Online stadskaart maakt inwoners bewust van energieverbruik
Amsterdam, 3 december 2009 - De gemeente Amsterdam en Cisco hebben het startsein gegeven voor de introductie van de Amsterdamse EcoMap. De EcoMap, die online te bekijken is, geeft inzicht in het energieverbruik, de afvalproductie en het vervoer van zijn inwoners. De EcoMap is onderdeel van het Connected Urban Development (CUD)-programma, een initiatief van diverse wereldsteden, waaronder de gemeentes Amsterdam, San Francisco en Seoel, in samenwerking met netwerkspecialist Cisco. Doel van het programma is steden wereldwijd te helpen de CO2-uitstoot te verminderen door gebruik te maken van innovatieve ICT-oplossingen.

De EcoMap is op het eerste gezicht gewoon een kaart van Amsterdam. Via de EcoMap op http://ams.urbanecomap.org krijgen Amsterdammers inzicht in hun energieverbruik, afvalproductie en vervoer met als doel de bewustwording te vergroten. De getoonde ecologische gegevens zijn afkomstig van publiek beschikbare informatie en cijfers, weergegeven per stadsdeel. Naast het inzichtelijk maken van de CO2-uitstoot per stadsdeel voorziet de kaart inwoners tevens van tips over hoe zij hun CO2-uitstoot kunnen reduceren.

De Amsterdamse EcoMap is ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Cisco en Amsterdam Smart City, waarbij de Amsterdamse Innovatie Motor optreedt als projectleider. Deze EcoMap is gebaseerd op de EcoMap van San Francisco, die tijdens Earth Day 2009 succesvol in gebruik is genomen, eveneens als onderdeel van het CUD-programma. De Amsterdamse versie van de EcoMap zal het komende jaar geleidelijk aan worden uitgebreid met onder andere realtime informatie, die gekoppeld kan worden aan de informatiebronnen van andere instanties.

Virtuele startsein

Via TelePresence, het systeem van Cisco voor het levensecht vergaderen op afstand, gaf burgemeester Cohen het virtuele startsein voor de Amsterdamse EcoMap. De burgemeester van San Francisco, Gavin Newsom, en Wim Elfrink, Chief Globalisation Officer bij Cisco, waren vanuit Bangalore aanwezig bij de introductie.

"Duurzaamheid is een actueel onderwerp in Amsterdam", zegt Job Cohen, burgemeester van Amsterdam. "De gemeente stimuleert de ontwikkeling van duurzame projecten voor zowel zakelijke toepassingen als gewoon thuis. De EcoMap is een eenvoudige manier om het bewustzijn van de leefomgeving onder bewoners te vergroten. Hierdoor neemt de betrokkenheid toe en laten we zien hoe bewoners zelf een steentje kunnen bijdragen aan de leefbaarheid in de eigen wijk."

Coks Stoffer, Algemeen Directeur Cisco Nederland: "We zijn ervan overtuigd dat slim gebruik van IT-oplossingen de CO2-uitstoot flink kan verminderen. Zeker in stedelijke omgevingen, waar ruim 50 procent van de wereldbevolking leeft die verantwoordelijk is voor 75 procent van de energieconsumptie wereldwijd. Een initiatief als de EcoMap heeft hierop een gunstige invloed. Als onderdeel van het Clinton Global Initiative draagt Cisco bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Zo hebben wij ons als Cisco ten doel gesteld onze CO2-uitstoot de komende vier jaar met 25 procent verminderen door gebruik te maken van slimme IT-infrastructuren en applicaties."