Resultaten wereldwijd onderzoek naar breedbandkwaliteit bekend gemaakt

Amsterdam, 1 oktober 2009 -Uit de resultaten van het tweede jaarlijkse wereldwijde onderzoek naar de kwaliteit van breedbandverbindingen blijkt dat in 62 van de 66 geanalyseerde landen de kwaliteit van breedbanddiensten voor consumenten is verbeterd ten opzichte van het afgelopen jaar. Echter, nieuwe gegevens van het onderzoek tonen ook de omvang van de digitale kwaliteitskloof tussen stedelijke en plattelandsgebieden. In het onderzoek is voor het eerst ook de kwaliteit van vaste en mobiele breedbanddiensten vergeleken.

De eerste Broadband Quality Study werd gepubliceerd in september 2008 om aandacht te krijgen voor de voordelen van nieuwe generatie web-applicaties en -diensten. Het onderzoeksteam stelde vast dat breedbandkwaliteit direct is gekoppeld aan de vooruitgang van een land als kenniseconomie. Landen die breedband op de nationale agenda hadden staan, hadden de hoogste breedbandkwaliteit. Het rapport van dit jaar omvat 24 extra landen en bevat daarnaast een analyse van de breedbandkwaliteit in meer dan 240 steden.

Het onderzoek van 2009 levert nieuwe inzichten in wie wereldwijd de breedbandleiders zijn door cijfers van breedbandpenetratie van elk land te combineren met de kwaliteit van breedbanddiensten zoals die daadwerkelijk ervaren wordt door de burgers. De studie werd uitgevoerd door een team van MBA-studenten van de Saïd Business School van de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Oviedo's Department of Applied Economics, en werd gesponsord door Cisco.

Belangrijkste conclusies:

 • De totale gemiddelde breedbandkwaliteit is wereldwijd verbeterd:

- de wereldwijde gemiddelde downloadsnelheid steeg met 49% tot 4,75 Megabits per seconde (Mbps)
- de wereldwijde gemiddelde uploadsnelheid steeg met 69% tot 1,3 Mbps
- de wereldwijde gemiddelde vertraging (latency) daalde met 21% tot 170 milliseconden

 • Zuid-Korea voert de lijst aan van breedbandleiders

Broadband Penetration (% of households) Broadband Quality Score 2009 (normalized)Broadband Leadership 2009
1Zuid-Korea97%99139
2Japan64%96115
3Hong Kong99%50111
4Zweden69%85110
5Zwitserland90%60108
6Nederland83%68108
7Singapore96%48107
8Luxemburg99%40107
9Denemarken82%67106
10Noorwegen84%58102

