Hotlinks

Amsterdam, 10 februari 2009

Toename van mobiel internet geeft draadloos dataverkeer enorme boost

Cisco kondigt de resultaten aan van de Cisco Visual Networking Index (VNI), waarin het gebruik van mobiel dataverkeer wordt voorspeld voor de periode 2008-2013. Hiermee geeft Cisco een beeld van de belangrijkste IP-trends rondom het toegenomen gebruik van mobiele breedbandtoepassingen.

De VNI voorspelt een 66-voudige toename van internationale, mobiele dataprojecten tussen 2008 en 2013, met een samengestelde jaarlijkse groei (Compound Annual Growth Rate of CAGR) van 131 procent over diezelfde periode. Deze prognoses laten een duidelijke transformatie zien van 4G, de vierde generatie mobiel internet. Hierdoor wordt het bekijken van mobiele video eenvoudiger en neemt het aanbod aan mobiele breedbanddiensten verder toe.

Daarnaast verwacht Cisco dat het internationale mobiele dataverkeer in 2013 meer dan twee exabytes per maand zal bedragen. Video zal voor bijna 64 procent verantwoordelijk zijn voor deze hoeveelheid. Tegen die tijd zal meer dan 80 procent van het wereldwijde mobiele dataverkeer verlopen via mobiele breedbandtoestellen met hogere snelheden dan 3G en laptops met toegang tot mobiele netwerken. Opvallend is dat het mobiele dataverkeer veel sneller groeit dan vast dataverkeer. Ter illustratie, mobiel dataverkeer haalde twee keer zo snel de capaciteit van een exabyte per maand.

Regionale verschillen
Latijns-Amerika zal de sterkste groei laten zien in mobiel dataverkeer met een stijging van 166 procent van CAGR. De regio Azië-Pacific, goed voor een derde van alle mobiele dataverkeer in 2013, volgt met 146 procent. West-Europa is in 2013 koploper als het gaat om het meeste mobiele dataverkeer door video.

"De bevindingen van de Cisco Visual Networking Index weerspiegelen de trend dat consumenten meer gebruik zullen maken van een toenemend aantal diensten, toepassingen en apparaten," zegt Coks Stoffer, algemeen directeur Cisco Nederland. "Met de verandering naar 4G mobiel internet nemen ook de toegangsmogelijkheden toe en ervaren consumenten het internet anders. Dit brengt een duidelijke stijging van de groei van bandbreedte met zich mee."

"Meer gepersonaliseerde diensten en toepassingen komen beschikbaar op meer verschillende apparaten. Hierin spelen diensten, inclusief video, en continue verbinding met anderen een cruciale rol in het succes", zegt Michiel Panders, Commercial Director Service Providers bij Cisco. "Als gevolg hiervan zullen service providers bij de planning van hun netwerkarchitectuur niet alleen rekening moeten houden met meer bandbreedte, maar ook met een intelligenter netwerk."