Amsterdam, 23 juli 2009

De Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, met twintigduizend studenten een van de grootste universiteiten van Nederland, heeft zijn datacenter uitgebreid met een Nexus 5000 en een Nexus 2000 datacenterswitch van Cisco. Hiermee realiseert de universiteit de benodigde beschikbaarheid, schaalbaarheid en redundantie voor het VU-breed ontsluiten van grote hoeveelheden data.

Als een van de meest innovatieve universiteiten van Nederland streeft de VU naar het faciliteren van een IT-omgeving, waarin kwalitatief, gedegen en sociaal georiënteerd onderzoek mogelijk is. Interactie tussen verschillende onderzoeksgroepen speelt hierbij een belangrijke rol. Om het ontsluiten van gegevens te bevorderen, was het noodzakelijk de IT-voorzieningen van alle faculteiten te centraliseren, zodat alle diensten vanuit één centrale omgeving worden aangeboden.

Een nieuwe inrichting van de datacenters van de universiteit was de eerste stap. Belangrijkste voorwaarde bij het inrichten van deze nieuwe datacenters was een hoge beschikbaarheid. Daarom heeft de VU gekozen voor twee datacenters, één op de VU campus en één (nog te realiseren) bij het VU Medisch Centrum (VUMC). Omdat deze locaties op een behoorlijke afstand van elkaar liggen, zijn zij verbonden via een hoogwaardig glasvezelnetwerk. Hierdoor vindt data-uitwisseling plaats met een initiële snelheid van 40 Gb en is schaalbaar tot een veelvoud daarvan.

Extra uitdaging bij de uitbreiding van het datacentrum was de beperkte beschikbaarheid van stroom en racks. De combinatie van de Nexus 5020 en de meervoudige switch Nexus 2148 bleek de ideale oplossing om te voldoen aan de stijgende vraag naar bandbreedte. Zo worden de benodigde schaalbaarheid en redundantie behaald zonder dat de beheerinspanning van het netwerk toenemen.

Eric Wubbels, hoofd Exploitatiecentrum UC-IT van de VU: "Samen met onze partner Routz hebben we gekeken naar de mogelijkheden voor uitbreiding van ons datacenter. Omdat ons core-netwerk ook volledig uit Cisco-componenten bestaat, houden we de ontwikkelingen van Cisco nauw in de gaten. Zodoende waren we al geïnteresseerd in de nieuwe Nexus switches voordat ze op de Nederlandse markt waren geïntroduceerd. Dankzij deze nieuwe technologie kunnen grotere hoeveelheden data met nog hogere snelheden getransporteerd worden."

Eind vorig jaar is de VU in samenwerking met Routz gestart met de inrichting van de datacenters. Binnen drie maanden was het project afgerond en operationeel. "Dit onderdeel van de totale centralisatie van IT is voorspoedig en binnen de deadline van het project verlopen. Alles werkt zoals het moet werken. Dus we zijn zeker tevreden. We hebben een redundante storage-omgeving, waarbij we als universiteit verder kunnen groeien. Maar ook beheersmatig zien we duidelijk verbeteringen.