 • Zuid-Korea heeft zijn breedband kwaliteitsscore (BQS) verbeterd met 72% en is Japan voorbijgestreefd als breedbandleider. Deze verbetering is het resultaat van voortdurende inspanningen van de regering om hun wereldwijde positie als ICT-leider te versterken.
 • Japan onderscheidt zich doordat zijn steden de hoogste BQS ter wereld hebben, met Yokohama en Nagoya bovenaan BQS-ranglijst en Sapporo op de vierde plaats.
 • Zweden heeft de hoogste breedbandkwaliteit in Europa. Het land komt snel dichterbij Japan en Zuid-Korea doordat de BQS is verbeterd met 38% sinds 2008. Zweden is daarnaast het meest succesvol in het dichten van de breedbandkwaliteitskloof doordat consumenten op het platteland nu betere kwaliteit breedband hebben dan burgers in de steden.
 • Litouwen, Bulgarije en Letland komen vlak achter Zweden als het gaat om verbetering van de kwaliteit. Dit komt door de recente uitrol van glasvezel en kabelverbeteringen in de steden. Echter door de lage breedbandpenetratie ontbreken deze landen nog in de lijst van breedbandleiders.
 • 39 landen hebben een BQS die boven de grens ligt die nodig is voor een goede gebruikerservaring bij de meest gebruikte web-applicaties, zoals sociale netwerken, streamen van low-definition video, webcommunicatie en het delen van kleine bestanden zoals foto's en muziek.
 • Negen landen (Zuid-Korea, Japan, Zweden, Litouwen, Bulgarije, Letland, Nederland, Denemarken en Roemenië) beschikken over de vereiste breedbandkwaliteit voor web-applicaties van de toekomst, zoals high-definition internet-tv en hoge kwaliteit video-communicatie (zoals Telepresence in huis), die gemeengoed worden in de komende 3 tot 5 jaar. Vorig jaar zat alleen Japan boven deze grens.
 • Het onderzoek vergelijkt de landen op basis van hun economische ontwikkeling:
  • Van de ontwikkelde, innovatiegedreven economieën heeft Zuid-Korea in het afgelopen jaar de grootste verbetering in breedbandkwaliteit behaald met een toename van 73% in BQS. Zweden, de Verenigde Staten en de Tsjechische Republiek toonden eveneens een bovengemiddelde verbetering.
  • Van efficiëntiegedreven economieën staat Bulgarije bovenaan de lijst met een toename van 57% in BQS in 2009. Litouwen, Roemenië en Letland behaalden ook bovengemiddelde verbeteringen.
  • Van de factorgedreven economieën heeft Kenia zijn BQS verdrievoudigd, maar de totale score van Kenia blijft ver onder de grens die nodig is voor de huidige toepassingen. Na Kenia toonden Vietnam en Qatar de meeste vooruitgang in breedbandkwaliteit van landen in deze fase van economische ontwikkeling.
 • De steden met de hoogste BQS van alle landen waren:
Top 10 stedenBQSVolgende 10 stedenBQS
Yokohama, Japan 85 Rotterdam, Nederland 55
Nagoya, Japan 82 Riga, Letland 54
Kaunas, Litouwen 79 Kopenhagen, Denemarken 53
Sapporo, Japan 72 Boekarest, Roemenie 52
Seoel, Zuid Korea 68 Stockholm, Zweden 51
Malmo, Zweden 67 Vilnius, Litouwen 50
Osaka, Japan 65 Zurich, Zwitserland 49
Wuhan, China 60 Tokyo, Japan 49
Uppsala, Zweden 57 Goteborg, Zweden 49
Sofia, Bulgarije 56 Kosice, Slowakije 48
 • Amsterdam staat op plaats 22 met een BQS van 46.
 • Het onderzoeksteam vergeleek het verschil in BQS in de meest bevolkte steden met de BQS van de rest van het land. Hoewel in de meeste landen een digitale kloof aanwezig is, bleek dat in dertien landen de verschillen tussen de grote steden en de rest van het land zeer aanzienlijk zijn. Litouwen, Rusland en Letland hadden de grootste digitale kloof, terwijl in landelijke gebieden in Zweden, de Verenigde Emiraten en IJsland de kwaliteit van breedbanddiensten soms gelijk of zelfs hoger was dan in de steden.
 • Het onderzoek bevat voor het eerst ook gegevens over de kwaliteit van mobiele breedbanddiensten. Hieruit blijkt dat mobiele apparaten voor Wifi-diensten over het algemeen de grens halen van breedbandkwaliteit die benodigd is voor de huidige mobiele internetapplicaties. De gemiddelde BQS van 3G en 3G+ technologieën haalt de grens niet vanwege de lage uploadsnelheid.

Quotes

 • Coks Stoffer, algemeen directeur Cisco Nederland
  "Dit onderzoek geeft goed inzicht in de factoren die samen de kwaliteit van breedband bepalen. Daarnaast laat het zien hoe Nederland zich verhoudt tot de rest van de wereld. Als Nederland staan we in de top 10. Het onderzoeksteam heeft vastgesteld dat breedbandkwaliteit direct is gekoppeld aan de vooruitgang van een land als kenniseconomie. Voor Nederland betekent dit dat we moeten blijven investeren in glasvezel en kabel om als kennisland wereldwijd van betekenis te blijven."
 • Fernando Gil de Bernabe, senior director, Cisco
  "Sinds we zijn gestart met de eerste Broadband Quality Study met de Saïd Business School en de Universiteit van Oviedo kijken we uit naar de resultaten van dit jaar. En we zijn niet teleurgesteld. Het is interessant om te zien dat in bijna ieder land de breedbandkwaliteit is verbeterd, ondanks economisch zware tijden. We kunnen zien hoe de landen die aanzienlijk hebben geïnvesteerd in glasvezelnetwerken en nieuwe generatie kabeltechnologieën, zoals Korea en de Verenigde Staten, echt vooruitgang hebben geboekt in breedbandkwaliteit."