Cisco: "De snelle internetverbinding maakt niet alleen de basis internet-, telefonie- en televisiediensten mogelijk, maar het opent een digitale snelweg naar de woning met een enorm potentieel. Met de indrukwekkende hoeveelheid bandbreedte kunnen huishoudens nu tegelijkertijd meervoudige streaming video op HD-kwaliteit bekijken en films downloaden en bellen via internet. Daarnaast is Zeewolde met het snelle glasvezelnetwerk klaar voor innovatieve diensten als zorg op afstand voor ouderen via telepresence, maar ook educatie en werken op afstand om zo files te vermijden."

Genexis

Genexis, gericht op de ontwikkeling en fabricage van apparatuur voor breedband glasvezelnetwerken, levert zijn Gigabit-modem aan het project. Het modem wordt in de woningen geïnstalleerd en converteert daar de ultrasnelle signalen van de glasvezel naar de bekende breedbanddiensten waaronder telefonie, televisie and internet.

Gerlas van den Hoven, Directeur van Genexis: "Over het internet wordt altijd gezegd dat het afstanden doet vervagen. We zetten het in voor wereldwijd zakendoen, maar als we kijken waar het meeste internetverkeer vandaan komt, is dat lokaal. In plaatsen met een sterke regionale binding, zoals Zeewolde, hebben bewoners veel contact met mensen uit de buurt, ook virtueel. Het Genexis-product combineert de communicatiesnelheid van glasvezel met de mogelijkheid om meerdere diensten van meerdere dienstenaanbieders tegelijk te leveren, waardoor de inwoners van Zeewolde maximaal profiteren van de mogelijkheden van het internet."

Reggefiber

Peter Kamphuis, directeur Operations bij Reggefiber ziet dat met de lancering van het 1 Gigabit netwerk in Zeewolde de eerste stap is gezet naar de nieuwe standaard in fiber-to-the-home-netwerken. “De 1 GB/s apparatuur zal de huidige 100 Mb/s apparatuur vervangen. Het is onze intentie om dit jaar, waar wij de actieve laag verzorgen onze netwerken standaard te voorzien van deze toekomstvaste apparatuur.”

Internetpakketten

Vanaf vandaag zal serviceprovider XMS de pakketten met 200 Mb/s symmetrische snelheid aan de inwoners van Zeewolde aanbieden. Gedurende 2010 zal ook in andere Glashart-netwerken de symmetrische snelheid van 200Mb/s gefaseerd worden geïntroduceerd.